Fransızlar Le Pen'i durduracak mı?

Fransa “ülke tarihinin en sonucu öngörülemeyen seçimi” yorumları eşliğinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu için bugün sandığa gidiyor. Üstelik perşembe gecesi başkent Paris’in kalbi Şanzelize’de polisin hedef alındığı ve IŞİD’in üstlendiği saldırı, seçim sonuçlarıyla ilgili soru işaretlerini daha da artırıyor. Ülke çapında seçim güvenliğin sağlanması için 50 bin polis ve 7 bin asker görevle

Yayınlanma: 23.04.2017 - 09:09
Abone Ol google-news

Toplam 11 aday içinde sırasıyla 4 aday öne çıkıyor: Kendisini merkezde konumlandıran "En Marche" (Yürüyüş) hareketi lideri Emmanuel Macron, aşırı sağcı Marine Le Pen, radikal solcu Jean-Luc Melenchon ve merkez sağcı Cumhuriyetçi Parti’nden François Fillon. Ancak anketlere göre aralarında büyük farklar yok ve 7 Mayıs’taki ikinci tura kalacak iki aday sağ ve sol yelpazenin ucundaki isimler de olabilir. Üstelik anketler dün hala seçmenin yüzde 25’ini kararsız gösteriyordu. 

Fransa, Kasım 2015’te Paris’te 230’dan fazla can alan cihatçı saldırılarından beri OHAL’de. Son IŞİD saldırısını fırsat bilen Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, Fransa’nın derhal Schengen’den çıkıp sınırlarının kontrolünü kendi eline alması ve terör zanlısı listesindeki tüm yabancıların sınırdışı edilmesini istedi. Fransa’ya karşı aralıksız ve acımasız bir savaş yürütülüğünü savunurken François Hollande’ın cumhurbaşkanlığında Sosyalist Parti hükümetini korkaklıkla suçladı.

Macron Fransa’yı koruma yemini edip “korkuya teslim olmayın” mesajı verirken Fillon’u da başbakanlığı döneminde istihbarat servislerindeki istihdamı azaltarak bugünleri hazırlamakla suçladı. Fillon demir yumruk indirmeyi vaat etti. Melenchon ise IŞİD’in gündemini belirlemesine izin vermeyip “asi Avrupa” istedi, “Tek bir Avrupa olmak zorunda değil, birçok Avrupa mümkündür” dedi. AB karşıtı Le Pen ya da AB’nin müesses düzenine karşı Melenchon’un seçilmesi halinde, Britanya’nın çıkışıyla yeni cebelleşmeye başlayan AB, kaos ve hatta dağılmaya sürüklenebilir.

Yerel ya da ulusal ölçüde seçimle işbaşına gelmiş 500 kişinin imzasıyla aday olunan Fransız cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yedi aday daha var. Sosyalist Parti'nin adaylığını herkese temel gelir vaadiye kazanan Benoit Hamon partideki sağcıların desteğini Macron'a, solcuların desteğini Melenchon'a kaptırınca seçilme şansını tamamen kaybetti.

Hamon, 2025'e kadar ülkenin elektriğinin yüzde 50'sini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi, İşçi Mücadelesi'nin adayı Troçkist Nathalie Arthaud, tüm üretim araçları üzerinde işçi kontrolünü, Halkçı Cumhuriyetçi Birlik'in milliyetçi adayı Francois Asselineau, AB ve NATO'dan çıkıp büyük sanayi ve özel şirketleri kamulaştırmayı, ABD'li komplo teorisyeni Lyndon LaRouche'un sıkı takipçisi Jacques Cheminade, Avro’dan çıkmayı, De Gaulle'cü Nicolas Dupont-Aignan cihatçı terörizmle savaşı dış politikanın merkezine koymayı, Anti Kapitalist Parti'nin adayı, eski bir Ford otomotiv fabrikası çalışanı Philippe Poutou, 32 saatlik iş haftası, kürtaj ve doğum kontrolünün ücretsiz ve herkes için erişebilir olmasını savunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler