21 Nisan 2018 00:15

Facebook verileri kaçırıyor

Facebook verileri kaçırıyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Facebook’un kurucusu Zuckerberg’in Cambridge Analytica skandalı ile ilgili özürlerini ve “bundan sonra verilerinizi daha iyi korumak için çaba sarf edeceğiz” temalı açıklamalarını sanıyorum ki görmeyen kalmamıştır.  Facebook zaten şüpheyle yaklaştığımız bu açıklamaları boşa düşürecek bir hamle yapmakta gecikmedi. Avrupa Birliği’nde 25 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan Genel Veri Koruma Düzenlemesi nedeniyle Facebook’un AB dışında yaşayan kullanıcıların sözleşmelerini İrlanda’daki şirketten ABD’deki şirkete aktaracağı Reuters tarafından duyuruldu[0]. Hali hazırda ABD ya da Kanada’da yaşamıyorsanız sözleşmenizi Facebook’un İrlanda’daki alt şirketi ile yapıyorsunuz. 2 milyarı aşkın Facebook kullanıcısının 1.9 milyara yakınının sözleşmesi İrlanda ile. AB’nin yeni veri güvenliği düzenlemesi sözleşmenin AB sınırları içindeki bir şirketle olması nedeniyle tüm bu kullanıcıları kapsıyor. Facebook AB sınırları içinde olmayan yaklaşık 1.5 milyar kullanıcının sözleşmesini veri koruma yasalarının “daha esnek” olduğu ABD’ye aktaracak. 

AB sınırları içinde 25 Mayıs’ta yürürlüğe girecek düzenleme, ihlali halinde yıllık gelirin yüzde 4’üne varan cezaları da beraberinde getiriyor. Her ne kadar Facebook AB’deki kullanıcılara sunulacak gizlilik ayarlarının diğer tüm kullanıcılara da sunulacağını belirtse de ABD ile AB veri yasaları arasında epeyce fark var ve bu farklar ABD’de kullanıcıların aleyhine. Üstelik Facebook’un denetlenmesi konusunda ABD’deki düzenleyici kuruluşların durumu da pek parlak değil. Facebook hakkında ABD Federal Ticaret Komisyonu’na geçtiğimiz yıl denetleyici bir kuruluşun verdiği rapor Cambridge Analytica ve benzeri pek çok vakaya rağmen “şirketin kişisel verileri korumak için yeterli düzeyde tedbir aldığını” iddia ediyor[1].

Kullanıcı sözleşmelerini AB sınırları dışına taşımayı planlayan tek şirket Facebook değil. Microsoft’a bağlı LinkedIn de benzer bir düzenlemeye gideceğini duyurdu. Daha pek çok şirketin de sözleşmelerini ABD’ye taşıyacağına dair haberler dolaşıyor. Yarın ABD, veri yasalarını daha katı hale getirse bu şirketlerin henüz veri yasalarının “V”sinin olmadığı ülkelere taşımayacağının en ufak bir garantisi yok. Üstelik siz söz konusu şirketlerle sözleşme yapmamış, sitelerine üye olmamış olsanız dahi verilerinizi toplayabiliyorlar[2]. İşte verilerimizi emanet ettiklerimiz bunlar. Tablo böyle iken nereye hangi verilerimizi verdiğimize dikkat etmek gerek.

[0] https://goo.gl/V3bqjC
[1] https://goo.gl/Garq9y
[2] https://goo.gl/tZ2AqF

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa