Farkında mısınız ABD’deki gibi iki partili sistem büyük ölçüde gerçekleşti

“AKP’den yana olanlar” ve “AKP’ye karşı olanlar” olarak adlandırılabilecek, her birisi kendi içerisinde uzlaşması mümkün olmayan farklılıkları barındıran iki yapay siyasi kamp ya da koalisyon fiilen oluşturulmuş durumda.

Seçimlere çok az bir süre kalmışken, siyasetin ve siyaset sohbetlerinin en temel konusu, milletvekili genel seçimine -mevcut ittifakların dışında kalarak- tek başına giren HDP’nin barajı aşıp aşamayacağı.

Oldukça geniş bir kesime göre, AKP’nin Meclis’te çoğunluğu kaybetmesinin yolu HDP’nin barajı aşmasından, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nı kaybetmesinin yolu ise HDP’nin ikinci turda muhalefetin en çok oy alan adayını desteklemesinden geçiyor. Bir kesim, yüzde 10’luk barajı antidemokratik bulduğu için, bir kesim ise HDP’nin barajı aşamamasının AKP’ye yarayacağını düşündüğü için HDP’nin barajı aşması gerektiğini düşünüyor ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda HDP’nin de Erdoğan karşısında ikinci tura kalan adayı desteklemesini bekliyor.

Gelinen noktada, AKP’nin 16 yılda neden olduğu akıl almaz tahribatın ve muhalefetin AKP karşısındaki 16 yıllık başarısızlığının da etkisiyle, bu konuda ikna olmuş azımsanmayacak bir seçmen kitlesinin oluştuğunu söylemek mümkün. Serdar Akinan ve Ahmet Şık da bu düşüncede. “Yurtseverlik temelinde; herkesin ‘öteki’ni kapsayacağı bir sert kabuğa dönüşmek zorundayız”, “İnce başörtülülere, Karamollaoğlu solculara seslenirken, HDP Türkleri, Sünniler Alevileri ikna etmeye çalışırken bunu yapmaya çalışıyor. Yüzde 50 +1 kişi tam da bu değil mi?” diyen Akinan’a göre; “bu yaşananlar, kimlik siyasetinden değerler siyasetine dönüşün göstergesi".

AKP’NİN GİTMESİ İÇİN BİR ARAYA GELMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORLAR

HDP’den milletvekili adayı olan Ahmet Şık’a göre de bu seçim hayati önem taşıyor. “AKP-MHP ortaklığı dışındaki herhangi bir seçmen nasıl bu ceberut düzenden kurtulmak istiyorsa, HDP’li seçmenler de aynı şeyi düşünüyor” diyen Şık, 24 Haziran’da yapılacak olan seçimi ikinci bir kurtuluş savaşı olarak değerlendirecek kadar ileri gitmiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, partisinin "Mahalle Başkanları Toplantısı"nda, “Bunu dışarıda konuşmam” notuyla yaptığı açıklamalar, geçmişteki ve günümüzdeki siyasi tercihleri açısından homojen bir yapı göstermeyen, AKP’ye karşı olma nedenleri büyük farklılıklar gösteren bu insanlarca, haklılıklarını ortaya koyan birer kanıt olarak algılanmış durumda. Bu nedenle de, AKP’ye karşı olduğunu söyleyen herkesin/tüm siyasi görüşlerin, farklılıkları bir yana bırakarak, AKP’nin gitmesi için bir araya gelmesi gerektiğini söylüyorlar. HDP cephesinden gelen açıklamalar, onların da bu “kilit rolü” üstlenme konusunda istekli olduklarını ortaya koyuyor. Başlangıçta, Pervin Buldan, Selahattin Demirtaş ve Sezai Temelli’nin ağzından, ikinci turdaki desteği HDP’nin taleplerini içeren bir protokol yapılması koşuluna bağlayan HDP’nin, son olarak parti Sözcüsü Ayhan Bilgen’in ağzından yapmış olduğu açıklamada protokol koşulunu öne sürmemiş olması AKP’ye karşı birlikteliğe sıcak bakan kesimlerce olumlu karşılanmış durumda. Nisan 2017’de gerçekleşen Anayasa referandumu sonrasında, toplumsal ekonomik sorunlar/aidiyetler yerine, anayasa oylamasında “evet” ya da “hayır” diyenlerin karşıt kamplarda konsolide edilmesi hedefi üzerine inşa edilen, pragmatist olarak da adlandırabileceğimiz siyaset biçimi, toplumsal, ekonomik çıkarları açısından aynı yerde olmaları gereken toplumsal kesimlerin/sınıfların, siyasi tercihler açısından rakip olmalarını sağlamakta başarılı olmuş görülüyor.

