YAZARLAR

Trafik lambası omlet

Ben size bu sabah yaptığım omletin tarifini yazayım, sebzeleri dilediğiniz gibi değiştirerek farklı şeyler deneyebilirsiniz. Öncelikle yumurtaları kırıp iyice çırpın. Tuz ve karabiber ekleyin, peynirleri de ekleyip tekrar karıştırın.

Yazının başlığının biraz saçma olduğunun ben de farkındayım. Ama bu tarifin adını böyle verdim, çünkü evde bildiğiniz üzere 6 yaşına doğru gelen bir çocuk var ve ona sebze yedirmenin yaratıcı yollarını bulmaya çalışıyorum. O yüzden dün bol sebzeli bir omlet yaptığımda renklerine bakıp bunun adı trafik lambası omleti, kırmızı sarı ve yeşil renklerle dolu dediğimde gayet keyifle yedi oğlum. 

Zaten yazının başlığını da sebzeli omlet diye yazsam daha az insanın ilgisini çekerdi. Çünkü öyle söyleyince hakikaten sıkıcı geliyor kulağa. Oysa ki son derece de lezzetli ve keyifli bir yemek oluyor kendisi, sabah kahvaltıda veya günün herhangi bir öğününde de hızlı bir şekilde hazırlamak mümkün. 

Neyse ki oğlum omleti seviyor, ben de onun için omletleri biraz daha çeşitlendirip farklı tatlar da mutlaka katıyorum. Özellikle sebze yemeyi çok sevmeyen çocuklar için bu yöntemi tavsiye ederim. En azından bizde gayet sorunsuz çalıştığını söyleyebilirim. 

Bu tür omletlerde istediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz, yumuşak veya pişince çabuk yumuşayan sebzeler tercih sebebi, taze soğan, kapya biber, kabak, kuşkonmaz, bezelye, mısır, bir diş sarımsak, aklınıza ne gelirse, ya da dolabınızda ne varsa, önce biraz zeytinyağı ile sotelenip sonra yumurta ile karıştırılacak, tek yapacağınız şey bu. Ben size bu sabah yaptığım omletin tarifini yazayım, sebzeleri dilediğiniz gibi değiştirerek farklı şeyler deneyebilirsiniz.

Malzemeler (4 kişilik)

 - 5 yumurta

- 1 kabak

- 6 sap kuşkonmaz

- 1 ufak kapya biber

- 1 diş sarımsak

- bir dolu çorba kaşığı lor

- bir miktar taze kaşar veya sepet peyniri

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı 

- tuz, taze çekilmiş karabiber.

Öncelikle yumurtaları kırıp iyice çırpın. Tuz ve karabiber ekleyin, peynirleri de ekleyip tekrar karıştırın. Ben peyniri rendelemek yerine ufak ufak doğrayıp koyuyorum, peynirin o şekilde dokusunu daha çok seviyorum. 

Sebzeleri ufak ufak doğrayın, sarımsağı incecik rendeleyin veya bıçağınızla kıyın. Zeytinyağını 20-24 cm çaplı bir tavada biraz ısıtın ve sebzeleri içine atın. Biraz tuz ve karabiber ekleyin. Yüksek ateşte dışları hafifçe karamelize olana kadar soteleyin. 

Sebzeleri, yağını olabildiğince tavada bırakarak yumurtaya ekleyin, bir daha karıştırın. Sonrasında karışımı aynı tavaya tekrar koyun ve orta ateşte pişirmeye başlayın.  Ara sıra kenarlardan spatula ile içe doğru parçalar itin, tavayı boş kalan tarafa doğru eğerek akışkan olan yumurtaları tavanın tabanına doğru kaydırın. Bunu 3-4 defa yapın. 

Eğer omleti havada çevirebiliyorsanız, omletin dibi altın sarısı-kahverengiye döndüğünde çevirebilirsiniz, yoksa büyük bir tabağı tavanın üzerine kapatıp omleti ters çevirip tekrar tavaya alın. Alt yüzünü de bir kaç dakika pişirdikten sonra servis yapabilirsiniz. 

Keyifli bir pazar günü dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.