Büyük Torbalı

Fiyatı dibe vurdu!

Sezon başında tonu bin 250 liraya kadar satılan mısır, hasadın sona ermesiyle birlikte 840 liraya kadar düştü. Bu fiyatlarla tamamen zarar ettiklerinin altını çizen üreticiler, fiyatlarda yeniden istikrarın sağlanması gerektiğini söyledi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Fiyatı dibe vurdu!
173 Görüntüleme
05 Ekim 2018 - 10:27
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

SON yıllarda ürün bolluğu yaşanan Torbalı Ovası’nda çeşitli tarım ürünleri yetiştiriliyor. Domates, biber, salatalık, pırasa, kereviz ve lahananın ardından Torbalı Ovası, mısırda da önemli bir üretim merkezi konumunda bulunuyor. Verilen teşvikler ve çiftçinin daha bilinçli tarım uygulamalarına yönelmesi, ovada üretilen ürün çeşitliliğini artırırken, bu çeşitlilik çiftçiye de alternatif seçenekler sunuyor. Küçük menderes havzasının yıllık üretim kapasitesi içerisinde Torbalı bölgesi, geçtiğimiz yıllarda mısır üretiminde önemli bir üretim payına sahipken, bu yıl pamuğa yüklenen üretici mısıra pek fazla bir rağbet göstermedi. Geçen yıl sadece danelik mısırda 47 bin dekar alan üzerine ekimi yapılan mısırda elde  verilerle bu unvanını kanıtlayan ilçede, üreticiler bu yıl sadece 14 bin 40 dekar alan üzerine ekim yaptı.

ÇİFTÇİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Bölge bölge mısır hasadının sona erdiği Torbalı’da, sezon başında tonu bin 250 liraya kadar satılan mısır, şimdilerde 840 liraya kadar düştü. Bu fiyatlarla tamamen zarar ettiklerini belirten üreticiler, kışlık dönemde pırasada yaşadıklarını şimdi de mısır da yaşamaya başladıklarını aktardı. Torbalı’da genellikle Pamukyazı, Subaşı, Atalan, Naime, Tulum, Kırbaş ve Bülbüldere bölgelerinde yetiştirilen mısır fiyatlarının önemli ölçüde düştüğüne dikkat çekerek, fiyatların dengede tutulmasını bekleyen üreticiler, tonunun bin 250 liraya satılan mısırın bile maliyetlerini ancak kurtarabildiğine vurgu yaptı. Kurlardaki dalgalanmalar nedeniyle enerji, tohum ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışa bağlı olarak birçok üreticinin giderlerini dahi zor karşılamaya başladıklarını ifade eden Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, şartların bu şekilde devam etmesi durumunda birçok çiftçinin gelecek sezon tarlasını dahi ekemeyeceğini söyledi.

FİYATLARDA İSTİKRAR ŞART

Bilinçli tarım uygulamaları ile bölgede ürün çeşitliliği ve ürün verimliliğinin arttığını anlatan Başkan Girgin, “Bu da hem çiftçilerimiz hem de ilçemiz adına sevindirici bir gelişme. Ancak üretilen ürünlerin fiyatlarındaki tutarsızlık çiftçiyi yeniden kabuğuna çekilmeye itiyor. Geçen sezon kışlık ürünler pırasa, kereviz, kırmızı lahana ve beyaz lahana da biz bunu bizzat yaşadık. Tek beklenti, fiyatlarda yeniden istikrarın sağlanması. Çünkü mevcut fiyatlarla maliyetler bile karşılanmıyor. 2018 yılının ilkbahar mevsiminin geçen yıllara oranla daha soğuk ve yağışlı geçti fakat buna rağmen mısır hasadında bir gecikme yaşanmadı. Şuan istisna bölgeler hariç Torbalı Ovası’nda mısır kalmadı. Piyasada mısırın bol olması, fiyatları da aşağıya çekti.” diye konuştu.  Murat CAN

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web