Fransa'dan ilk sonuçlar geldi

Fransa'dan ilk sonuçlar geldi

Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminde ilk tur oylama başladı. Fransa'da ilk sonuçlar geldi. İkinci tura kalan isimler AB'ye en yakın aday olarak gösterilen Emmanuel Macron ve AB karşıtı Le Pen oldu. İlk tur öncesinde AB karşıtı bir adayın kazanması halinde topluluğun var oluşunun tehlikeye gireceği konuşuluyordu..

Ülkede 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, yerel saatle 20.00'de (TSİ 21.00) sona erdi.

France 2 kamu yayıncısı televizyon kanalının hazırlattığı sandık çıkışı anketine göre hiçbir aday, cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk turda gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu elde edemedi.

Buna göre Macron oyların yüzde 23,7'sini alarak seçimden birinci çıktı. Le Pen de yüzde 21,7'lik oy oranıyla ikinci oldu. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi'nin adayı François Fillon ve aşırı solcu aday Jean-Luc Melenchon ise yüzde 19,5'er oy aldı.

İlk turda ilk iki sırayı kazanan Macron ve Le Pen, 7 Mayıs'ta düzenlenecek ikinci tur oylamada yarışacaklar.

İlk tur seçimin resmi sonuçlarının Anayasa Konseyi tarafından 26 Nisan Çarşamba yerel saatle 20.00'ye (TSİ 21.00) kadar açıklanması bekleniyor. 
İkinci turda kazanan aday, 14 Mayıs'a kadar Cumhurbaşkanı François Hollande'dan görevi devralacak.

NUSRET FOTOĞRAFIYLA ÇAĞRI YAPTILAR

Fransa İçişleri Bakanlığı Twitter adresinden seçmenleri oy kullanmaya Nusret paylaşımı ile çağırdı.

Hareketiyle dünyaca ünlenen Nusret’in tuz dökme fotoğrafına zarf montajlayıp paylasan İçişleri Bakanlığı, “İşte o gün geldi! Oyunuzu kullanmak için bulunduğunuz şehre göre saat 19.00’a veya 20.00’ye kadar vaktiniz bulunuyor” paylaşımını yaptı. Fotoğrafı #VoteChallenge ve#ElectionPresidentielle2017 Hashtag'iyle paylaştı. Paylaşılan fotoğrafta ayrıca Nusret’in tişörtünün üzerinde Fransızca “Evet oyumu kullanıyorum” yazıldı.