Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü'nün bu yıl 30'üncüsü 11 Şubat'ta kutlandı.

BM tarafından, kadınların ve kız çocuklarının bilimdeki rollerini artırmak ve teşvik etmek amacıyla 'Barış ve Kalkınma için Bilimde Eşitlik ve Denklik' temalı iki gün süren toplantılar düzenlendi.

Harvard Genç Akademi Üyeliği'ne seçilen,'35 Yaş Altı Mucitler' listesinde yer alan, genç bilim insanımız Dr. Canan Dağdeviren de katıldığı bu toplantıda bir konuşma yaptı.

Dünyadan ve ülkemizden pek çok kadın katılımcının katıldığı toplantındaki konuşmasında, kendi başarılı bilim yolculuğuna değinen Dağdeviren, en büyük motivasyonunun Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk olduğunu, O'nun 'Bir gün benim sözlerim bilime ters düşerse bilimi tercih edin' sözlerini vazgeçilmez bir yaşam öğüdü olarak aldığını, çocukluk günlerinden bugüne süregelen bilim tutkusunu ve bilimi gençlere ve çocuklara sevdirmek için her fırsatta Türkiye'ye seyahat ettiğini belirtti.

'Alan fark etmeksizin, bilim yapmak devrimdir. Konuşmamı devrim tadında yaşayan tüm kadınlara adıyorum' diyen Dağdeviren, konuşmasını Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' sözüyle bitirdi.

Yukarıda özetlenen toplantı ve genç bilim insanımızın konuşmalarından çıkarılacak birkaç sonuç var:

Dışarıda iyi yetişmiş pek çok değerli bilim insanımız var.

Ne giyip ne giymeyeceklerine kadar yaşamlarına karışarak, okuma hakkı tanımayıp cehaleti, yoksulluğu ve ölümü reva gördüğümüz kadınlarımıza gerekli ortam ve olanaklar sağlandığında ne kadar başarılı olabilecekleri.

Barış ve kalkınma için kadın-erkek eşitliğinin şart olduğu.

Cumhuriyetle başlayan 'Türkiye Rönesansı'nın ne pahasına olursa olsun kesilmeyip devam etmesi gerektiği…