Panele İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları, CHP Genel Başkan Yardımcıları ve Milletvekilleri, İBB Genel Müdürleri, İBB Genel Sekreter Yardımcıları, Akademisyenler ve çok sayıda İstanbullu katılım gösterdi.

Moderatörlüğünü İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican’ın yaptığı panelde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Prof. Dr. Cemal Saydam, Faruk Loğoğlu panelist olarak konuşma yaptı.

Topantıya öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam ve emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu da katıldı. Panelin açılış konuşmasını İYİ Parti İl Başkanı Kavuncu yaptı. Daha sonra İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican'ın moderatörlüğünü yaptığı panel bölümüne geçildi. Panelde, Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam ve emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu birer konuşma yaptı. 

Panelin açılış konuşmasını yapan Ahat Andican, Kanal İstanbul projesi ile ilgili AKP iktidarının halka “Boğaz güvenliği sağlayacağı, kanaldan gelir elde edileceği, Türkiye’nin siyasi prestijini arttıracağı ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacağı” gibi 4 gerekçe sunulduğunu ifade etti. Bu gerekçelerin İstanbul’un gerçeklerini göstermediğini söyleyen Andican, gerçekleri bu panelde anlatacaklarını belirtti.

KANAL İSTANBUL GERÇEKLEŞİRSE MARMARA ÖLÜR

Panelistlerden Prof. Dr. Cemal Saydam, Kanal İstanbul projesinin Marmara denizinin yapısına uygun olmadığını anlattı ve proje ile ilgili yayınlanan ÇED raporunu incelediğini belirten Saydam, “Bu projenin gerçekleşmesi halinde su sıcaklığı ve tuz oranı değişeceği için Marmara ölür” dedi.

TÜBİTAK’ın proje ile ilgili olumlu rapor vermesini değerlendiren Saydam, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na dönerek “Lütfen bu ÇED raporunu olumlu bulan bilim adamlarıyla beni karşı karşıya getirin. Bunu onlarla tartışalım” çağrısında bulundu.

NE ARARSAN VAR PROJESİ

Panelin son konuşmasını yapan Ekrem İmamoğlu, “Bu proje her renge giriyor ben buna bukalemun proje diyorum. 2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanı bu projenin çok boyutlu bir proje olduğunu söylüyordu. Bu projenin aynı zamanda ulaştırma, bayındırlık, enerji, eğitim istihdam projesi olduğunu hatta bu projenin şehircilik, aile, konut projesi diyor, en önemlisi de bu proje bir çevre projesidir diyor. Tanımda bu kadar çeşitlilik var; yani İstanbul’un çevresini, tabiatı, denizi, çeşitli su kaynaklarını bitki ve yaşamını koruma projesidir. Ben 2011’deki Sayın Cumhurbaşkanı’nın 2011’deki bu açıklamasını 10 defa falan okudum bugünün neresiyle uyuşuyor bulamadım. Sayın Cumhurbaşkanı’na bence o dönem başka proje anlattılar. Bu proje o tanımlara uymuyor” şeklinde konuştu.

Kanal İstanbul ile birlikte 316 bin kişinin yerinden edilip taşınacağını ifade eden Ekrem İmamoğlu, “Esas kıyamet burada kopacak. Orada yaşayan vatandaşlar bunun farkında değil” dedi.

İmamoğlu, "Bu süreçte vatandaşın, bilgi sahibi oldukça, faydalarını, zararlarını gördükçe, bu projeye asla onay vermediğini de araştırmalardan elde etmiş durumdayız. Tabi bir tavrı görüyoruz: 'Yapacağız da yapacağız!' Başka bir tavır yok. ÇED raporu askıya çıkıyor, itirazlar veriliyor, ÇED raporuna yapılan, kurumsal, kişisel itirazlar yok sayılıyor ve ÇED raporu onaylıyor. Biz de diyoruz ki; bizi, İBB Başkanı'nı ikna etmenize ihtiyaç yok. Bilim dünyasını ikna edin; yeterli. İstanbul vatandaşı zaten o zaman ikna olur. Ama akıl ve bilim, bu anlamda çok net tavrını ortaya koymuştur. Kanal İstanbul'un 2011'de ortaya atıldı. 2015 seçimleri geldi, 'Şimdi o konuya girmeyelim' dediler. 2019 yerel seçimleri geldi. Hatırlayın; zerre cümle yok. Bu kadar önemli bir seçim İstanbulla ilgili. İstanbul'a dair bu kadar önemsedikleri, dünyada en büyük sükseyi yapacaklarına inandıkları projeyle ilgili tek bir cümle etmeden seçimi bitirdiler. Sessizce geçirdikleri bu süreçten sonra da 'Kazmayı vuruyoruz' diye ortaya çıktılar"dedi.

