Fransa, Holokost’ta Yahudilerin toplu olarak tutuklanmasının yıldönümünü andı

Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Geneviève Darrieussecq, Pazar günü, Yahudilerin Nazi toplama kamplarında öldürülmeye gönderilmesinden önce, 16-17 Temmuz 1942’de Fransız polisi tarafından toplu olarak tutuklandığı Vel d’Hiv Baskını için anma töreni düzenledi.

Dünya
22 Temmuz 2020 Çarşamba

Fransa’nın savaş zamanı hükümetinin üstlendiği en utanç verici eylemlerden biri olarak nitelendirilen baskında, tutuklanan 13 binden fazla Yahudi kurbanı anmak için düzenlenen çelenk koyma töreninde, Darreiussecq’in yanı sıra Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da yer aldı.

1940 yılında Fransa'nın Nazi işgali sonrasında, ülke Nazi Almanya’sı ile işbirliği yapan Vichy olarak bilinen hükümet tarafından yönetiliyordu.

Vel d’Hiv ismi, Fransız polisinin Yahudileri Polonya’daki toplama ve ölüm kamplarına toplu halde göndermeden evvel tutuklayıp topladıkları, bisiklet yarışları yapılan spor salonu “Velodrome d’Hiver”dan geliyor. Baskında, 4 bini çocuk olmak üzere 13 binden fazla Yahudi tutuklanmıştı.

Baskından 53 yıl sonra, 1995 yılında, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Fransız yetkililerin baskındaki rolü için özür dilemişti. 2017 yılında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron daha da ileri giderek, Fransız devletinin bu olaylarda ve Holokost'taki sorumluluğunu kabul etmişti. 

Darrieussecq de pazar günkü törende, “Bu olayda belirsizliğe yer yok, Vel d’Hiv Baskını Fransa’ya ait bir konudur” dedi.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün