Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fotoğraf makineleri, cep telefonu rekabetine karşı daha profesyonel kullanıcılara yöneliyor. Video özellikleri de gelişen makinelerin pandemide kullanım alanları da çeşitlendi. Eğitim, eğlence sektörü ve fenomenler daha çok kullanmaya başladı

Türkiye’de fotoğraf makinesi pazarı cep telefonlarına karşı küçülürken, talep üst segment modellere kayıyor. Canon Eurasia Ülke Direktörü Özgür Yiğiter, pazarın giriş seviyesi modellerde küçülme yaşasa da üst segmente olan talebin arttığını söylüyor. Cep telefonlarının giriş seviyesi ürünlere olan talebi azaltarak pazarın küçülmesine neden olduğuna değinen Yiğiter, “Ancak bu durum fotoğraf makinelerini genellikle yalnızca günlük fotoğraf çekim ihtiyacını karşılayabilmesi yönünden etkiliyor. Üst segment ürünlerin görüntü kalitesi ve kabiliyetlerini cep telefonlarıyla yakalamak mümkün değil, bu nedenle cep telefonları profesyonel kamera ve lenslerle rekabet edecek düzeyde değiller” diyor.

Haberin Devamı

25 bin adetlik satış

Yiğiter’e göre, pazar araştırma firmalarının ölçümleri pazarın belli bir kısmını takip edemiyor. Ancak kendi satış adetlerinden yola çıkarak 25 bin adetlik bir pazar olduğunu belirtiyor. Ülkeye paralel ticaretle getirilen ürünler buna dahil değil.

Pandeminin satışlara etkisi konusunda da Yiğiter, şunları söylüyor: “2020’nin 2. çeyreğinde pek çok sektör gibi fotoğraf makinesi satışları da olumsuz etkilendi. Ancak sonrasında salgının ilk dalga etkilerinin azalması, yaz mevsimiyle satışlarımızda ciddi bir artış yaşadık. Bu dönemde 2. çeyrekte yaşanan olumsuz etkinin neredeyse tamamını kapattık. Pandeminin dijitalleşme üzerindeki etkisi fazla oldu. Farklı sektörlerden insanların sosyal mecralarda kullanmak üzere piyasaya sunduğumuz ürün ve çözümlere talep gösterdiğini gördük. Vlogger Kit ve Videographer Kit olarak piyasaya sunduğumuz ürünler başarılı satış grafiklerini devam ettiriyor. Yüz yüze iletişim kısıtlı olduğunda dijital kanallar üzerinden iletişime devam edebilmek için birçok kişi paylaşım kalitesini arttırma amacıyla ürünlerimize yöneldi. Çevrimiçi eğitim sektörü, eğlence sektörü ve sosyal medya fenomenlerini örnek verebiliriz. Fotoğraf makinelerimizin sadece fotoğraf değil beraberinde video özelliklerini de sunuyor olması, kullanıcılarımız tarafından beğeni gördü ve her iki alanda da talep yakalayabildik.”

Haberin Devamı

Kullanım alanı arttı

Yiğiter, sektörün geleceğiyle ilgili de, “Fotoğrafın ve artık videonun giremeyeceği bir alan yok. Eskiden genellikle anı biriktirme aracı olarak kullanılan fotoğraf makineleri artık çok daha çeşitli alanlarda kullanılıyor. Giriş seviyesi ürünler bile çoğu durumda ticari fonksiyon taşıyan ürünler haline geliyor. Sosyal medyanın gücü ve son iki senedir dünyada yaşanan değişimle kaliteli çekimin de öneminin artığını gözlemliyoruz. Bu da pazarlama ihtiyacı var olduğu sürece ürünlerimizin talep göreceği anlamına geliyor diyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

İnternetten hemen paylaş

Yiğiter, makinelerdeki yeni teknoloji özelliklerinden de bahsederek, “Ara yüzlerinde iyileştirmeler yapıldı. Bu sayede kullanımla ilgili tecrübesi olmayan kullanıcılar bile istedikleri neticeye varabiliyor. Fotoğraf veya videoyu çektikten sonra internet üzerinde istediği bir mecraya görsellerini hızlı bir şekilde yükleyebiliyorlar. Hatta artık canlı yayını bile fotoğraf makineleri üzerinden herhangi bir internet bağlantısı kullanarak yapabiliyorlar. Bunlar haricinde her yeni çıkan makinemizde görüntü kalitesi ile ilgili iyileştirmeler de mutlaka oluyor. Az ışıklı ortamlarda harici ışık kullanmadan kendi gözümüzle gördüğümüz gibi görüntüleri yakalamak Canon ile artık çok kolay” bilgisini veriyor.

Haberin Devamı

Fotoğraf artık profesyonel

YENİ ÜRÜN

Xiaomi 11 ailesine yeni üyeler geldi

Xiaomi, 11 ürün ailesine eklenen iki yeni akıllı telefon modeli Xiaomi 11T ve Xiaomi 11T Pro ve yenilenen Xiaomi 11 Lite 5G NE’yi duyurdu. Bu modeller ‘Cinemagic’ film yapım özelliğiyle öne çıkıyor. Xiaomi 11 T serisi ağır ve pahalı film yapım ekipmanlarının kullanıldığı günleri geride bırakmayı hedefliyor.

Xiaomi 11T Pro, profesyonel düzeyde 108 MP geniş açılı lens, 2x yakınlaştırma özelliğine sahip telemakro lens ve 120 derece ultra geniş açılı üçlü kamera kurulumuna sahip. Cihaz, tek tıklamayla yapay zeka destekli sinema modları arasında geçiş, 8K kayıt ve HDR10+ gibi etkileyici bilgisayar destekli filmografi özelliklerine sahip.

11T Pro 6.6 inç’lik, 11T 6.6 inç’lik, 11 Lite 5G NE ise 6.55 inç’lik ekran boyutuna sahip. 11T Pro’nun 8, 12 GB’lik Ram seçenekleri var. Depolama alanı ise 128 ve 256 GB.

Fotoğraf artık profesyonel