Sağlık Personeli

Fizyoterapistler Sağlıklı Hayat Merkezlerinde İstihdam Edilecektir

Fizyoterapistler, toplum sağlığında koruyucu ve önleyici yaklaşımlar çerçevesinde, gerek sağlıklı bireylere gerekse kronik hastalığı bulunan bireylere kaliteli, etkin ve maliyet – etkili sağlık hizmetlerine erişiminin büyük önem taşıdığı vurgusuyla Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerindeki yerini almıştır. 

2017 yılı itibari ile 50 üniversitede fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitim alan 14.000 öğrenci ve mezun 17.500 fizyoterapistin; dünya standardında aldığı eğitim ve mesleki yeterlilikleri ile Birinci Basamakta görev almasının sağlık sistemimize büyük katkı vereceğine inancı tamdır. 

Sağlık Bakanlığının yeni vizyonu gereği fizyoterapistler Toplum Sağlığı Merkezleri çatısı altında oluşturulmakta olan Sağlıklı Hayat Merkezlerinde istihdam edilecektir. Bu durum Türkiye`de kuruluşunun 56. yılında fizyoterapistlik mesleğinin ilk kez Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda 1000 kadroyla temsil edilmesi yönüyle büyük heyecan yaratmıştır.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Sayın Prof.Dr. İrfan Şencan´ın talimatı ile Ankara Sincan ve Altındağ Sağlıklı Hayat Merkezlerinde pilot bir çalışma gerçekleştirmiştir. Bu çalışmaya ile derneğimiz;  Sağlıklı Hayat Merkezlerinde fizyoterapistlerin hangi bireylere hizmet verebilecekleri ve bu hizmetin içeriğinin ve planlamasının nasıl olacağına yönelik bir çalışmayı tamamlamış bulunmaktadırlar. 

UYGULAMA VE İZLEMELERİ YAPILDI

SYM´nde gönüllü hizmet veren fizyoterapistler diğer çalışanlarla birlikte mesai yapmışlar; aile hekimi, psikolog, diyetisyen ve diğer çalışanlarla uyum içinde mesai saati boyunca görev almışlardır. Çalışma sırasında  gerek hekim ve sağlık profesyonellerinin  yönlendirmesi gerekse taramalar için gelen sağlıklı bireylere fizyoterapi ve rehabilitasyon değerlendirmeleri, uygulama ve izlemeleri yapılmıştır. Bu çalışmanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması ve bilgilendirilmesi amacıyla tüm il temsilcilerimiz bağlı bulundukları İl Halk Sağlığı müdürlüklerini ziyaret ederek bilgi vermişler, fizyoterapist istihdamı öncesi ve sonrasında her türlü katkıya hazır olduklarını ifade etmişlerdir.

 Pilot çalışmanın sonucu olarak; Sağlıklı Hayat Merkezlerinde fizyoterapistlerin kişiye özel değerlendirme ve izleme çalışmalarının yanı sıra haftanın bazı günleri bireysel değerlendirme sonucuna bağlı olarak belirlenen gruplarda grup eğitimi ve gebelere egzersiz programı da uygulayabilecekleri, toplum sağlığının korunması ve sürdürülmesine yönelik eğitim programı verebilecekleri, ayrıca evde bakım hizmetlerine de katkı sağlayabilecekleri düşüncesine varılmıştır. 

Bu çalışmanın sonunda ayrıca aile hekimlerine yol gösterici olması bakımından kronik hastalıklar, obesite, kadınlar, yaşlılar ve çocuklar için kılavuzlar ve halka yönelik el broşürleri hazırlanmıştır.  

9 ANA KONUYU İÇEREN EĞİTİM PROGRAMI

Sağlıklı Hayat Merkezleri ülke genelinde her ilde belirlenen sayılarda açılacaktır. Bunun için Sağlık Bakanlığının bina kiralamak, yer değişikliği yapmak, iç donanımları planlamak gibi hazırlıkları hala sürdürmektedir. Bu hazırlıkların tamamlandığı illerde önümüzdeki günler itibariyle ilgili personel istihdamı da gerçekleştirilecektir. Bakanlık bir taraftan Toplum Sağlığı Merkezlerinde görev yapan aile hekimlerine Sağlıklı Hayat Merkezlerine yönelik eğitim programı planlarken, bir taraftan Türkiye Fizyoterapistler Derneği iş birliği ile fizyoterapistlere eğitim programı planlanmaktadır. Bu eğitim programları Sağlık Bakanlığının Sağlıklı Hayat Merkezleri için belirlediği 9 ana konuyu içerecektir.

Sağlıkta dönüşümün ikinci fazında önemli sağlık profesyonellerinden biri olan fizyoterapistlerin sağlığın korunması, kronik hastalıkların önlenmesi ve takibinde yer almasının kaliteli sağlık hizmetlerine erişimde önemli bir ivme kazandıracağı aşikardır.  İkinci fazda öne çıkan “Sağlıklı Hayat Merkezleri” çalışmasının halkın iyilik halinin devamının sağlanması, sağlık harcamalarında etkin ve verimli kaynak yönetiminin yapılmasına katkı vereceği açıktır.

Böylesine önemli bir projede Türkiye Fizyoterapistler Derneği olarak bize bir fırsat vererek örnek bir çalışma yapmamızın önünü açan ve 1000 kadronun oluşturulmasında yoğun çabaları olan Halk Sağlığı Kurumu Başkanına, Bakanımız ve Müsteşarlarına  tüm meslektaşlarımız adına şükranlarımızı sunuyoruz. 

Prof.Dr.Tülin Düger / Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı

Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Psikologlar için de benzer haberler duymak istiyoruz artık. Uç yıldır süren haksızlık son bulsun. Psikologlar eski değerlerine kavussunlar