Seçim sandıkları korucu köylerine taşındı: Oy kullanmak için 30 kilometre gidecekler!

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde, İlçe Seçim Kurulu 20 köydeki 21 sandığı "güvenlik" bahanesiyle korucu ve karakolların bulunduğu köylere taşıdı. O köylerde yaşayanlar referandum günü oy kullanmak için 30 kilometre yol kat etmek zorundalar!

Toplamda 42 seçim sandığının bulunduğu Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde, İlçe Seçim Kurulu daha önceki seçimlerde HDP’nin çok sayıda oy aldığı 20 köydeki 21 sandığın yerini İlçe Jandarma Komutanlığının isteği üzerine başka köylere taşınmasını kararlaştırdı. Siyasi partilere gönderilen kararda, toplamda 4 bin 377 seçmenin oy kullanacağı sandıkların başka yerlere taşınmasının gerekçesi “güvenlik” olarak gösterildi. 

Dihaber'de yer alan habere göre, ayrıca sandıkların taşındığı merkezlerin, yıllardır AKP’ye yakınlığı ile bilinen korucu başı Tahir Adıyaman yaşadığı köy ile tamamına yakınının korucu olduğu ve askeri karakolların bulunduğu yerler olması ise dikkat çekti. 

OY KULLANMAK İÇİN 30 KİLOMETRE YOL GİDECEKLER!

Sandıkları taşınan köylerin birçoğu Kato Jîrka, Marinos ile Feraşin bölgelerinde yer alıyor. Söz konusu bölgeler, sandıkların taşındığı köylere yaklaşık 20 ile 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Öte yandan, sandıkları taşınan köylülerin birçoğunun hayvancılık ile uğraşması ve köylere ulaşımın zorlukla sağlanması, oy kullanma işlemlerinin önünde sorun teşkil ediyor. 

"1 KASIM SEÇİMLERİNDE GÜVENLİK SORUNU YOKTU"

Söz konusu karara ilişkin konuşan HDP Beytüşşebap İlçe Eş Başkanı Şaban Cin, karara tepki göstererek, kararın geri alınması için itirazda bulunduklarını aktardı.

Cin, “Ağır kış koşulları seçime kadar devam ediyor. İnsanların geliş ve gidişi çok zor. 1 Kasım seçimlerindeki oy kullanma işlemlerinde hiçbir sıkıntı yaşanmadı ve güvenlik sorunu olmadı. İtiraz ettik. İlçe Seçim Kurulu’nun kararı geri almasını ve yurttaşlarımızın köylerinde oy kullanmasını talep ediyoruz” diye konuştu. 

İlçe Seçim Kurulu’nun kararına göre, Çığlıca, Gökçe ve Taşkıran köyleri Mezra köyünde, Bölücek, Beşağaç, Güneyyaka, Günyüzü, Bolağaç, Aşağıdere ve Mutluca köyleri Ayvalık köyünde, Akanyol, Pirinçli ve Koyunoba köyleri Boğazören köyünde Dağaltı, Cevizağacı, Söğütçe, Yeşilöz, Toptepe ve Akarsu köyleri Ilıcak köyünde bulunan Sinekli Meydanı’nda, Pınarbaşı köyü ise ilçe merkezinde kurulacak sandıklarda oy kullanacak.