Ferhat Tunç: Benim Kitabımda korkuya ve onursuz bir yaşama geçit yok...

Ferhat Tunç: Benim Kitabımda korkuya ve onursuz bir yaşama geçit yok...

Gözaltına alınıp sonra serbest bırakılan ünlü sanatçı Ferhat Tunç YURT'a konuştu.

Cihan Güner/

Sanatçı Ferhat Tunç, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığının bir şikayet üzerine başlattığı soruşturma kapsamında TEM Esenyurt Güvenlik Şube'de ifade verdi.  Soruşturmaya konu olan iddiaların referandum sonuçlarına itirazını içeren twitlerden oluştuğunu belirten sanatçı, "bu ülkede düşünme, konuşma ve yazma özgürlüğü artık suç sayılmaktadır" dedi. 

"Sanat hayatımda 35 yılı geride bırakmış bir sanatçı olarak kimden gelirse gelsin  şiddete hep karşı oldum"

Esenyurt Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Bürosu'nda verdiği ifadesinde "Hakkımda sosyal medya paylaşımlarımla ilgili başlatılan bir çok soruşturma var. Doğrusu daha önceki soruşturmalar kapsamında söylediklerimi tekrar etmek durumundayım. Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini beklediğim bu paylaşımlarda iddia edildiği gibi bir hakaret, bir kışkırtma veya şiddete çağrı söz konusu değildir. Sanat hayatımda 35 yılı geride bırakmış bir sanatçı olarak şiddete ve savaşa karşı oldum. Seslendirdiğim tüm şarkılarda barış özlemi, kardeşlik ve özgürlük mesajları var" dedi.

"Referandum sonuçlarına sadece ben itiraz etmiş değilim." 

Ferhat Tunç, hakkında absürt sayılacak bir şikayet nedeniyle maruz kaldığı uygulamaya tepkisini şu sözlerle dile getirdi.  "Ben hukuka, yargının bağımsızlığına ve düşünce özgürlüğü kriterleriyle bağdaşır bir yaklaşım beklerim. Attığım twitlerden rahatsız olunmuş diye ifade vermek zorunda bırakılmış olmayı, bir haksızlık olarak görüyorum" diyerek, ülkenin yarısının referandum sonucunun şaibeli olduğuna inandığını belirtti. "Referandum sonuçlarına sadece ben itiraz etmiş değilim. Ülkenin yarısı bu sonuçların meşru olmadığına inandı ve bu inancını günlerce sokağa çıkarak ifade etti. Bu bir protesto eylemiydi. Protesto eylemeleri demokratik ülkelerde bir haktır. Hiç bir gerekçe bu hakkın kullanılmasına mani değildir. Sokağa çıkanlar son derece barışçıl ve demokratik bir şekilde itirazlarını ifade etmişlerdir. Yani yakıp, yıkma veya başkalarına zarar vermek gibi bir durum söz konusu olmamıştır. Kaldı ki güvenlik güçleri de söz konusu eylemlere karşı hassasiyetini korumuş ve müdahalede bulunmamıştır" dedi.Bu anlamda iddia edildiği gibi ben de kimseyi şiddete çağırmış değilim. Bu demokratik protesto hakkının kullanılmasını isteyen bazı twitleri retweetlemiş olmam, bir suç gibi gösterilmemeli." dedi.

"Tutuklanmaktan korksaydım Ferhat tunç olmazdım."

Sanatçı Ferhat Tunç'a telefonla ulaştık ve bugün yaşadığı gözaltı olayını sorduk. Sanatçı açılan soruşturmaların sayısının giderek arttığını, bu durumun hayatını ve çalışmalarını olumsuz etkilediğini belirtti. Duyarlı bir sanatçı olarak her zaman olduğu gibi, mevcut sürecin olumsuz gidişatına olan itirazını sürdüreceğini söyledi. Bu soruşturmalarla kendisinin teslim alınmak istediğini belirten sanatçı "Dışarısının hapishaneden bir farkı yok zaten. Aydınların, siyasetçilerin, gazeteci ve insan hakları savunucularının tutuklanmasına sessiz kalmak elbette onursuzluktur. Toplumun tümüne baskıyla dayatmaya çalıştıkları budur. Bu soruşturmalarla 'seni de hapsedeceğiz' demeye getiriyorlar. Hayatım boyunca bu tür tehditlere taviz vermedim. Tutuklanmaktan korksaydım adım Ferhat tunç olmazdı. Benim kitabımda korkuya ve onursuz bir yaşama geçit yoktur" dedi.