Hakan Çelik Fuat Oktay’ı kutluyorum
HABERİ PAYLAŞ

Fuat Oktay’ı kutluyorum

Irak ve Suriye kadar kritik bir başka sorun daha var ancak dünya kamuoyunun bu kadar ilgisini çekmiyor. Akdeniz’in çok önemli ülkesi Libya’da Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden sonra mevcut sorunlar daha da derinleşti, ülke bir iç savaş ortamına sürüklendi. Dışarıdan yapılan müdahalelerin de etkisiyle bugün resmen ikiye bölünmüş bir Libya var.

Türkiye en başından beri Libya’daki sorunların barışçı yollarla çözülmesi için uğraşıyor. Hatta o dönem Başbakanlık görevini sürdüren Recep Tayyip Erdoğan Libya’ya NATO kaynaklı bir askerî hareket düzenlenmemesi için kişisel çaba göstermişti.

Haberin Devamı

2011’de Amerika ve Fransa’nın başını çektiği ülkelerin liderlik ettiği saldırıların ardından Kaddafi öldürüldü, rejim bütünüyle çöktü.

Türkiye Libya’nın bir an önce ayağa kalkması ve istikrara kavuşması için yoğun çaba harcıyor. Bütün dünyanın uçuşları durdurduğu bir ortamda Türk Hava Yolları Libya seferlerine devam etti. Ankara’nın Libya’ya mali ve insani yardımları da sürüyor.

Bu hafta İtalya’nın ev sahipliğinde Sicilya’da 29 ülkenin katılımıyla uluslararası konferans düzenlendi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konferanstada Türkiye’yi temsil etmek üzere Palermo şehrine gitti.

İtalya zirve vesilesiyle Avrupa’da önemli bir siyasi güç olduğunu göstermek istiyor. Roma hükûmetinin bir amacı da Fransa’ya karşı bir denge kurmak. Eski bir sömürgeci güç olan İtalya’nın Libya petrollerine gözünü diktiğine şüphe yok. İtalyanlar ayrıca Libya’yı kontrol altında tutarak mültecileri de kendi topraklarından uzaklaştırabileceklerine inanıyor.

Ancak İtalya hükûmeti zirveyi o kadar beceriksizce başlattı ki, her şeyi yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Bir kere İtalyan Başbakanı Giuseppe Conte bu girişim hakkında ne kendi Dışişleri Bakanlığı’nı ne de Birleşmiş Milletler’i bilgilendirmişti.

Bütün bunların üstüne İtalya Başbakanı; Rusya, Mısır, Fransa ve Tunus temsilcilerini alarak zirve içinde zirve yapmaya kalkınca iş iyice çığırından çıktı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yapılanların Türkiye’ye karşı saygısızlık olduğunu ve orada bulunmanın anlamı kalmadığını açıklayarak Sicilya’dan ayrılma kararı aldı.

Haberin Devamı

İtalyan Başbakanı Conte’nin son anda girişimde bulunup yaptığı hataları telafi etme denemelerine rağmen Fuat Oktay tutumunu değiştirmedi. Uluslararası ilişkiler ciddi iştir, hele Libya gibi kan gölüne dönmüş ve geleceği kararmış bölgelerin geleceği söz konusuysa. Ayrıca kimse Türkiye’ye figüran ülke gibi davranamaz.

Fuat Oktay’ı bu adımından ötürü yürekten kutluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder