Enflasyon, kurun önüne geçecek

Fon yöneticilerinin yüzde 38’i enflasyonun ikinci çeyrekte en önemli ekonomik gösterge olmasını beklerken, döviz kurunu işaret edenlerin oranı yüzde 33

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kurumsal Yatırımcı dergisinin düzenlediği "Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi"ne göre  enflasyon ikinci çeyrekte takip edilecek en önemli ekonomik gösterge olacak. 

ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımı konusunda oluşacak beklentiler ve jeopolitik gelişmeler de diğer belirleyici faktörler olarak öne çıktı.

Gözler eurobondda

İkinci çeyrek dönem için eurobond yüzde 33 ile fon yöneticileri tarafından en fazla öne çıkacak yatırım aracı olarak işaretlenirken, hisse senedi yüzde 29 oyla hemen arkasından geldi. Euro/dolar ise yüzde 24 ile bu iki yatırım aracını izledi.

Enflasyon tehlikesi döviz kaygısını geçti

Fon yöneticileri, yılın ikinci çeyreğinde öncelikle enflasyon ve arkasından da döviz kurunu yakından izliyor olacak. Anket katılımcılarının yüzde 38’i enflasyonun en önemli ekonomik gösterge olacağını belirtirken, döviz kurunu işaret edenlerin oranı yüzde 33 oldu. İlk çeyrekte ise döviz kuru açık ara en önemli gösterge olarak görülürken, enflasyon onun gerisinde kalmıştı.

ABD piyasası favori olmayı sürdürüyor

Fon yöneticileri, küresel hisse senedi piyasalarında beklenen en iyi performansa yönelik olarak ikinci çeyrekte yine ABD’yi işaret etti. İlk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrek için de ABD piyasası, katılımcıların yarısından fazlasının oyunu aldı.

Altında yükseliş, petrolde yatay beklenti

Anketin emtia piyasasına yönelik sorusunu cevaplayan fon yöneticilerinin, altına yönelik olarak yukarı yönlü beklentileri ikinci çeyrekte de ağır bastı. Yükseliş bekleyenlerin oranı yüzde 33 olurken, aşağı yön yüzde 13 ile sınırlı kaldı.

Petrolde ise katılımcıların yüzde 25’i yatay seyir beklediğini belirtirken, yukarı yön bekleyenlerin oranı yüzde 21 oldu.

Yeni mevzuatta yer alan fon kategorilerine göre değerlendirilen anket katılımcılarının ikinci çeyrek yatırım fonu türü tavsiyelerinin başında, hisse senedi fonları yer aldı. Bu kategoriyi ise kıymetli madenler fonları izledi.

Katılımcıların en fazla üç fon türü belirttiği ankette, hisse senedi fonlarını tercih edenlerin oranı yüzde 69, kıymetli madenler ise yüzde 62 oldu.

Borsada tercih yine bankacılık hisseleri

İlk çeyrekte olduğu gibi, ikinci üç aylık dönemde de fon yöneticilerinin borsada favorisi bankacılık hisseleri. Anketin, borsada öne çıkacak sektör beklentilerine ilişkin sorusuna cevap veren fon yöneticilerinin en fazla tercih ettiği ikinci sektör ise aynı oranda oy alan perakende ve kimya sektörleri oldu.

Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti 2017 2. Çeyrek Anketi, ağırlıklı olarak Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) üyelerinden oluşan 24 fon yöneticisinin katılımıyla 20-24 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.