"GELİN AKLI, BİLİMİ DENEYİN"

Bu, asla siyasi bir mesele değil hayati bir meseledir" diyen Ekrem İmamoğlu, "Biz buna bu gözle bakıyor ve bu kararlılıkla bu çalışmalarımızı ve hukuki mücadelemizi veriyoruz. Toplumun tüm duyarlılığıyla ve aynı zamanda tüm hassasiyetiyle hukuki zeminde mücadele kararlılığını görüyorum. Biz buna İstanbul'da her türlü teknik katkıyı vermeye hazırız. Ama hukukçular vasıtasıyla ama teknik insanlar vasıtasıyla… İnşallah biz, bu doğruya bu şehri getireceğiz. Yine de çağrı yapıyorum açık ve net. Buradan herkese, Ankara'daki bütün yetkililere, bütün İstanbullular adına onların vicdanına sesleniyorum: Gelin aklı, bilimi deneyin. Gelin bir daha düşünün. Bakın bu yanlıştan siz dönün. Bu millet, sizi bu yanlıştan döndürmesin. Vicdanınızın sesine kulak verin. Bu insanların feryadına kulak verin. ve bu eşsiz şehre, geri dönüşü olmayan bir ihanete kalkışmayın. Çünkü bu şehir, hepimize, geçmişimizden bize emanet edilen bu şehir, geleceğe aynı sağlıklı şekilde emanet edilsin diye teslim edildi. Umarım bunu sağlayacağız ve sizin bu şehre, bu büyük kötülüğü yapmanıza fırsat tanımayacağız" diye konuştu.

Panelin sonunda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener panelistlere plaketlerini takdim etti.

İYİ Parti'nin paneline damga vuran fotoğraf!

İstanbul'da düzenlenen Kanal İstanbul panelinde, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu'nu güldüren bir haber, panelden yansıyan fotoğraflar arasında dikkat çekti. 3 ismi güldüren haberin Ahmet Davutoğlu'nun bir açıklaması ile ilgili olduğu ifade edildi.

3 İSMİN GÜLMELERİ DİKKAT ÇEKTİ

Ancak panel başlamadan önce İmamoğlu ve Akşener'in yan yana oturdukları sırada İstanbul'da yayınlanan bir yerel gazeteye birlikte bakarak gülmeleri dikkat çekti. İki siyasetçiyi ve Dilek İmamoğlu'nu gülümseten haber ise bir süre önce Gelecek Partisi'ni kurarak siyasete geri dönen Ahmet Davutoğlu'nun bir açıklaması ile ilgiliydi.

DAVUTOĞLU'NUN ESPRİSİ 3 İSMİ GÜLDÜRDÜ

Kent Yaşam isimli İstanbul gazetesinin arka sayfasında yer alan haberde, Davutoğlu'nun partisinin İstanbul İl Başkanlığı'na atanan İsa Mesih Şahin'e mazbatasını verirken yaptığı esprili açıklama yer alıyordu. Davutoğlu bu açıklamasında, "İstanbul'u genç bir arkadaşımıza, 37 yaşındaİsa Mesih Şahin kardeşime emanet ettik. İstişareler neticesinde böyle bir karar aldık. İsa Mesih zuhur etti" demişti. Akşener'i ve İmamoğlu ailesi açıklamayı okuyup espriye birlikte güldüler.

Editör: TE Bilişim