22 Ekim 2019 10:11

Eylemdeki 2 bin 200 maden işçinin talebi kabul edildi, 700 işçi somut çözüm bekliyor

Bağımsız Maden-İş, eylemdeki Soma maden işçilerinden 2 bin 200'ünün talebinin kabul edildiği, rödovans usulüyle çalışan 700 işçinin haklarının verilmesi için de somut çözüm beklendiğini duyurdu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

Soma maden işçileri, 5 yıldır alamadıkları tazminatları ve emeklilik hakları için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı ve beraberindeki heyet ile görüşecek. Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme ve Eğitim Uzmanı Başaran Aksu, hizmet alımı kapsamında çalışan 2 bin 200 işçinin talebinin kabul edildiğini, rödovans usulüyle çalışan 700 işçinin haklarının verilmesi için de somut çözüm beklediklerini söyledi.

Soma'da 301 maden işçinin yaşamını yitirdiği facianın ardından işten çıkarılan işçiler tazminat hakkı için Ankara'ya yapmak istediği yürüyüş engellenmişti. Aradan geçen 5 yıla rağmen tazminat ve emeklilik haklarını almak isteyen işçiler, üçüncü kez yetkililerle görüşmek için başkente geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı ile yapılacak görüşme öncesinde hizmet alımı kapsamında çalışan 2 bin 200 işçinin talebinin kabul edildiği öğrenildi.

SIRA RÖDOVANSTA ÇALIŞAN İŞÇİLERDE

Görüşmeden önce Evrensel'e konuşan Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme ve Eğitim Uzmanı Başaran Aksu, somut bir çözüm beklediklerini vurguladı. Hizmet alımıyla çalışan 2 bin 200 işçinin talebinin kabul edildiğini açıklayan Aksu, “Rödovans yöntemiyle Işıklar sahasında çalışan 700 işçinin emeklilik ve tazminat hakları için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. İlk olarak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ile bir görüşme gerçekleştirdik. Mecliste grubu bulunan partilerle görüşerek, haklılığımızı anlatarak desteklerini aldık. İkinci görüşmemizde bakan yardımcısı, TKİ Genel Müdürü ve bakanlığın hukuk daire başkanı ile teknik bir görüşme yaptık. Üçüncü toplantımızı yine aynı heyet ile gerçekleştireceğiz ” dedi.

TKİ 35 İŞÇİYE MAHKEME KARARI OLMADAN HAKLARINI VERMİŞ”

Aksu, 30 işçinin mahkemeyi kazanarak haklarını aldığını ancak Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) 35 işçiye usulsüz şekilde mahkeme kararı olmaksızın paralarını ödediğinin açığa çıktığını belirtti. 5 yıldır işçilerin haklarının ödenemez hale getirildiğini söyleyen Aksu, anlaşma sağlanamaması durumunda işçilerin yeni bir eylem ve mücadele takvimi oluşturacağını söyledi.

Bir dahaki görüşmenin 5 Kasım tarihinde yapılacağı öğrenildi.

ÖNCEKİ HABER

MMO İzmir Şubesi: “İş cinayetlerine karşı çözüm kamusal denetim”

SONRAKİ HABER

Temelli'den kayyum tepkisi: Üç gün boyunca Meclis çalışmalarına katılmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...