MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI FATMA ÇAVUŞUN İSMİ ANAOKULUNDA YAŞAYACAK

SAMSUN HABER Haber Girişi : 21 Mayıs 2020 23:03
MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI FATMA ÇAVUŞUN İSMİ ANAOKULUNDA YAŞAYACAK
Samsun Adliyesi’nde hizmet verecek olan ’Fatma Çavuş Anaokulu’nun açılış protokolü imzalandı.

MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI FATMA ÇAVUŞUN İSMİ SAMSUN ADLİYESİ ANAOKULUNDA YAŞAYACAK


Samsun Adliyesi Fatma Çavuş Anaokulu protokolü Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ile İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen tarafından imzalandı. Anaokulu Samsun Adliyesi Murat Uzun Yerleşkesinde yeni eğitim öğretim döneminde faaliyete geçecek.


Samsun Adliyesi’nde hizmet verecek olan ’Fatma Çavuş Anaokulu’nun açılış protokolü imzalandı.


Samsun Adliyesi Murat Uzun Yerleşkesi’nde 2014 yılından itibaren hizmet veren adliye kreşinin özel bir firma ile sözleşmesi sona erdi. Sözleşmenin sona ermesinin ardından yeni dönem için, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı ve Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Yapılan anlaşma gereği kreş, Fatma Çavuş Anaokulu olarak hizmet vermeye başlayacak.


Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ve İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen’in imzaladığı protokol ile ’Fatma Çavuş Anaokulu’nun kurulumu gerçekleşti. Protokol gereği bağımsız olarak kurulan ve Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde hizmet verecek olan Samsun Adliyesi Fatma Çavuş Anaokulu, 01 Eylül itibarıyla eğitim-öğretim faaliyetine başlayaca            ğı bildirildi.

Fatma Çavuş (Yalçın)  Kimdir?


1897 yılında Dağköyde doğdu. (Nüfus Kütüğündeki kayıtlarda 01.07.1900 olarak geçiyor)  Babasının adı Ali annesini adı Selime’dir. Hüseyin, Behiye, Elif ve Ahizar olmak üzere 5 kardeştirler. 1963 yılında yine bu köyde vefat etti. Eşi Hasan Bircan (1887) seferberliğe gidip bir daha dönmemiş, vefat tarihi kayıtlarda 23. 03. 1916 olarak yer almıştır.


Milli Mücadele yıllarında Türk köylerini basan Rum çetelere karşı çetin mücadeleler vermiştir. Bu mücadele esnasında köyde eli silah tutan kadın ve çocuklara taktikler vererek vatan savunmasında yerini almıştır. Rum çetelerinin baskınları esnasında köyde parola sisteminin kullanılmasını sağlamıştır. Cesareti ve Türk kadınına yakışır kahramanlığı sayesinde bölgedeki çetelerin korkulu rüyası haline gelen Fatma Yalçın savunmada gösterdiği üstün başarılar sayesinde halkın daha fazla zayiat vermelerini de önlemiştir. 


Parola bilmediği için farkında olmadan annesinin de bu baskınlar esnasında vurulduğu söylentileri yaygındır. Annesi Selime Yalçın’ın (54) vefatı nüfus kayıtlarında 06.11.1922 olarak geçmektedir.


Kahramanlıkları TBMM tarafından da duyulan Fatma Yalçın Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çavuşluk unvanı verilmek üzere Ankara’ya davet edilmiş ancak günün şartlarına göre gidememiştir. 


Ölünceye kadar bir daha evlilik yapmamış olan Fatma Çavuşun çocuğu olmamıştır.


Arş. Yazar Ahmet SEVEN Fatma Çavuşun Kabrini tespit edip yapımını sağlamış ve hayatını anlatan kitap yazmıştı

1990 yılından itibaren Fatma Çavuşun hayatını gören ve bilenlerle birlikte araştırıp kitap yapan Arş. Yazar Ahmet Sevenin 2017 yılında kitabının ilk baskısı gerçekleşmişti. Fatma Çavuşu anlatan çok sayıda konferans veren Seven halen konu ile ilgili çalışmalarına devam etmektedir.


Seven:  30 yıllık çalışmanın karşılığını gördükçe  mutlu oluyorum


Fatma Çavuşun ismi daha önce İlkadım’da Fatma Çavuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne verilmişti. 

http://www.ulkemhaber.com/video-detay/fatma-cavus-samsunun-milli-mucadele-kahramani/245/

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.