24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Fitch'ten İzmir'i susuz bırakan CHP'li belediyeye kredi notu kıyağı

Siyasi algı operasyonlarının merkezlerinden uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, yine sıra dışı bir hamle yaptı. Güzelim İzmir'i susuz bırakıp çöp dağlarına mahkum eden CHP'li belediyeye en yüksek kredi notunu verdi.

28 Mayıs 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Fitch'ten İzmir'i susuz bırakan CHP'li belediyeye kredi notu kıyağı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yeni bir siyasi algı operasyonuna imza attı. Güneş'te yer alan habere göre; altyapı ve su sorununu bir türlü çözemeyen CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunu yükseltti.

Geçtiğimiz haftalarda, günlerce susuz kalan, üstüne sağanak yağışlarla gelen sel sularıyla gündeme gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fitch’in takdirini kazandı. Belediyeden yapılan açıklamada, Fitch Ratings'in mayıs ayı raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin “AA+ “ olan kredi notunu, yatırım yapılabilir seviyesinin en üst basamağı olan “AAA”ya yükselttiği belirtildi.

BORCU DENGEDE KALMALI

Açıklamada, belediyenin kredi notunun yükselmesiyle, hem Fitch'ten hem de Moody’s’den “alınabilinecek en yüksek kredi notunu” aldığı ifade edildi. Yine aynı raporda, belediyenin borç ölçütlerinin durağan kalmasının beklendiği, borcun câri gelire oranının ortalama yüzde 55 ile dengede kalmasının öngörüldüğü kaydedildi. Ancak milyonlarca Türk Lirası borcu bulunan belediyeye, nasıl 'en yüksek seviyede' not verildiği merak konusu oldu.

HERGÜN AYRI DERT

Fithc’in takdirini kazanan İzmir’de, gerçek manzara çok farklı. Geri dönüşüm sisteminin oturmadığı kentte, 1980’ler İstanbul’unu hatırlatan çöp dağları bulunuyor. Yenilenmeyen altyapı, her geçen gün farklı arızalar nedeniyle hizmet veremiyor.

Kenti sel basmıştı

16 Mayıs’ta, 5 ilçede 3 gün süreyle sular kesilmişti. İzmirlilerin kuyu suyu ile yıkandığı görüntüler sosyal medyayı sallamış, su tankerlerinin önünde uzun kuyruklar oluşmuştu. Kendi vatandaşı bile yaşadığı bu çile yüzünden CHP'li belediyeye isyan etmişti. Su kesintisinden bir hafta sonra ise yağan yarım saatlik bir yağış İzmir'i yine perişan etmişti.