Finlandiya'nın nüfusu 5,439 milyon… Yüz ölçümü 338.424 km2… Verilere baktığımızda Türkiye'nin bir ili nüfusuna sahip ama yüz ölçümü ile ülkemizin yarısına eşit… Kocaman topraklarda 5,5 milyon nüfus…
 Finlandiya yıllardır eğitimde yakaladığı kalite ile adından sık sık söz ettiriyordu. Birkaç yıl önce Finlandiya'da eğitim sisteminde gerçek bir devrim yapılmasına karar verildi ve geçen yıl itibariyle de bu reform hayata geçti.

Fin yetkililer klasik müfredatları okullardan tamamen kaldırmayı düşünüyorlar. Artık fizik, matematik, edebiyat, tarih, coğrafya ya da buna benzer herhangi bir ders olmayacak! Finli yetkililerin ifadesiyle; 21. yüzyıl için uygun bir eğitim modeli hazırlıyorlar.

Yeni sistemle amaçlanan, çocuklara 'daha fazla oyun, daha az ders' sunmak. Bu büyük değişiklikle beraber de dersliklerde fizik, matematik, edebiyat, tarih ya da coğrafya gibi 'konu dersi' olmayacak.

Eğitim reformunun ana başlıkları şunlar: Klasik dersler yerine olay ve olgular disiplinler arası bir biçimde ele alınacak. Örneğin, İkinci Dünya Savaşı tarih, coğrafya ve matematik açısından incelenecek.

Bunun yanı sıra “Kafede Çalışmak” gibi bir ders alacak öğrenciler, uygulamalı olarak iletişim becerileri, İngilizce ve ekonomi eğitimi görecekler.

Öğrenciler ayrıca kendi çalışmak istedikleri konu başlıklarını kendileri belirleyecekler. Örneğin buna göre bir öğrenci kimya veya fizik derslerindeki bütün üniteleri görmek ve sınavda bunlardan geçmek zorunda olmayacak. Sadece kendi belirlediği konulardan sorumlu olacak. Böylece öğrenciler “Bu ders ne işime yarayacak?” sorusunu sormayacaklar.

Yeni sistemle beraber gelenekselleşmiş öğrenci-öğretmen ilişkisi de değişti. Öğrenciler artık kocaman sıraların arkasında, endişeyle 'öğretmen bana soru sorsun da cevaplayayım' diye oturmayacak. Bunun yerine küçük gruplar halinde öğretmenlerle beraber problemleri tartışarak çözmeye çalışacak.

Son düzenlemeyle beraber öğrencilere her 45 dakikada bir 15 dakikalık ara sunuluyor. Okulda geçirilen süre de daha da kısaltılarak ortalama 5 saat olarak ayarlandı.

Bu durum hiç şüphesiz öğretmenleri de bir hayli etkileyecek. Öğretmenlerin farklı konular üzerine işbirliği yapmasını gerektirecek.

Helsinki’deki öğretmenlerin neredeyse % 70’i yeni sisteme uygun olan gerekli bilgileri sunmak ve hazırlık çalışmalarını üstlenmek adına işe başlamış durumdalar.

Finlandiya iyi bir ekonomiye sahip; halkının en az iki dil bildiği bir ülke… Ama bunalımlı insanların yaşadığı bir devlet olduğunu da unutmayalım Dünyada intihar oranı en yüksek olan ülke. Biz, sadece eğitim anlayışını örnek alırsak yeterli olur diye düşünüyorum.