DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Eylül 2017

Fazla stres

5 yıllık evliyim. Erken boşalma sorunum bitmiyor. Doktorlar geciktirici jel önermedi. 'İşe yaramaz' dediler. Acaba sizin önereceğiniz bir şey var mı?
Cinsel ilişki öncesi gerginlik, erken boşalmanın en sık rastlanan sebebidir. İş ile ilgili olumsuzluklar, huzursuzluklar, güvensizlikler, yorgunluklar öncelikle cinsel ilişki isteğini azaltır. Stres-depresyon ve bunun için kullandığın ilaçlar varsa bunlarda olumsuz katkıda bulunur. Evham başarısızlığın en büyük nedenidir. Eşinin olumsuz tavrı, kibiri, kaprisi, zor beğenir olması, ona karşı hassasiyetin-şefkat hissin ilişki sırasındaki aşırı kontrolcü halin ise başarısızlığı kaçınılmaz kılar. Ayrıca testosteron, prolaktin, TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir. Bazen cinsel organının kan dolaşımı ve diğer özelliklerini öğrenmek için ultrason gibi görüntülemeler gerekebilir. Seni muayene etmeden önerebileceklerim bunlar...

3 aylık bebeğimiz var. Eşimin sütü az geliyormuş. Sütü arttırmak için ne yapsak işe yarar?
Rahat ol. Öncelikle anne ve bebeğe huzurlu ortamlar sağlamalıyız. Yemesi, içmesi kadar ruhunun beslenmesi de önemlidir. Hem bebeğin nineleri, büyükanneleri ve etrafındaki herkes bunu unutmadan yardım etmeli.
Bebek büyüdükçe süt ihtiyacı artabilir. Annenin memesi boşalsa da bebeğin emme isteğinin sürdüğünü, bebeğin sık sık emerek sütü arttırmaya çalıştığını fark edebilirsiniz. Anne memesinin sık aralıklarla boşaltılması, su içilmesi, yeterli uyuma sütü arttırır. Anne her 2 memesini her emzirmede 10-20 dakika emzirsin. Günde 9-12 kez, 2-3 saat arayla emzirmeye çalışsın. 3 gün içinde süt artmadıysa anne her bir memesini her emzirme sonrası 5-10 dakika boyunca sağsın.

Menepoza girdim. Meme kanserinden korkuyorum. Hangi filmi çektirsem doğru olur?
Menopozdan sonra östrojen ve progesteron eksikliğine bağlı olarak memenin bez dokusu geriler ve yağ dokusuna döner. Meme yıllık olarak özenli şekilde izlenmelidir. Gerileyerek yağ dokusuna dönen memedeki kanserojen değişiklikleri göstermekte mamografi çektirmek oldukça etkindir.

32 yaşındayım. Halamda meme hastalığı var. Sağ mememde 3 haftadır hafif bir ağrı ve kızarıklık oluştu. Bende kanser olabilir mi?
Özellikle meme şikayetlerinde muayene bulguları çok önemlidir. Sadece anlatılanlarla bir şeyler tahmin etmek oldukça güçtür. Hemen doktoruna git. Muayene ol. Gerekirse bazı kan ve görüntüleme tetkikleri düzenlenir. Her değişiklik kanser olsaydı, dünya da kadın kalmazdı. Korkma, panik yapma.
Memede kanserden şüphelenmemiz için; meme ve meme başında farklılık, memenin yanında ya da koltukaltında bir kitle veya kalınlık, meme başının hassaslığı, meme ve meme başının görünümünde değişiklik, memenin boyutunda ve şeklinde bir değişiklik, meme başının içe dönmesi, meme derisinin ya da ucunun pullu, kırmızı ya da şiş olması (portakal kabuğu görüntüsü) gerekir.

51 yaşındayım. Şeker hastasıyım. Ağzım acayip pis kokuyor. İlaç kullanıyorum. Doktorlara gittim olmadı. Dişlerime bile bakım yapıyorum, sorun yok. Peki bu koku nereden geliyor?
Yemek yedikten sonra başlayan kokularda öncelikle reflü aklımıza gelir. Yemek borusu alt ucu gevşemişse yemek sonrası asitli mide içeriği kokusu ağzımızdan gelebilir. Özellikle geniz akıntısı, sinüzit, yemek borusu divertikülü dediğimiz çeşitli hastalıklarda da ağız kokusu olabilir. Bu tanıları bir kenara yaz. Tekrar doktoruna başvur. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tedaviye başlanır.