Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell ve çalışma arkadaşları, ABD Başkanı Donald Trump'ın ne istediğinden ve ABD ekonomisinin ne kadar kötüye gidebileceğinden bağımsız olarak, negatif faize geçme konusunda Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya'yı takip etmekte istekli değil.

Bu hareketin sadece yasa dışı olabileceği değil, aynı zamanda bankalara ve para piyasası fonlarına açabileceği olası zararlar dikkate alındığında ekonomik faydasının da ne olacağı belirsiz.

Fed Guvernörü Lael Brainard, Haziran ayında Yahoo Finance'e yaptığı değerlendirmede, "Negatif faiz oranlarını cephanemizin çok faydalı bir kısmı olarak görmüyorum" dedi.

Trump Çarşamba günü yaptığı Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, Fed'e gösterge faizi sıfır seviyesine veya daha altına düşürme çağrısında bulundu ve bu adımın ABD hükümetine borçlarını ödeme maliyetlerini düşürme imkanı sağlayacağını kaydetti.

İşsizliğin yarım yüzyılın en düşük seviyesinde olması ve ekonominin halen büyüme sürecinde olması ile birlikte, Fed faizi sıfır seviyesine veya bunun altına düşürmekten oldukça uzakta. Ancak gelecek hafta yapılacak politika toplantısında, ABD merkez bankasının, durgun enflasyon ve küresel büyümedeki yavaşlamadan dolayı gösterge faizi 25 baz puan indirerek yüzde 1.75-2.00 aralığına çekmesi bekleniyor.

Bu noktada daha önemli soru, Fed'in ABD ekonomisi resesyona girerse faizi negatif bölgeye düşürüp düşürmeyeceği şeklinde. Politika yapıcıların kamuoyuna yaptığı açıklamalar ve özel yorumları dikkate alındığında,  bu sorunun yanıtı "hayır".