ÜÇÜNCÜ BİR KESİM DAHA MEVCUT

Sonuç olarak, HDP’nin de tavrını belirlemesiyle, “AKP’den yana olanlar” ve “AKP’ye karşı olanlar” olarak adlandırılabilecek, her birisi kendi içerisinde uzlaşması mümkün olmayan farklılıkları barındıran iki yapay siyasi kamp ya da koalisyon fiilen oluşturulmuş durumda. Farklı bir şekilde ifade ederek, 12 Eylül rejiminin, siyaseti yeniden şekillendirme konusundaki temel amacı olan ideolojik netliği olmayan, “aşırılıkları törpülenmiş”, serbest piyasacı kapitalizm dışı seçeneklerin tartışılmasını dahi imkansız hale getirecek, ABD’dekinin benzeri iki partili sistem hayalinin, büyük ölçüde gerçekleştirilmiş olduğunu söylemek de mümkün. Ancak, içinde bulunduğumuz olağandışı koşulların da etkisiyle sesleri görece az çıksa ya da bastırılsa da, herhangi bir toplumsal ve ekonomik tercih birliğine dayanmayıp, yalnızca AKP karşıtlığı ya da yandaşlığı üzerinde şekillenen bu tür bir siyasi kamplaşmanın ülke yararına sonuçlar vermeyeceğini düşünen üçüncü bir kesim daha mevcut. Bu tür bir kamplaşmanın seçmenin ekonomik, toplumsal ve siyasi tercihlerini önemsizleştirip, siyasi çıkarcılığın kökleşmesine neden olacağını düşünen bu kesimin en önemli özelliği, günümüzde AKP karşıtlığının bayraktarlığını yapanlardan farklı olarak, sonradan değil, kurulduğu günden beri AKP’ye karşı olup, tavizsiz bir şekilde ulusal bağımsızlığı, üniter devleti ve laikliği savunmaları. Bu yüzden de, Nagehan Alçı’nın, “Türkiye’yi ve CHP’yi kilitleyen yüzde 7” diyerek yaptığı gibi, tüm olumsuzlukların yani neoliberal dünya düzeninin parçası olmuş bir Türkiye hedefinin önünde engel olarak görülüyor, hem halen iktidara yakın duran kesimlerce hem de bir zamanlar AKP’ye yakın durup, şimdi en hızlı AKP karşıtı görünenlerce eleştiriliyorlar.

Kaynaklar:

https://odatv.com/erdogan-aslinda-ne-yapiyor-02061803.html http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/997084/Ahmet_Sik__7_Haziran_ruhunu_gordum.html http://www.hdp.org.tr/tr/materyaller/24-haziran-secimleri/11967, https://drive.google.com/file/d/1i3v9IbKF0m-u6DeCh5fVzS1lboVBJHnK/view

https://drive.google.com/file/d/1E8L6KtBHbuc-tB4TxNM3YURSWdZ34Zj7/view

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/995861/HDP_den_muhalefete_2._tur_teklifi__Erdogan_rejimi_ya_da....html, https://www.evrensel.net/haber/353730/hdp-es-baskanlari-foxta-su-andaki-akp-ile-muzakere-yapilamaz, https://www.birgun.net/haber-detay/selahattin-demirtas-in-fox-tv-ye-yazili-verdigi-yanitlarin-tamami-217894.html, http://gazeteport.com/2015/dolmabahce-mutabakati-neydi-8968/,

http://haber.sol.org.tr/turkiye/selahattin-demirtas-herkes-biji-obama-demiyor-105579

http://www.basnews.com/index.php/tr/interviews/359339

http://www.haberturk.com/yazarlar/nagehan-alci/2019415-turkiyeyi-ve-chpyi-kilitleyen-yuzde-7

Ahmet Müfit

Odatv.com

ABD seçim 24 Haziran HDP ahmet müfit arşiv