|

Filistin'de 50 yıllık yıkım!

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan bir raporda İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki işgal ve yerleşim faaliyetlerinin, Filistin’in ekonomik kalkınmasına ve iki devletli çözüme engel teşkil ettiği belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:27 - 14/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
BM Filistin’de İsrail işgalinin fotoğrafını çekti
BM Filistin’de İsrail işgalinin fotoğrafını çekti

İsrail’in işgalinin 50 yıllık bir yıkım olarak nitelendiği raporda İsrail’in 1967’den beri Filistinlilerin insan potansiyelini bastırdığı ve gelişme hakkını engellediği ifade edildi. UNCTAD, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail yerleşimlerinin inşasına son vermeyi talep eden Aralık 2016 BM Güvenlik Konseyi kararını hatırlatarak Tel Aviv’e yerleşimlerin “yasal geçerliliğinin olmadığını ve uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlal edildiğini” tekrarladı. İsrail’in işgal altındaki yerleşimlerini yoğunlaştırdığı vurgulanan raporda ülkenin ayrıca 5 binden fazla konut inşasına hazırlandığı hatırlatıldı.

Öte yandan İsrail Kudüs’te Filistinlilere yönelik tehcir politikası uygulamaya devam ediyor. İsrail işgal güçleri Doğu Kudüs’ün Ra’s El Amud Mahallesi’nde Filistinlilere ait iki katlı bir binayı “ruhsatsız olduğu” gerekçesiyle yıktı. Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre belediyeye ait dozerler tarafından yıkım gerçekleştirilirken, evin etrafını saran İsrail polisleri de bölgeye kimseyi yaklaştırmadı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) yayımladığı rapora göre, İsrail makamları 2017’nin ilk altı ayında Filistinlilere ait 74 evi “ruhsatsız” olduğu gerekçesiyle yıkarak, 158 kişinin göçmen durumuna düşmesine neden oldu. Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Abdullah El Havrani Araştırma ve Belgelendirme Merkezi’ne göre, İsrail makamları, geçen yıl Filistinlilere ait 488 ev ile çeşitli amaçlarla kullanılan 535 tesisi yıktı.

#Filistin
#İsrail
#Yıkım
#İşgal
7 yıl önce