Facebook

Facebook, Rusya’nın Brexit üzerindeki etkisini araştıracak

Facebook, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla sonuçlanan oylamada Rusya’nın etkisi olup olmadığını araştıracağını duyurdu. Sosyal paylaşım platformu, bu kararı İngiliz yetkililerin yaptığı baskılar sonucunda aldı. Rusların yalnızca 1 dolarlık reklamlarla Brexit’i desteklediği biliniyor.

Facebook tamamen kendi sektörünün dışında bir karar alarak İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasında Rusya’nın payı olup olmadığını araştıracağını duyurdu. Brexit olarak adlandırılan bu olaya, ülkedeki oy çoğunluğunun sağlanmasının ardından karar verilmişti.

Facebook’un böyle bir konuya dahil olmasının arkasında İngiliz yetkililerden gelen çeşitli baskılar yer alıyor. Yetkililer, daha önceki dönemlerde de Facebook’un bu reklamları araştırmasını söylemişti, ancak yapılan araştırmalar Ruslar tarafından verilen yalnızca 1 dolar değerindeki bir reklamın Brexit’i desteklediğini ortaya koymuştu. İngilizler yeterli araştırmanın yapılmadığı, Rusların Brexit’i destekleyen çok daha fazla reklamının bulunduğunu iddia ediyor.

Facebook

Facebook’un siyasete dahil olması

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesinin siyasi konulara dahil olması, Facebook’un kullanımda olduğu tüm ülkeler ve Facebook kullanıcıları için son derece zararlı olabilir. Bundan yalnızca birkaç ay kadar önce Rusya’nın Facebook’u kullanarak ABD başkanlık seçimlerine müdahalede bulunduğu iddiaları gündemdeydi. Tüm bu iddiaların araştırılması ve takibinin yapılması sosyal paylaşım sitesindeki kullanıcıların gizliliğinin hiçe sayılması anlamına geliyor.