TİM’in desteğiyle Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından baklava ve fıstık için iki ana kategoride profesyonel ambalaj tasarımcıları ve tasarım öğrencilerinin katıldığı “Gaziantep Tatları Ambalaj Tasarım Yarışmasının’’ ödülleri sahiplerini buldu.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) hizmet binasında gerçekleşen ödül törenine Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliği Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Settar Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ile çok sayıda davetli katıldı.
Dereceye giren finalistler açıklandı

Gaziantep Tatlıları Ambalaj Kategorisi Profesyonel tasarımcı kategorisinde 1.liği Almila Gizem Ek, Okla adlı tasarımıyla, 2.lik ödülünü Fatih Kurtcan ve Mehmet Oğuz Sherbet adlı tasarımlarıyla, 3.lük ödülünü ise Katre adlı tasarımıyla Damla Tonuk kazandı. Antep Fıstığı Ambalaj Tasarımı yarışması profesyoneller kategorisinde Anıl Yanık Kabuk adlı tasarımıyla birinciliği elde ederken, Pistafit adlı tasarımıyla Mete Erdem ikinciliği, Meriç Batmaz’da Bado adlı tasarımıyla üçüncülüğü elde etti. Yarışmanın öğrenci kategorisinde ise Antep Fıstığı Tasarım yarışmasında birinciliği Fıstıki adlı tasarımıyla Burçin Mercan, Çıtlak adlı tasarımıyla Burçin Gerçek ikinciliği, Çevreci Fıstık adlı tasarımıyla ise üçüncülüğü Damla Durmuş elde etti.

ÇIKMAZ:ANTEPFISTIĞI DEĞERİNİN ALTINDA İŞLEM GÖRÜYOR

Ödül törenin açılış konuşmasını yapan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliği Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Antep fıstığının dünyanın bütün ülkelerinde sevildiğini, ancak orijinal ambalajlara sahip olmadığı için değerinin altında işlem gördüğünü ifade ederek bu yarışmanın baklava ve fıstık ambalajı açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

BÜYÜKEKŞİ:GAZİANTEP'LE GURUR DUYMAK ÖNEMLİ

Gaziantep’teki değerlerin artık dünyaya açılması gerektiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Özellikle kültürel mirasımız olan Gastronomiye sahip çıkmak hepimizin görevi. Gaziantep mutfağı da Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in önderliğinde özellikle bugün dünyada tescillenmiş mutfaklardan bir tanesi. O yüzden Gaziantep ile gurur duymak son derece önemlidir" dedi.

ŞAHİN:TEKNOLOJİ AÇIĞIMIZ VAR

Tasarım ve bilginin elde tutulması ile her şeyin kendiliğinden büyüyüp gelişeceğini vurgulayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu bir başlangıç, aslında burada biz zihinsel inovasyon yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi AR-GE'yi yüzde 3’e çıkarmamız gerekiyor. Bu kadar sıkıntıya rağmen Parlamentomuz çabalıyor patent yasası çıkarıyor. UNESCO’nun tescillediği en büyük gastronomi en büyük hazinemiz ayrıca bütün Anadolu’nun arkeolojisi Gaziantep olacak. Bunların hepsi çok önemli kazanımlar. Yüksek teknoloji Üniversitesini akademik dünyayı ona göre kurmamız ve acil bir fakülteye organize sanayi bölgesi içerisinde ihtiyacımız var ama beraberinde yüksek teknolojiyi oluşturmamız gerekiyor. Bizim bütçe açığımız yoktur teknoloji açığımız var.” diye konuştu.

YERLİKAYA:YÜKSEK TEKNOLOJİ

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise; çok zor günlerden geçtiğimizi belirterek, "Dünya da çok zor imtihandan geçiyor. Bu zorluğun en kritik noktasında da Gaziantep bulunuyor. Nereye gittiğini hala kestiremediğimiz bir kaos var. Zorluklarla mücadele etme ile ilgili ender şehirlerden biri Gaziantep. Ama bu yetmez biz 2007’de böyle devralmışız 2047’de 57’de aynı olursa yerimizde saymış olacağız. Her alanda daha iyi olmak zorundayız. Sanayimizin % 78.9 u maalesef düşük teknoloji, düşük orta, orta yüksek ve yüksek. Yüksek teknoloji 0.1 onun bir altı olan % 4.4 toplamı % 5 bile değil. İlk 46’ya girdik ama bu yetmiyor, ne yapmamız lazım, en yüksek teknolojiyi kullanmamız lazım. Baklavada tek şube olmakla övünüyoruz. Dünyada bilinen isimleriz ama bir şehirde en az 15 firma var, sadece burada şubemiz var başka hiçbir yerde yok. Bir an önce komşularımıza dirlik düzenlik versin. Bu tasarım, marka, faydalı model, bu tür yeniliği de devam ettirelim.” şeklinde konuştu.Konuşmaların ardından dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından para ödülleri takdim edilirken günün anısına tasarımcılar ve protokol üyeleri birlikte toplu bir fotoğraf çektirdi. Bülten