Evler Tek Tek Aranıyor

Sokağa çıkma yasağı 3'üncü gününe girerken, Silvan'da evler tek tek aranıyor. 15 adreste, YDG-H üyesi 9 kişi yakalandı. İlçede silah sesleri durmazken, Lice'de operasyonlar için, sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Evler Tek Tek Aranıyor

 Recep KAYA/Ahmet DEMİR/Neşet AYTEK

Silvan ilçesinde önceki gün ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından, PKK mensuplarına yönelik başlatılan operasyon devam ediyor. Aralarında 200 özel harekat timinin de yer aldığı 385 polisin katıldığı operasyonda, güvenlik güçlerinin geçişini engellemek üzere teröristlerce kazılan hendekler kapatılırken, barikatlar da kaldırıldı. 15 adrese düzenlenen operasyonda, PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi 9 kişi gözaltına alındı.

Operasyonda, PK'lıların Feridun, Tekel, Konak ile Mescit mahallerindeki sokak girişlerinde güvenlik güçlerinin geçişini engellemek üzere kazdığı ve içine el yapımı patlayıcı yerleştirdiği hendekler, iş makinelerinin yardımıyla kontrollü şekilde kapatılyor. Aynı amaçla kurulan barikatlar ile PKK ve YDGH'lilerin kamufle olmak amacıyla iki bina arasına astığı çarşaflar da kaldırıldı. Silvan Belediyesi önünde belediye çalışanı Kerem Yılmaz ile Faysal Aksu, Serhan Yüce ve Murat Demir'i gözaltına aldı.

3 günden bu yana sokağa çıkma yasağının sürdüğü Silvan İlçesi'nde güvenlik güçlerinin başlattığı operasyon devam ediyor. Zırhlı iş makineleriyle hendekleri kapatıp, barikatları kaldırmayı sürdüren güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasında zaman zaman çatışma çıkıyor. Operasyon devam ederken ilçenin çeşitli semtlerinden aralıklarla silah sesleri duyuluyor. PKK ve YDG-H üyeleri tek tek evler aranarak, aranıyor. 9 Kişi gözaltına alındı. Dün "sehven sokağa çıkma" yasağı diye basına yansıyan Lice'deki sokağa çıkma yasağı uygulaması dün sabah, ilan edildi.

HAVA DESTEKLİ OPERASYOR

Silvan'da cuma günü sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ardından güvenlik güçlerinin başlattığı operasyonlar seri bir şekilde sürüyor. Hava destekli operasyonda, aralarında 200 özel harekat timi ile 25 bomba imha ve olay yeri inceleme personelinin de bulunduğu 385 polis görev alıyor. Giriş ve çıkışın kontrollü şekilde sağlandığı ilçede, jandarma ekipleri de aldıkları çevre önlemiyle operasyona destek veriyor.

HENDEKLER KAPATILIYOR

2 helikopter, 29 zırhlı araç, 3 panzer ve 3 TOMA'nın da kullanıldığı operasyonda, PK'lıların Feridun, Tekel, Konak ile Mescit mahallerindeki sokak girişlerinde güvenlik güçlerinin geçişini engellemek üzere kazdığı ve içine el yapımı patlayıcı yerleştirdiği hendekler, iş makinelerinin yardımıyla kontrollü şekilde kapatılıyor. Aynı amaçla kurulan barikatlar ile PKK ve YDGH'lilerin kamufle olmak amacıyla iki bina arasına astığı çarşaflar da kaldırıldı.

ÖRGÜT ÜYELERİNDEN ATEŞ

Sabah saatlerinde bazı mahallelerde devam eden operasyona katılan güvenlik güçlerine örgüt üyelerince taciz ateşi açıldı. Güvenlik güçlerinin anında karşılık vermesi üzerine kaçan teröristlerin yakalanmasına çalışılıyor.

Savcılıktan alınan izin doğrultusunda ilçe merkezindeki 15 adrese düzenlenen operasyonda, PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi 9 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

EYLEMCİLER GERİ DÖNDÜ

Güvenlik güçleri operasyonlar devam ederken Silvan Belediyesi önünde belediye çalışanı Kerem Yılmaz ile Faysal Aksu, Serhan Yüce ve Murat Demir'i gözaltına aldı. Emniyette sorgulanan bu kişilerden Serhat Yüce'nin Dicle Haber Ajansı'nda, Murat Demir'in de Özgür Gün TV'de çalıştığı belirtildi. Gazeteciler daha sonra serbest bırakıldı.

Bu arada önceki günden itibaren Silvan'a girmeye çalışan kalabalığa izin vermeyen polis, dün de ilçeye girmekte ısrar edince polis gaz bombaları ile müdahale etti. Müdahale sonrası ilçeye girmekten vazgeçen grup Diyarbakır'a döndü.

PKK'DAN KORKUNÇ TUZAK

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bir süre önce kurulan barikatlar ve mahalle araları ile sokaklarda kazılan hendekler çocukların Oyun alanı olurken barikatlarda dikkati çeken bir tuzaklama daha olduğu ortaya çıktı. PKK mensuplarınca kazılan hendek ve barikatların ardına çarşaf gerilirken bu barikatların arkasında su birikintileri dikkat çekiyor. Bu su birikintilerine kablolama yoluyla elektrik veriliyor.

SU BİRİKİNTİSİNDE ELEKTRİK

Barikatların güvenlik güçleri tarafından aşılması durumunda kurulan tuzaklar güvenlik güçlerince de tespit edildi. Güvenlik kaynakları, elektrikli tuzakların ilk kez görüldüğünü ifade ederken, bu durumun sivil halk için de ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Ayrıca barikat aralarında piknik tüpünden yapılan bomba düzeneklerinin de sıkça kullanıldığı tespit edildi. Fotoğraflar devletin zirvesine de sunuldu.

BAZ İSTASYONU ATEŞE VERİLDİ!

Çınar ilçesinde örgüt üyeleri, 2 baz istasyonunu yaktı. İlçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Yuvacık Mahallesi'ne gelen bir grup PKK mensubu, 2 baz istasyonunu ateşe verdikten sonra kaçtı. Baz istasyonları yanarak kullanılamaz hale geldi. Öögüt üyeleri çevredeki bir ağacı da ateşe verdiği belirlendi.

Karanlıktan faydalanarak kaçanların yakalanması için bölgede başlatılan geniş çaplı operasyon sürüyor.

1 PKK'LI YAKALANDI

Bağlar ilçesinde, PKK'ya düzenlenen operasyonda yakalanan bir kişi tutuklandı. Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, terör örgütünün faaliyetlerinin önlenmesi ve örgüt mensuplarının yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, Bağlar ilçesinde güvenlik güçlerini fark ederek, kaçmaya başlayan bir kişinin kovalamaca neticesinde yakalandığı belirtildi. Üst aramasında, 3 tabanca, 3 şarjör, 22 mermi ve 2 susturucu ele geçirilen zanlının, terör örgütü üyesi olduğu ve örgütün dağ kadrosundan eylem yapmak için Diyarbakır'a geldiği şüphesiyle gözaltına alındığı kaydedildi.

Sorgusunun ardından adli mercilere sevk edilen şüpheli tutuklandı.

KORUCU YARALANDI

Muş Merkeze bağlı Arpayazı köyünde yaşayan korucu Niyazi Özbey, akşam saatlerinde kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce evinin önünde silahlı saldırıya uğradı.  Açılan ateş sonucu kalçasından yaralanan korucu Özbey, olay yerine gelen ambulansla Muş Devlet Hastanesine kaldırıldı. Tedavisi süren Özbey'in hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz