Dünya

Fransa'da hükümet, ülke çapında greve sebep olan reforma dair açıklama yapacak

Bugün, Paris'teki 10 metro kapalı olacak ve ulusal tren hatlarının (TGV) yüzde 80'i çalışmayacak

10 Aralık 2019 19:18

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik reformuna karşı başlayan grev ve protesto gösterileri ülke çapında zayıflamadan devam ediyor. Reform metninin ayrıntılı içeriği yarın öğlen saatlerinde Ekonomi, Sosyal ve Çevre Konseyi'nde (CESE) sunulacak. Başbakan Edouard Philippe, sunumdan sonra TF1 kanalının haber bülteninin konuğu olacak.

Philippe bu açıklamayı yapacağını duyurduğunda, hükümete baskı oluşturmak amacıyla bugünkü protesto gösterilerine katılım için sendikalardan çağrı yapılmıştı. Genel İşgücü Konfederasyonu (CGT), İşçilerin Gücü (FO), Birleşik Sendikalar Federasyonu (FSU), Demokratik Dayanışma Birlikleri (Solidaires) ve birkaç gençlik örgütü, 5 Aralık'taki 800 bin (CGT'ye göre 1,5 milyon) göstericiden sonra bugün yeni bir güç gösterisi sokağa çıktı.

Ulaşımda iyileşme yok

Le Monde'un haberine göre, grev sebebiyle ulaşım bu hafta da aksayacak. Bugün, Paris'teki 10 metro kapalı olacak ve ulusal tren hatlarının (TGV) yüzde 80'i çalışmayacak. Air France iç uçuşlarının da yüzde 25'i iptal oldu.

Paris ve çevresinde ulaşımdan sorumlu devlet şirketi RATP çalışanları, sendika genel kurul toplantısında grevin en az çarşambaya kadar olmak üzere cuma gününe kadar devam etmesi yönünde oy kullandı. Sendika genel sekreteri Thierry Babec "Bu hafta ölü" ifadelerini kullandı.

Protesto farklı konulara da yayılıyor

Grevler, emeklilik reformunun yanında farklı uygulamalara karşı da protesto çağrılarına sahne oluyor. Tıp stajyerleri, çalışma şartlarının bozulmasını kınamak ve iyileştirilmesini talep etmek için sınırsız grev ve muayenehaneleri cumartesiye kadar kapatma çağrısında bulundu.

Dört karayolu taşımacılığı ve lojistik birliği de daha iyi çalışma koşulları için 16 Aralık için sırada grev çağrısında bulundu. Ulusal Limanlar ve Rıhtımlar Federasyonu (CGT) da salı ve perşembe günleri yirmi dört saatlik iş durdurma eylemi yapacak.