Nedim Şener FETÖMETRE sınav hilesini ortaya çıkardı
HABERİ PAYLAŞ

FETÖMETRE sınav hilesini ortaya çıkardı

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Can Tuncay’ın talimatıyla; FETÖ’nün 2013 yılı Deniz Harp Okulu ve Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu mülakat sınavlarındaki yolsuzluğuyla ilgili operasyonda gözaltına alınan 20 kişiden 19’u sorgularının ardından mahkeme tarafından tutuklandı.

Bu konu önceki gün basında geniş biçimde yer aldı. Ancak bu yolsuzluğun nasıl belirlendiğini, yalnızca Deniz Kuvvetleri ve 2013 yılı ile sınırlı kalıp kalmadığını araştırırken ilginç bir hikaye ve yeni sorular ortaya çıktı.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı ve ekibi tarafından 78 temel 273 alt kriter şeklinde oluşturulan FETÖMETRE, 2017’de bu sınav yolsuzluğunun ortaya çıkmasını sağladı.

Haberin Devamı

Herkes gibi askeri okulların sınav komisyonlarında görev yapanlara da uygulanan FETÖMETRE ile bir çok örgüt üyesi tespit edildi. İçlerinden bir çoğu itirafçı oldu. Bir binbaşı 2013 yılındaki mülakat sınavında uygulanan şifreleme yöntemini detaylı biçimde anlattı. Binbaşı şifreleme ve detayların sivil imamdan geldiğini söyledi.

Sahtekarlığın aday numarası üzerinden yapıldığını itiraf etti.

105 milyon TL zarar

Buna göre, FETÖ üyesi öğrenci adaylarına, bilgi işlemde görevli FETÖ mensupları tarafından ikinci ve üçüncü hanelerinin toplamı 9, 10, 11,12 olan aday numaraları verildi. Mülakat sınav komisyonundaki FETÖ üyesi subaylar da kendilerine verilen bu bilgiden yola çıkarak, örgüt üyelerini kolayca tespit edip sınavı geçmelerini sağladı.

Tümamiral Yaycı, arşiv çalışması, itirafçı ifadeleri ve tüm belgeleri bilirkişi incelemesi için Ankara’da önemli bir üniversiteye gönderek raporlaştırdı. Gelen rapora göre, 2013 yılında Deniz Harp Okulu ve Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu’na kaydı yapılan toplam 672 kişiden 667’sinin aday numaralarının ikinci ve üçüncü hanelerinin toplamının 9, 10, 11 ve 12 olduğu tespit edildi.

Formüle uymayan ve kesin kayıt hakkı kazanan kişi sayısı ise yalnızca 5’ti. Yani 2013 yılında Deniz Harp Okulu ve Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu’na kayıt yaptıranların yüzde 97.7’sinin FETÖ’cülerden oluştuğu tespit edildi. Tüm belgeler ile savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı da hileli sınavla okuyan bu öğrencilerle ilgili tam 105 milyon 814 bin TL kamu zararı tespit etti. İki yıllık çalışma geçen hafta operasyona dönüştü. Şimdi asıl soru şu; FETÖ’nün mülakat sınavındaki şifreleme yöntemi yalnızca Deniz Harp Okulu ve Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu 2013 yılı sınavında mı yapıldı? Acaba diğer yıllarda ve Kara Harp Okulu ile Hava Harp Okulu ile Astsubay Meslek Yüksek Okulu sınavlarında neler olup bitti? Ya hile ile sınavı geçen öğrenciler…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder