Fail adayı bulundu: Suçu generale yıkacaklar!

Düzenleyen:
Fail adayı bulundu: Suçu generale yıkacaklar!

GÜNDEM Haberleri

Gittikçe köşeye sıkışan Suud yönetiminin dünya kamuoyu önüne Kaşıkçı’nın katili olarak İstihbarat Başkan Yardımcısı Tümgeneral el-Assiri’nin ismini atacağı iddia edildi.

Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasının ardından gözlerin çevrildiği Suudi Arabistan’da olayın faili olarak İstihbarat Başkan Yardımcısı Tümgeneral Ahmed El-Assiri’nin isminin ortaya atılacağı iddia edildi. İddiayı Kaşıkçı’nın çalıştığı Washington Post köşe yazarı David Ignatius dillendirdi. Tümgeneral Assiri’nin geçtiğimiz ay “Kaplan Timi” adlı bir imha ekibi kurduğu ve bu ekibin faaliyetlerinin ABD istihbaratının dinlemelerine takıldığını ancak hedeflerin kim olduğunun bilinmediğini hatırlatan Ignatius, Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğuna girmesinden sonra ortadan kaybolmasının ardından Veliaht Prens Muhammed Selman’ın zor günler geçirdiğini ve bir çıkış aradığını vurguladı. 

Bu arada Batı istihbarat raporlarına aşina olan bir kaynak olan el-Assiri, “Kaşıkçı ve diğer muhaliflere karşı eyleme geçmek için Prens Muhammed Bin Selman’a sayısız yaklaşımlar yaptı” dedi. Uzun süre Suud Arabistan ordu sözcülüğü de yapan el-Assiri, Yemen’deki operasyonlara da komuta etmiş, agresif kişiliğiyle tanınıyor. 

PRENSİN ADAMLARI

New York Times  (NYT) ise Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldürmek için Türkiye’ye geldiği belirtilen 15 kişilik suikast timindeki isimleri inceledi. Buna göre bu kişilerden bazıları, Veliaht Prens Selman’a güvenlik ekibinde yer alacak kadar yakın. NYT bu isimlerin bazılarının Prens Selman’la yan yana çekilmiş fotoğraflarını yayımladı; bu kişilerin cinayet günü İstanbul’a geldiği yönünde Türk polisinden sızdırılan bilginin doğru olması hâlinde, ‘cinayet ile prens arasında doğrudan bağlantı kurulduğunu’ yazdı. Suud yönetiminin “cinayetin kontrol dışı unsurlar tarafından, Prens’ten bağımsız olarak” işlendiğini öne sürerek bu suçtan aklanmaya çalıştığını hatırlatan gazete, Türk basınında yer alan suikast timi listesindeki kişilerin prense yakın olduğunun anlaşılması sonrasında ise Riyad’ın bu açıklamayı dünyaya kabul ettirmesinin zorlaşacağını öne sürdü. 

GÜVENLİK EKİBİNDELER

NYT, Türk yetkililerin tespit ettiği 15 isimden en az dokuzunun Suud güvenlik güçleri, ordusu veya bakanlıkları için çalıştığını kendi kaynaklarından teyit ettiğini yazdı. Buna göre, listede yer alan Mahir Abdülaziz Mutreb, Prens Selman’a özellikle yakın bir isim. Öyle ki, Prens’e Paris, Madrid, Houston, Boston ve Birleşmiş Milletler ziyaretlerinde eşlik etmiş. Mutreb’in 2017’de Suudi Arabistan’ın Londra Büyükelçiliğine diplomat olarak atandığı, kendisinin büyük ihtimalle Prens’in koruması olarak görev yaptığı belirtildi. NYT’ye göre üç zanlı daha Prens Selman’ın güvenlik ekibinden. Buna göre, şüphelilerden Abdulaziz Mohammed el-Hawsawi, Prens Muhammed ile seyahat eden güvenlik ekibinin üyelerinden. Thaar Ghaleb el-Harbi ise Prens’in Cidde’deki sarayını koruyan kraliyet muhafızlarından biri olup ‘cesareti’ dolayısıyla teğmen rütbesine terfi ettirilmiş bir kişi. Muhammed Saad ez-Zahrani isimli şüphelinin de kraliyet muhafızı olduğu öne sürülüyor; 2017’de çekilen bir görüntüde Prens ile yan yana olduğu belirtiliyor. Selman ile cinayet arasında doğrudan bağlantı kuran haberin Riyad üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor. 

İSRAİL’DEN “RİYAD’IN YANINDAYIZ” AÇIKLAMASI

Kaşıkçı için dünya ayağa kalkarken İsrail ikihafta sonra ancak sessizliğini bozdu. 

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine İsrail istihbarat servisi MOSSAD’ın yardım ettiği iddiaları gündeme gelmişti. Suudi Arabistan’ın Londra merkezli yayın yapan İlaf gazetesine konuşan İsrailli bir güvenlik yetkilisinin açıklamaları bu iddiaları güçlendirdi. İsmi açıklanmayan yetkili, Kaşıkçı olayı ile ilgili “Tel Aviv rejiminin, Türkiye’den çıkan haberlere değil Suudi Arabistan’ın açıklamalarına güvendiğini” söyledi. Yetkili, Tel Aviv’in, Riyad yönetiminin yanında yer aldığını da kaydetti. İsrail’in Maariv gazetesi güvenlik analisti Yossi Melman da daha önce sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Kaşıkçı olayına İsrail istihbarat servisi MOSSAD’ın da karışmış olabileceğini ima ederek, “Umarım ki dolaylı olarak bile MOSSAD’ın Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayında parmağı yoktur” ifadesini kullanmıştı.

Fail adayı bulundu: Suçu generale yıkacaklar!

SOYLU'DAN KAŞIKÇI YORUMU: KANAATİM KUVVETLİ AMA YARGIYA KALSIN

Kaşıkçı’nın kaybolmasına ilişkin Soylu “Kanaatlerim var, bunları söyleyebilme kabiliyetine sahip değilim. Bu, yargılamanın işidir” dedi.

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AA Editör Masası’na konuk oldu. Soylu, Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasına ilişkin olarak “Buna tırnak içerisinde ‘2 Ekim olayı’ diyebiliriz. Sadece bizi ilgilendiren bir mesele değil” dedi. Ses kayıtları olup olmadığını sorusuna da cevap veren Bakan Soylu “Güçlü kanaatlerim var, bunları söyleyebilme kabiliyetine sahip değilim. Bu, yargılamanın işidir. Yargılamaların sonunda bütün bunlar ortaya çıkacak. Kendimi ABD’ye karşı zor tutuyorum. Onlarla bir husumetimiz de var biliyorsunuz” ifadesini kullandı. FETÖ’yle mücadelede gelinen noktayı da anlatan Soylu şunları söyledi: Kılı kırk yararak işlemler sürüyor. Bylock operasyonu yaptık. Ankesörlü ardışık operasyonlar şuanda elimizdeki en önemli meselelerden biridir. Ankesör ve ardışık aramalarla bağlantılı çok enteresan bir şey var, burada yakaladıklarımızdan yüzde 30’un üzerindeki itirafta bulunuyor ve ‘Evet’ diyor ‘Biz böyleyiz’. Verimli bir araziye gelindi ve güzel sonuçlar alınıyor. Arkadaşlarımız iyi bir iş ortaya koyuyorlar. Bu biterse rahatız. Bitiş tarihini biliyoruz ama bu bizim stratejimizdir.

ÜLKESİNE KAÇMIŞTI: BAŞKONSOLOS GÖREVDEN ALINDI

Türk polisinin ciddi delillere ulaştığının açıklanmasının ardından apar topar ülkesine kaçan Başkonsolos Muhammed el-Uteybi görevden alındı. Arap basını, S. Arabistan’ın el-Uteybi hakkında soruşturma açılacağını iddia etti. ElCezire’ye konuşan Suud muhalif Muhammed Mesari ise Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın cinayeti örtbas etme çabasında olduğunu, bu kapsamda olayın şahitlerini bertaraf etmeyi hedeflediğini söyledi. Suikastçı ekipten üç kişinin Prens Selman’ın emriyle katledildiğini bildiren Mesari, ülkesine dönen Konsolos el-Uteybi’nin de öldürtüleceğini iddia etti. Bu arada, konsolosun görevden alınmadığı iddiaları da ortaya atıldı.

Fail adayı bulundu: Suçu generale yıkacaklar!

KIYMA MAKİNESİNDEN GEÇİRDİLER

Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili görevlendirilen Ortak çalışma grubu, önceki gün Başkonsolosluktaki incelemenin ardından dün de Türkiye’den ayrılan Muhammed el-Uteybi’nin kullandığı Başkonsolosluk konutuna arama yaptı. Bu arada S. Arabistan’dan kemik testeresi getiren ‘suikast timi’nin Kaşıkçı’yı parçalayıp kıyma makinesinden geçirdiği ve delilleri yok etmek için ceset parçalarını kanalizasyona verdiği öne sürüldü. Ruslar da cesedin asitle eritildiğini iddia etti.

ÇÖLDEKİ DAVOS'A BOYKOT SÜRÜYOR

∂ Gazeteci Kaşıkçı olayının ardından Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ev sahipliğinde düzenlenecek FII konferansına katılmaktan vazgeçenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. “Çöldeki Davos” olarak nitelendirilen konferansa katılmayacağını açıklayanların arasına IMF Başkanı Christine Lagarde, Amerikan teknoloji devi Google Cloud’ın CEO’su Diane Greene ile Societe Generale ve BNP Paribas bankalarının üst düzey yöneticileri de katıldı. 

 

TRUMP YİNE AKLAMA PEŞİNDE

“Kaşıkçı’yı serseri katiller öldürmüş olabilir” diyerek Riyad yönetimini aklamaya çalışan ABD Başkanı Donald Trump bu tutumunu dün de sürdürdü. Trump, “Kayıp gazeteciden dolayı Suudi Arabistan’ın suçlanması, ‘masumluğu ispat edilinceye kadar suçlu gösterilmenin’ farklı bir örneği. Kaşıkçı meselesi yüzünden S. Arabistan’dan uzaklaşmak istemiyoruz” açıklamasını yaptı. Trump, eğer varsa Türkiye’den ses ve görüntü kaydını istediklerini de açıkladı. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...