Fuat Bol

Fuat Bol

fuat.bol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD, ağalık yaptığını düşündüğü ülkelere karşı, şimdiye dek sürekli oynadı ve hep kazandı. Bunun da sebebi, bu ülkelerde de oyun kurucusunun kendisinin olmasıydı.

Bundan dolayı da, çok açık oynamasına karşın, çok az zayiatla büyük başarılar elde etti.

Sürekli zafer (!) sarhoşluğu, belli ki, ABD’de akıl tutulmasına yol açtı.

Bakınız; ABD Başkanının Suriye özel danışmanı var; James Jeffrey. Bu kişi daha önce ABD’nin Ankara ve Bağdat Büyükelçilikleri görevlerinde bulunmuş, dolayısıyla bölgeyi, bölgenin dününü ve bugününü çok iyi bilen birisi.

Haberin Devamı

Jeffrey geçen hafta Ankara’ya geldi, yaptığı görüşmelerden sonra: ‘ Türkiye’nin güvenlik kaygısıyla oluşan endişelerini Washington’daki yetkililere ileteceğim’ diyerek , ABD yerine Suriye’ye gitti.

Belli ki, resmen zamana oynuyorlar ve bu süre zarfında Türkiye’nin aklıyla alay edici söylemlerde bulunuyorlar.

Ayol! Türkiye’nin; 70 yıldan beri gizliden, son 35 senedir de açıktan güvenlik kaygısının kaynağı bizzat sizsiniz! Daha neyi öğrenip (!) ilgililerinize sunacaksınız?

Ayağının tozuyla Suriye’ye gidip oradaki terör örgütü (PYD) mensuplarıyla görüşüp onlarla birlikte resim verdi.

Fırat’ın doğusunu, Irak sınırına kadar PKK-PYD’ye teslim ABD’nin amacı; Irak ve Suriye’nin kuzeyinde bir terör koridoru oluşturmaktır. Yani, PKK ile PYD’nin güçlerini birleştirip; tıpkı Kuzey Irak’taki gibi, Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurmaktır.

Yapılmak istenen şey, Türkiye’ye karşı açıktan bir tehdittir ve Türkiye’nin bu tehdidi bertaraf etme, ortadan kaldırma hak ve yetkisi vardır.

Türkiye’nin bu yetkiyi kullanıp, harekata girişmesi hayati önem arz etmektedir.

Türkiye’nin işe, Irak’ın kuzeyindeki Sincar’dan başlaması, Mahmur’un eteklerini bombalaması; düşünülen terör koridorunu kırmak ve Irak ve Suriye’de bulunan terör örgütlerinin fiziki bağını koparmak ve böylece güç birliğini önlemek içindir.

Türkiye, ABD ile karşı karşıya gelmemek için elinden geleni yapıyor. Ne yapmak istediğini, önceden ABD’ye bildiriyor. Ve asla ABD ile savaşmak istemediğini her fırsatta dillendiriyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte ABD, NATO’da müttefiki olan Türkiye’ye karşı savaşır mı?

Hiç zannetmiyoruz, Türkiye’nin gösterdiği özeni ABD de gösterecektir.

Zira ABD’nin, ülkesinden 10 bin kilometre uzaktaki Suriye’de bulunmasının hiçbir haklı ve hukuki sebebi yoktur. İran’ın da yoktur, Rusya’nın da. Bunların hepsi, DAEŞ’i ve Suriye’deki iç savaşı bahane edip Suriye’ye yerleştiler.

Bunların yüzünden savaş uzayıp gidiyor ve kısa zamanda da biteceğe benzemiyor.

Et derdinde olan kasapların Suriye’de bulunmalarına ses çıkaran yok ama can derdinde olan Türkiye’nin, nefsini müdafaa olarak giriştiği harekatlara karşı; ‘Suriye’de ne işimiz var?’ diyenlerimiz var.

Burnunun önünü görememek bu olsa gerek.

Ne diyelim; Allah akıl fikir ve basiret versin!