Filistin halkı artık şiddeti daha az destekliyor

Gazze ve Batı Şeria’da yaşayan Filistin halkı üzerinde yapılan bir araştırmada İsrail ile mücadelede halkın geçmişe göre şiddeti daha az desteklediği ortaya çıktı.

Dünya
6 Temmuz 2017 Perşembe

Araştırmada halka şiddet dışında, Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi ve Gazze’deki Hamas hakkında ne düşündüğü ve  iki farklı yönetimin çatışması da soruldu.

Araştırmada, halkın büyük bir bölümünün iki başlı yönetimden endişe duyduğu ve uzun vadede Filistin halkının bölüneceğinden korktuğu su yüzüne çıktı. Araştırma, uluslararası kurum Konrad Adenauer Vakfı ile Dr. Halil Şihaki’nin başında bulunduğu Filistin Politika ve Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa yapıldı.  Araştırmaya Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’tün doğusundan örneklenen gruplar katıldı.

Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar ise şöyle:

 Filistin toplumu için şu anda en önemli konu kısıtlı elektrik enerjisi kaynağı. Halkın yüzde 84’ü Filistin Yönetiminin İsrail’e elektrik için ödenen parayı kesmesine karşı.  Bir diğer dikkat çeken sonuç ise, Filistin halkının yüzde 88’inin Filistin Yönetiminin Hamas memurlarına ödemeyi kesmesine karşı olması.  Halkın yüzde 40’ı ise yukarıdaki iki hareketin FÖY tarafından bilerek Hamas’a karşı  isyan çıksın diye yapıldığına inanıyor.   Araştırmanın en ilgi çeken sonucu ise Filistin halkının şiddete olan eğiliminin son zamanlarda azalmış olması. Silahlı mücadeleyi savunanların oranı, son üç ayda yüzde 51’den yüzde 39’a düşmüş durumda.