Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Zekeriya Tozan, AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin’in geçtiğimiz günlerde Öncü Haber’e yaptığı özel açıklamalarda ‘Fındığı bu hale FETÖ getirdi’ sözleri üzerine yazılı bir basın açıklaması yaptı. Tozan, Keskin’in fındık sektöründeki sorun için FETÖ Terör Örgütü’nü sorumlu tutması üzerine AK Parti İl Yönetimi ve milletvekilleri tarafından bizzat cevaplandırılmasını istediği 12 fındık sorusu yöneltti.

Üretici 2 yılda yüzde 50 zarar etti

Tozan açıklamasında, Dolar’daki yükseliş ve fındıktaki düşük fiyatlar karşısında üreticinin iki zararının yaklaşık yüzde 50 civarında olduğunu belirterek üreticiye verilen sözün tutulmadığını ifade etti. Fındığın mevcut durumunun sorumlusu FETÖ ise cezasını en ağır şekilde çekmesini istediklerini bildiren Tozan, “Yeter ki üreticilerimiz mağdur edilmesin. Hiçbir şey lafta kalmasın. Fakat fındık sektöründeki bu vurdumduymazlık karşısında, bu soruların muhataplarınca büyük bir şeffaflık içerinde cevaplandırılması gerektiğini düşünüyor ve takdiri siz üreticilerimize bırakıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Tozan şu soruları yöneltti:

 

1- Fındık arz fazlası sorununda devletin müdahale alımı yapması durumunda TEKEL ortamı ortadan kalkarak rekabet ortamı oluşmaz mı?

2- AK Parti Genel Başkan Yardımcılarının da zaman zaman dile getirdiği fındıktaki TEKEL yapı ile mücadeleden ısrarla neden kaçınılmaktadır?

3- Tekel olarak bilinen firmanın tüccar ve esnaflara attığı SMS’ler bu kadar bariz ortadayken FETÖ terör örgütü ile alakası var mıdır? Bu SMS’ler için hukuki her hangi bir adım atılmış mıdır? Bir soruşturma veya kovuşturmamevcut mudur?

4- Tarım Bakanının Fındık Rekolte açıklamasına itiraz edenler kimlerdir? Bu itirazlar Devlete kafa tutmak ve ticari menfaatleri için kaos ortamı oluşturmak değil midir? Bu konuda yargı harekete geçirilmiş midir?

5- Karadeniz Bölgesinde Hangi Ticaret Borsalarında FETÖ terör örgütü yapılanması bulunmaktadır? 

6- Rekolte tespit komisyonunda birçok kurumun yetkilileri bulunmaktadır. Komisyon tarafından tespit edilip onaylanan rekolteye, Düzce Ticaret Borsası yetkilileride onay vermişken, Düzce Ticaret Borsa Başkanının itiraz edip şerh düşmesi ne mana taşımaktadır?

7- Müdahale alımı için TMO’nun elini kolunu bağlayan FETÖ terör örgütü müdür? Mecliste fındık önergesini ret oyları ile gündeme alınmamasında FETÖ terör örgütü etkisi olmuş mudur?

8- Suriyeli mülteciler için var olan 25 Milyar dolar göz önünde bulundurulduğunda, AK Parti iktidarının en çok oy aldığı Karadeniz illerinin ekonomik can damarı olan fındık konusunda müdahale alımı için 500 Milyon Doları yok mudur? Milyonlarca insana ve oylarını aldıkları insanların emeğinin sömürülmesine dur demek çok mu zordur?

9- İki yıldır üreticiye söz verip, satmayın çağrısı yapan AK Parti tarım Bakanı değil midir? Aynı Bakanın Müdahale alımı sözü yok mudur? 

10- AK Parti iktidarı 1 Kasım öncesi Millete İSTİKRAR SÖZÜ vermemiş midir? 1 Kasım’da 13 lira olan fındık şuan kaç liradır? 1 Kasım’da DOLAR kaç liradır ve şuan kaç liradır? Bu nasıl istikrardır?

11- Fındığın serbest piyasada işlem gördüğünü ve arz-talep dengesine göre fiyatlandığını defalarca söyleyen TEKEL ve AK Parti iktidarı bu yıl oluşan düşük rekolte karşısında neden susmaktadır?

12- Daha önceki yıllarda çay üreticilerimizin fiyat sorunu devletimizin varlığını göstererek TABAN FİYAT açıklaması ile çözüm bulduğu ortada iken AK Parti iktidarı neden ve ısrarla fındık için taban fiyat açıklamaktan kaçınmaktadır?