banner198

Evliya konserli anmaya büyük tepki

Milli Gazete Çerkeş'te Kurban Bayramının 3. günü yapılacağı duyurulan evliya konserli afişleri manşetine taşıdı.

Evliya konserli anmaya büyük tepki
banner145

Milli Gazete Çerkeş'te Kurban Bayramının 3. günü yapılacağı duyurulan evliya konserli afişleri manşetine taşıdı.  Horasan evliyalarından Pir-i Sani Mustafa Efendi Hazretleri’nin mevlitli ve poplu anma festivalini "Ilımlı İslam’ın geldiği son nokta" olarak duyurdu.


Çankırı yöresinde  düzenlenen geleneksel eğlence festivallerin evliya isimleri verilerek anma adı altında konserli eğlencelere dönüştürülmesi toplumun bir çok kesiminden tepki ile karşılanıyor. Çankırı Postası, Horasan evliyalarının adını düzenlenen eğlencelere garnitür edilmesini  köşe yazıları ve haberleri ile eleştirerek gündeme getirmişti. Ancak buna rağmen festivallerde değişen bir şey olmadı. Eldivan Hacı Murad-ı Veli, Atkaracalar Hoşislamlar Festivalleri  en son Çerkeş'te metfun bulunan Halveti şeyhi Piri Sani Hazretlerinin Hayvancılık ismi ile yan yana getirilmesi yakışıksız bu halin devam etmesi toplumun bir kesiminde tepki toplamaya devam etmekle kaldı. Son olarak Milli Gazete  muhabiri Ahmet Yavuz, evliyalı festival kutlamasını Milli Gazete'de manşete taşıdı.

İte Ahmet Yavuz'un Milli Gazetedeki yayınlanan haberi

Ilımlı İslam projesinde gelinen son nokta evliyayı, pop şarkıcıları ve çılgın DJ partisiyle anmak oldu. Kültür Bakanlığı’nın sponsor olduğu, Çankırı Çerkeş’te bayramın üçüncü günü yapılması planlanan, Horasan evliyalarından Pir-i Sani Mustafa Efendi Hazretleri’nin mevlitli ve poplu anma festivali yöre halkının tepkisine rağmen yapılmak isteniyor.

Ahmet YAVUZ/ ANKARA


Son yıllarda dinler arası diyalogla başlayıp ılımlı İslam ile devam eden süreçte gelinen son nokta, evliyayı pop sanatçı ve DJ performansla anmak oldu.Çankırı Çerkeş Belediyesi’nin organize ettiği; yörenin manevi mimarı,Halvetiyye tarikatının Şa’baniyye kolu ikinci piri, Horasan evliyalarından Mustafa Efendi’yi anmak için önce mevlit okutulacak, ardından pop konser ve DJ performans saçmalığı sergilenecek. Allah dostu bir büyük zatın, pop sanatçılarının konseriyle anılacak olmasına tepki gösteren bölge halkı, yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesi için adeta isyan ediyor.



GÜNDÜZ MEVLİT, GECE KONSER!

Çerkeş Belediyesi tarafından 3 Eylül 2017 Pazar günü eğlence ağırlıklı gerçekleştirilecek olan 13. Pir-i Sani Hz. Anma Kültür Hayvancılık ve Bal Festivali’nin gün içindeki programları normal seyrinde devam ediyor. Buna göre, Pir-i Sani Camii’nde Mevlid-i Şerif, mehteran eşliğinde festival yürüyüşü, sünnet şöleni, halk yemeği şeklinde devam ediyor. Ancak Kültür Bakanlığı’nın da sponsor olduğu programın akşam bölümü, tam DJ performans ile başlayarak da ılımlı İslam safsatasının örneğini oluşturuyor. Ardından da Özkan Ergün, Sincanlı Mustafa Taş ve Derya Uluğ gibi pop müzik şarkıcılarının konser verecek olması, duyarlı vatandaşları rahatsız ediyor. Hem sosyal medya aracılığıyla hem de yerel ortamlarda yapılan yanlışı dile getiren Çankırı ve Çerkeş halkı, toplumumuzu ayakta tutan manevi değerlerin bu şekilde yozlaştırılmasına ve Pir-i Sani Hazretleri’nin eğlenceye alet edilmesine adeta isyan ediyor. Festivalin kokusunda maneviyat, dokusunda DJ konser var!

PÎR-İ SANÎ ÇERKEŞLİ HACI MUSTAFA EFENDİ KİMDİR?

Dedesi Vehbi Sultan, Horasan evliyasından olup hicretle Çerkeş’e gelip yerleşmiştir. Mustafa Efendi Halvetiyye tarikatının Şa’baniyye kolu Pir-i Sanii’si (ikinci piri) olduğu bilinmektedir. 1156 hicri (1743 miladi) yılında doğmuştur. 1229 hicri (1814 miladi) yılında 73 yaşında Çerkeş’te vefat etmiştir. Babası Hacı Ali, dedesi Vehbi Sultan, Abdulkadir Geylani Hazretleri’nin halifelerindendir.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2017, 16:13
YORUM EKLE
YORUMLAR
Reşat Dereli
Reşat Dereli - 7 yıl Önce

Ak partiye hiç yakışmıyor yazık

SIRADAKİ HABER