Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’deki çevre savunucuları ve meslek örgütleri, Gaziemir’deki nükleer atıkların bulunduğu bölgede bir araya gelerek, bölgedeki nükleer atıklara dikkat çekti. Ermez Mahalle Muhtarı Ramazan Arslanalp, "Bu olayı yıllardır kimse çözümlemedi. Çocuklar içinde oynuyor, hayvanlar otlatılıyor. Bu atıkların bir an önce kaldırılması lazım” dedi. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve belediye meclis üyelerinin de destek verdiği açıklamada, atıkların bölgeden temizlenmesi için yetkililer bir kez daha göreve davet edildi.

Sağlık taraması yapıldı mı?

Nükleer Karşıtı Platform İzmir Bileşenleri adına basın açıklamasını okuyan Gaziemir Çevre Platformu Yüksel Keleş, “Bizler Çernobil felaketinin yıldönümünde İzmir’in Çernobil’i Olan Gaziemir’i unutanlara hatırlatma sorumluluğunu taşıyoruz. 12 yıl içerisinde ilgili tüm merkezi ve yerel idareler tarafından sorumluluğu alınmayan, sürecin yazışmalar, raporlar, davalar ile bugüne geldiği, ülkemiz tarihinin en büyük çevre cezasının kesilmesi işleminin yapıldığı, ancak tahsilinin gerçekleştirilemediği, ÇED süreci bile doğru işletilememiş ve gelinen noktada alanda hala nükleer atıklar ile baş başayız” dedi. Keleş, yetkililere şu soruları yöneltti: “Gaziemir`de depolandığı anlaşılan radyoaktif ve zehirli maddelerin bölgeden uzaklaştırılması konusunda neler yapılmıştır? Ülkemize girişi yasak olan nükleer atıkların bölgeye nasıl geldiği konusunda çalışmalar nelerdir? Bölgeden uzaklaştırılacak atık miktarı nedir nerede bertaraf edilecektir? Firmaya kesilen çevre cezası ile ilgili süreç nedir? Bölgede sağlık taraması ve izleme çalışması yapılmış mıdır? Sürecin sorumluları hakkında yürütülen hukuki süreç ve çalışmalar nelerdir?”

AİHM'e başvuru yapılacak

Keleş, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere Karabağlar ve Gaziemir belediye başkanlarını bu sorunu çözmek ve sorumluları hakkında gereğini yapmak üzere mücadeleye davet ettiklerini vurguladı. EGEÇEP Avukatı Arif Ali Cangı, bölgedeki radyasyon değerinin sürekli değiştiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Ne yapıp edip bu atıkların buradan uzaklaştırılması gerekiyor. İnsanların sağlığını korumak için buna ihtiyacımız var. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) ile görüşerek bu atıkların gönderilmesini sağlayabilir. Burası hepimiz için bir sınavdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru hazırlığı içindeyiz.”