Firarları Almanya’daki FETÖ’cüler organize ediyor

Firarları Almanya’daki FETÖ’cüler organize ediyor

Almanya’da örgütlenen FETÖ’nün, Türkiye’deki üyeleri için uluslararası kaçakçı şebekesiyle anlaştığı ortaya çıktı. Karar’ın ulaştığı bilgilere göre, şebekenin Almanya’daki elemanları, verilen isim listelerini Türkiye’deki uzantılarına iletiliyor. Listeleri alan kaçakçılar örgüt üyeleriyle temasa geçip plan yapıyor. Geçtiğimiz hafta yakalanan kumpasçı hakim ve savcılarında aynı yöntemle firar hazırlığı yaptıkları belirlendi.

ÖZEL HABER / KENAN BUTAKIN

Edirne polisi, konsolosluk araçlarını kullanarak FETÖ üyelerini yurtdışına kaçıran bir şebekeye operasyon düzenledi. Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanlığı’nda memurken ihraç edilen ve hakkındaki yakalama kararının ardından kaçmaya çalışan F.N.Y. ile birlikte 14 şüpheli gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden F.N.Y. ve 8 şüpheli tutuklandı. Çete üyelerinin, Türkiye’de Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler başta olmak üzere, konsoloslukların kullanmadığı ya da değiştirmeyi planladığı diplomatik plakalı araçları satış velaketi alarak Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkarırken kaçakçılık yaptıkları anlaşıldı.

DİPLOMATİK PALAKA

Diplomatik araçların sahip olduğu dokunulmaz özelliği olan yeşil “CC” ve “CD” plakalardan yararlanan şebekenin, FETÖ’cüleri yurtdışına çıkardığı tespit edildi. Gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda, örgütün kumpasçı hakim ve savcılarından MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ifadeye çağıran Sadrettin Sarıkaya, Dursun Ali Gündoğdu ve Adnan Çimen yakalandı. Operasyonun başlangıcının ise örgüt üyesi F.N.Y.’nin aynı yöntemle yurtdışına kaçmaya çalışırken Kapıkule Sınır Kapısı’nda yakalanması ile başladığı öğrenildi. Çetenin yakayı ele verdiği operasyonda ise konsolosluk aracı kullanmadığı bunun da deşifre olmalarından kaynaklandığı ifade edildi.

FETÖ, ULUSLARARASI ÇETEYLE ÇALIŞIYOR

Operasyon, FETÖ’nün firar organizsyonu yaptığını da ortaya çıkardı. Karar’ın emniyet kaynaklarından çetenin nasıl çalıştığına ilişkin çarpıcı detaylara ulaştı. Buna göre, 15 Temmuz’dan önce Almanya’da binlerce üyesini toplayan ve yeniden organize olan örgüt, darbe girişiminden sonra da Türkiye’de hakkında yakalama kararı ya da yurtdışına çıkış yasağı bulunan üyelerini kaçırmak için uluslararası kaçakçı şebekesi ile anlaştı. Almanya’da bulunan FETÖ’nün üst düzey yöneticilerinin, kaçırılacaklar listesini şebekenin ülkedeki uzantılarına verdiği, isimlerin de İstanbul’a iletildiği öğrenildi. Çetenin İstanbul’daki ayağı ise sözkonusu isimleri saklayan ya da onlara yardım edenlerle temasa geçerek FETÖ’cüleri ve ailelerini Yunansitan’a kaçırdı.  Çetenin Kapıkule gibi kara hudut kapısı dışında deniz yolu üzerinden de bu yöntemi kullandığından şüpheleniliyor.

DİPLOMATİK PLAKA AÇIĞINDAN YARARLANIYORLAR

Çetenin konsolosluk araçlarını yasal mevzuatta buldukları bir açık nedeniyle kolayca temin ettikleri belirlendi. Buna göre, yurtdışından getirilen konsolosluk araçları, Türkiye’de satılamıyor. Avrupa’dan getirilen bu lüks araçları satın alacak kişilerin AB ülkelerinde oturumları gerekiyor. Konsolosluklar da araçları ilan ve ardından vekalet yöntemi ile satıyor.

Kaçakçılar bu araçları aldıktan sonra plakasını değiştirmeden yurtdışına rahatlıkla çıkarıyorlar ve gümrükte diplomatik plaka nedeniyle sorgulanmıyorlar. FETÖ’ye çalışan kaçakçılık şebekesine yönelik operasyonda gözaltına alınanlardan 4’ü serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3 kişi ile FETÖ’den aranan 6 kişi tutuklandı.

BERLİN’E 136 SIĞINMA TALEBİ

Almanya İçişleri Bakanlığı 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’den diplomatik pasaporta sahip 136 kişinin Almanya’ya iltica başvurusu yaptığını açıkladı. Açıklamyı sayfalarına taşıyan WDR, NDR ve Sueddeutsche Zeitung basın kuruluşları Ağustos 2016- Ocak 2017 arasında diplomatik pasaport taşıyan 136 Türkiye vatandaşının Almanya’ya iltica talebinde bulunduğunu duyurdu. Açıklamada bu 136 kişiden kaçının diplomat, kaçının diplomatların aile üyelerinden oluştuğu belirtilmedi.

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından Almanya’ya yapılan diplomatik iltica başvuruları iki ülke arasında gerilime neden olmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya Başbabakanı Angela Merkel ile olan görüşmesinde bu kişilerin iltica taleplerinin reddedilmesine ve darbeye karıştığından şüphelenilen NATO’da görevli 40 subayın Türkiye’ye iade edilmesini istemişti. Öteyandan Darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a düzenlenen suikast girişimine katıldıktan sonra Yunanistan’a kaçtığı belirlenen iki asker daha gözaltına alındı. Atina’daki bir hükümet kaynağının Reuters’a verdiği bilgiye göre iki askerin geçtiğimiz hafta kuzey Yunanistan’a yasadışı girdikleri şüphesiyle tutuklandıkları açıkladı. Aynı kaynak iki cuntacının 20 Şubat’ta Atina’dan siyasi sığınma talebinde bulunduğunu da söyledi. Ülkeye çakan ve tutuklanan darbeci sayısı 10’a yükseldi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN