HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu: 4 favori aday, oyunu kullandı

Fransa, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu için sandık başında. İlk turda yarışacak ve kamuoyu yoklamalarında ön plana çıkan ilk dört adayın hepsi erken saatlerde oyunu verdi ancak önemli bir açıklama yapmadı. Fransa İçişleri Bakanı ise ilginç bir duruma imza attı. Halkı, Twitter üzerinden oy kullanmaya çağırırken, etlere tuz atma şekliyle dünya çapında fenomen haline gelen Nusret Gökçe'nin fotoğrafını paylaştı.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu: 4 favori aday, oyunu kullandı

Fransa cumhurbaşkanı seçiminde ilk tur oylama bugün yapılıyor.

Kamuoyu yoklamalarında 'En Marche' (Yürüyüş) Hareketinin lideri Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin (FN) adayı Marine Le Pen önde görünüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Fransa'nın ana kara topraklarında 45.67, denizaşırı topraklarında 1.3 milyon seçmen tercihini ortaya koyacak.

Seçimin ilk turunda hiçbir adayın yüzde 50'lik oy oranını yakalayamaması durumunda en çok oyu alan iki aday 7 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde yarışacak. Kazanan aday 14 Mayıs'a kadar Cumhurbaşkanı François Hollande'dan görev devralacak.

Paris'in Champs Elysee caddesinde önceki gün, bir polisin hayatını kaybettiği ve iki kişinin yaralandığı saldırının ardından Odaxa şirketinin yaptığı ilk kamuoyu yoklaması Macron'un 24.5 puanla önde, Le Pen'in ise 23 puanla ikinci olduğunu gösteriyor.

Yoklama, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi adayı François Fillon ve aşırı solcu aday Jean-Luc Melenchon'un yüzde 19'larda olduğunu ortaya koyuyor.

Fransa İçişleri Bakanlığı'ndan Nusretli oy kullanma çağrısı

Fransa İçişleri Bakanlığı bugün cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu için sandık başına giden halkı Twitter üzerinden oy kullanmaya çağırırken, restoranında müşterilerine hazırladığı etlere tuz atma şekliyle dünya çapında fenomen haline gelen Nusret Gökçe'nin fotoğrafını kullandı.

Bakanlığın resmi Twitter hesabından yayımlanan mesajda, "Yaşadığınız şehre bağlı olarak saat 19.00 veya 20.00'ye kadar oy kullanabilirsiniz" ifadelerine yer verildi.

Nusret, Türkiye'deki halk oylamasında oyunu kullanırken de bu klasik hareketini yaparak oyunu atmıştı.

Macron: Bugünlerde oy vermek çok önemli

Bağımsız aday Macron, oyunu kullandıktan sonra "Bugünlerde oy vermek çok önemli. Herkes görevini yapsın: Gidip oy versin" dedi.


​Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande oyunu kullandı

Oy verme işlemi 21.00'de sona erecek

Geniş güvenlik önlemleri altında toplam 69 bin 245 seçim merkezinde gerçekleşecek oy kullanma işlemi Fransa'nın ana kara topraklarında, Fransa saatiyle 08.00'de (TSİ 09.00) başladı ve 20.00'de (TSİ 21.00) sona erecek. Oy verme işlemi saatleri deniz aşırı topraklarda ise değişebilecek.

Araştırma şirketleri sandıkların kapanmasından itibaren 11 adayın yarışacağı seçimin tahmini sonuçlarını vermeye başlayabilecek. Resmi sonuçların ise Anayasa Konseyi tarafından 26 Nisan Çarşamba TSİ 21.00'e kadar açıklanması bekleniyor.


Le Pen de oy verdi

Neden önemli?

Dünyanın gözü, liberal değerleri terk eden sıradaki büyük ülke olup olmayacağını görmek için Fransa'daki seçimlerde.

Cumhurbaşkanlığı adaylarından aşırı sağcı Marine Le Pen veya Jean-Luc Melenchon seçilmesi durumunda Fransa'nın Avrupa Birliği üyeliğine, en azından şimdiki haliyle, devam edip etmeyeceği sorgulanmaya başlayacak.

Fransa'nın Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda kurucu üyelerinden birini kaybeden AB'nin buna dayanıp dayanamayacağı da merak konusu.

(Sputnik/BBC)


En Çok Aranan Haberler