FATMA ÇAVUŞ KABRİ BAŞINDA ANILACAK

SAMSUN HABER Haber Girişi : 27 Ekim 2019 17:56
FATMA ÇAVUŞ KABRİ BAŞINDA ANILACAK
Milli Mücadelede Rum ve Ermeni Çetelere karşı örnek bir mücadele veren Samsunun Kahraman Kadını Dağköylü Fatma Çavuş 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü saat: 13.00'te kabri başında anılacak.
SAMSUNUN MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI FATMA ÇAVUŞ KABRİ BAŞINDA ANILACAK


Milli Mücadelede Rum ve Ermeni Çetelere karşı örnek bir mücadele veren Samsunun Kahraman Kadını Dağköylü Fatma Çavuş 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü saat: 13.00'te kabri başında anılacak.

Samsun Yazarlar Derneğinin tertiplediği program Fatma Çavuşun Kabrinin bulunduğu 19 Mayıs İlçesi Dağköy kabristanlığındaki mezarı başında gerçekleşecek. Programda Samsun Yazarlar Derneği Başkanı ve Fatma Çavuş kitabının yazarı Arş.Yazar Ahmet Seven tarafından Fatma Çavuşun mücadelesi anlatılacak. Daha sonra ruhuna Kur'an-ı Kerim okunacak. 


Fatma Çavuş (Yalçın) Kimdir?

1897 yılında Dağköyde doğdu. (Nüfus Kütüğündeki kayıtlarda 01.07.1900 olarak geçiyor) Babasının adı Ali annesini adı Selime’dir. Hüseyin, Behiye, Elif ve Ahizar olmak üzere 5 kardeştirler. 1963 yılında yine bu köyde vefat etti. Eşi Hasan Bircan (1887) seferberliğe gidip bir daha dönmemiş, vefat tarihi kayıtlarda 23. 03. 1916 olarak yer almıştır.
Milli Mücadele yıllarında Türk köylerini basan Rum çetelere karşı çetin mücadeleler vermiştir. Bu mücadele esnasında köyde eli silah tutan kadın ve çocuklara taktikler vererek vatan savunmasında yerini almıştır. Rum çetelerinin baskınları esnasında köyde parola sisteminin kullanılmasını sağlamıştır. Cesareti ve Türk kadınına yakışır kahramanlığı sayesinde bölgedeki çetelerin korkulu rüyası haline gelen Fatma Yalçın savunmada gösterdiği üstün başarılar sayesinde halkın daha fazla zayiat vermelerini de önlemiştir.
Parola bilmediği için farkında olmadan annesinin de bu baskınlar esnasında vurulduğu söylentileri yaygındır. Annesi Selime Yalçın’ın (54) vefatı nüfus kayıtlarında 06.11.1922 olarak geçmektedir.
Kahramanlıkları TBMM tarafından da duyulan Fatma Yalçın Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çavuşluk unvanı verilmek üzere Ankara’ya davet edilmiş ancak günün şartlarına göre gidememiştir.
Ölünceye kadar bir daha evlilik yapmamış olan Fatma Çavuşun çocuğu olmamıştır.
Uzun yıllar Samsun’da düzenlenen Milli Bayramlara at sırtında katılmış, hayatında iken Samsun Valiliği tarafından görevlendirilen resmi kişiler tarafından ziyaret edilmiştir.
Vefat edinceye kadar Dağköy’de tek başına hayat süren Fatma Çavuşun kabri yine bu köydedir. Son yıllarda hayatının medyada yaygınlık kazanmasıyla etkisi artan ve Milli kahramanlarımız arasında duyulmaya başlanan Fatma Çavuşun ismi çeşitli eğitim kurumlarına verilmeye başlanmıştır.
Etiketler : FATMA ÇAVUŞ
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.