Farklılıkları zenginliğe dönüştüren sergi

Alberto Modiano, Berge Arabian, Emine Ülkerim, Mıgırdiç Arzivyan ve Niko Manginas’ın fotoğraflarından oluşan ve üç semavi dinin ritüellerini belgeleyen ‘Cuma, Cumartesi, Pazar’ sergisinin yedinci durağı Atina oldu.

15 Mart’ta Athens City Museum’da yapılan sergi açılışına Türkiye Yunanistan Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, Atina Pire Başkonsolosu Oya Yazar, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı İoannis Amanatidis, din işlerinden sorumlu dış işler mensubu Stathis Liantis, eski bakan Kostas Gulekas’ın yanı sıra Atina  Başepiskoposu temsilcisi, Ermeni ve Musevi cemaatinin dini temsilcileri, İstanbul Rumları Evrensel Federasyonu Başkanı Prof. Niko Uzunoğlu ve çok sayıda fotoğrafsever katıldı.

Athens City Museum Vakfı Başkanı Anthony G. Voyadzis, yaptığı açılış konuşmasında böyle bir sergiye ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını belirterek misafirlere İstanbul’dan gelen fotoğrafçıları tanıttı. Ardından, beş fotoğrafçı adına konuşan Niko Manginas bir teşekkür konuşması yaptı. Aynı zamanda serginin fikir babası olan Laki Vingas ise açılış konuşmasında şunları söyledi: “Toplumsal ilişkilerin çok keskinleştiği bu dönemde siyasetin geçici pratikleriyle sorunlara çözüm geliştirilememektedir. Buna mukabil kültür, süresizlik kavramı içinde geliştirdiği istikrarla sosyal ve dini farklılıklara bir çözüm ortağı olmaktadır. Çoğu zaman devlet politikalarının en sağlam arabulucu kaynağı olarak kültür, mevcut farklılıkları yakınlaştırır ve birlikte var olmalarına vesile olarak muhtemel çatışmaları da önleyebilir. Bilindiği üzere üç kutsal kitap, tek Tanrılı üç din -Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam- birbirlerine ilham olmuşlar, ortak sembol ve pratikler geliştirmişlerdir. Bu anlayış çerçevesinde, dini farklılıkları yakınlaştırma gayretiyle ‘Cuma, Cumartesi, Pazar’ adlı sergiyi Türkiyeli beş fotoğraf sanatçısı hazırlamıştır. Önce İstanbul ardından İzmir, Balıkesir ve daha sonra tarihi Edirne’de teşhir edilen bu sergiyi Atina’da bu değerli müzede sizlere sunmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Bulunduğumuz müzenin biraz ilerisinde iki sinagog, Ermeni kilisesi, 10’a yakın küçük Bizans kilisesi, Katolik kilisesi, mescitler ve Afrikalı toplumların ibadet yerleri olduğunun çoğu yaya farkında bile değildir. Dilerim ki bu sergi sayesinde, farklı olan insanların buluşma imkânları gelişsin, aralarındaki fikir ve inanç farklılıkları da ilim ve kültür zenginliği olarak algılansın.”

Tarihi müzenin salonunda gerçekleşen konuşmaların ardından topluca sergi bölümüne geçilerek fotoğraflar ilgi ile izlendi. İstanbul’dan gelen fotoğrafçılar ziyaretçileri çektikleri fotoğraflar hakkında bilgilendirdiler. Sergi, 15 Nisan’a kadar devam edecek.

 



Yazar Hakkında