Filiz Kerestecioğlu'ndan ayrımcı soruya dair önerge

Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu "Beşiktaş, Moda, Kadıköy’de yaşayan çocuklar"a karşı ayrımcı ifadeler içeren ve MEB tarafından hazırlandığı iddia edilen deneme sınavı hakkında Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi iletti.


Önergenin tam metni şöyle:

 
“Gençler için olumsuz örnek oluşturabilecek ifadelerin bulunduğu Yahya Kemal’in "Ezansız Semtler” yazısının Milli Eğitim ders kitabında yer alması tepki çekmiş, metne dayanılarak hazırlanan bir deneme sınavı sorusu, yurttaşlar tarafından tepkiyle sosyal medyada paylaşılmıştır. "Ezansız Semtler” metninden alıntıyla hazırlanan ve Bakanlığınız tarafından Beşiktaş’ta bulunan Anadolu liseleri (Beşiktaş Anadolu Lisesi, Atatürk Anadolu Lisesi, Bingül Erdem Anadolu Lisesi, Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi) arasında “Beşiktaş Yarışıyor” adıyla yapılan deneme sınavında sorulduğu iddia edilen soru aşağıdaki gibidir:

“Kendi kendime diyorum ki: Şişli, Kadıköy, Moda gibi semtlerde doğan, büyüyen, oynayan Türk çocukları milliyetlerinden tam bir derecede nasip alabiliyorlar mı? O semtlerdeki minareler görülmez, ezanlar işitilmez, Ramazan ve kandil günleri hissedilmez. Çocuklar Müslümanlığın çocukluk rüyasını nasıl görürler? İşte bu rüya, çocukluk dediğimiz bu Müslüman rüyasıdır ki bizi henüz bir millet halinde tutuyor. Fazla medenileşen üst tabakanın çocukları ezansız yeni semtlerde alafranga terbiye ile yetişen … ve Türklüklerini hissedemiyorlar.
soru: bu parçada boş bırakılan yere, düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? 
a- doğarken kulaklarına ezan okunmuyor. 
b- çocukların sütü çok temiz, karakterleri kuvvetli oluyor 
c- türk çocukluğunun en güzel rüyasını göremiyorlar. 
d- sadece rüyalarında inançlarını yaşıyorlar. 
e- başka semtlerdeki akranlarını küçümsüyorlar

Farklı görüşlerden yazar ve şairlerin eserlerine müfredatta yer verilmesi, öğrencilerin farklı fikirlerle tanışarak eleştirel düşünebilme yeteneği kazanması açısından şüphesiz gereklidir. Örneğin, Yahya Kemal’in yazılarının bulunduğu bir eğitim kitabı, Nâzım Hikmet’in Yahya Kemal’i yermek için kaleme aldığı “Ayağa Kalkın Efendiler” şiiri olmadan şüphesiz eksik kalacaktır. 
Fakat, esas önemli olan, bu eserlerin nasıl ele alındığı ve öğrencilere nasıl aktarıldığıdır. Müfredatta yer verilen eserlerin bir toplumsal grubu diğerine üstün göstermesi veya bu gruplar arasında ayrımcılığı beslemesi, genç yaştaki bireylerin olumsuz yönde etkilenmesine, ve hatta kimi grup veya kişilere karşı negatif tutum ve önyargılar geliştirmelerine neden olabilmektedir. ”

 
1) "Ezansız Semtler” yazısı kaçıncı sınıf müfredatında yer almaktadır? Bu yazıdan yola çıkarak hazırlanan deneme sınavı Bakanlığınız tarafından mı hazırlanmıştır?
2) Ayrımcı ifadelerin bulunduğu bu metin eğitim müfredatında nasıl ele alınmaktadır? Bu metin ile öğrencilere aktarılmak istenen nedir? Konu, öğrencilere birlikte, eleştirel bir bakış açısıyla tartışılmakta mıdır? 
3) Bu metin öğrencilerde sizce nasıl fikirlerin doğmasına neden olmaktadır? Öğrenciler üzerinde nasıl bir etki bırakmaktadır?
4) Bu tip ayrımcı fikirlerin bulunduğu metinler öğrencilere okutulurken olumsuz yönde etkilenmemeleri için yaşları ve pedagojik gelişimleri dikkate alınmakta mıdır?
5) Mevcut Milli Eğitim ders kitapları ve ders müfredatı hazırlanırken tüm toplumsal kesimlere, etnik gruplara, inanç ve kimliklere, toplumsal cinsiyet, kimlik ve yönelimlere karşı yaklaşımı, eşitlik ilkesi yönünden incelenmekte midir?
6) Milli Eğitim ders kitaplarının eğitimciler, eğitim alanında çalışma yürüten uzmanlar ve konunun taraflarıyla müzakere edilerek cinsiyetçi ve ayrımcı ifadelerden arındırılması ve özgür düşünce ve bilimi teşvik eden bir içeriğe kavuşması için “eğitim reformu” yapılması gereği ortadadır. Bu konuda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?”

Kategoriler

Güncel