logo

Fransa’da genç bir şair hemşehrimiz: Kezban YILDIZ

İsmi Kezban YILDIZ. 1979 Isparta doğumlu. Beş yaşında ailesiyle Fransa’nın Bordeaux şehrine yerleşiyor. On üç yaşında kendini edebiyat dünyasının içinde buluyor. Ders olarak okutulan Rimbaud, Baudelaire, Mailarme, Lamartine’in şiirlerini okurken “Keşke bunlar gibi yazabilseydim” diyor ve onlar gibi olmaya çalışıyor. Okuyor, sözlükte kelimeler arıyor ve sürekli yazıyor. Birçok şiir yazdıktan sonra, on beş yaşında katıldığı yarışmada birincilik kazanmasıyla hayatı değişiyor.

Yöresel gazetelerde yazıları yayınlanıyor, şiir gösterilerine katılıyor. 1999 yılında Baccalaureat sınavı arefesinde, başka bir yazarın yardımıyla “La Lettirivare” adlı ilk kitabını çıkarıyor. Türkçe anlamı “harfleri yiyen biri” olan kitap “Les dossiers Acquitaine” Yayınevi tarafından basılıyor. Şu anda Michel de Monteigne Üniversitesi Edebiyat Bölümü’nde öğrenci olan Kezban, ikinci edebi projesini gerçekleştirmek üzere yayınevi arama aşamasında.

Yazmanın kendisini yaşatacak tek gerçek olduğuna inanan genç şair hemşehrimiz, şiirlerini bestecilerle anlaşarak müzikli bir hale getirmek, kendi deyimiyle yanlarını canlandırmak istiyor. En önemli arzularından birinin anadilinde yazmak, herşeyi Türkçe anlatmak olduğuna işaret eden Kezban, hayatta herşeyi gerçekleştirmek için zaman ve sabır gerektiğinin altını çiziyor. Genç şair Kezban YILDIZ, bu yaz yapılan Yalvaç Festivali’nde bir şiir gösterisi gerçekleştirmişti.

Atilla İlhan’ı, Orhan Veli’ye, Can Yücel’i,Yunus Emre’yi okuduktan sonra “İnşallah ben de onlar gibi yazarım” diyen genç şair hemşehrimize emin adımlarla ilerlediği edebiyat dünyasında başarılar diliyoruz.

Etiketler: » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.