|

Evet rahat çıkar

Başbakan Yıldırım, halk oylamasının sonucundan emin olduğunu belirtti. Yıldırım, “Doğrusunu isterseniz ben, öyle kritik bir durum falan görmüyorum. Rahat bir şekilde evetle sonuçlanacağına inanıyorum” dedi. Başbakan, 16 Nisan’dan sonra yüzde 10 seçim barajının da indirilebileceğini, buna hazır olduklarını söyledi

Yeni Şafak
04:00 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 07:58 - 28/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Çankaya Köşkü'nde televizyonların genel yayın yönetmenleriyle bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.



Halk oylamasına ilişkin kamuoyu araştırmalarında “evet" ve “hayır" oylarının birbirine yakın olduğunun hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Biz kampanya yapıyoruz, anketlerle ilgilenmiyoruz. 'Hayır' grubundakilerin yanlışlarını, bunların doğrusunun ne olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Doğrusunu isterseniz ben, öyle kritik bir durum falan görmüyorum. Rahat bir şekilde evetle sonuçlanacağına inanıyorum" karşılığını verdi.



İSTİKRAR SANDIKTA SAĞLANACAK


Seçim Kanunu'nun, Siyasi Partiler Kanunu'nun yeni sistem devreye girdikten sonra konuşulabileceğini söyleyen Yıldırım, şunları söyledi:



“Bu sistem zaten temsilde adaleti, yönetimde istikrarı getiriyor. Ayrıca bir şeye lüzum yok. Yüzde 50 artı 1 alınmadan iktidar olunmayacağı için, sandıkta iktidar oluştuğu için orada baraj yüksek tutularak... İstikrarı sağlamak amacıyla baraj yüksek tutulmadı mı? Şimdi artık bu istikrarı sandıkta vatandaş sağlıyor.







AK PARTİ OLARAK BİZ HAZIRIZ


Bu yüzden barajla ilgili bir düzenleme yapılabilir. 'Baraj yüksek olunca temsilde adalet olmuyor' deniyordu, burada o sorun da ortadan kalkmış oluyor. Dolayısıyla her yönüyle Seçim Kanunu'nda böyle bir değişikliğe gidilebilir. Milletvekillerinin hangi usullerle seçileceği oturulup konuşulacak, bir partinin vereceği karar değil ama AK Parti olarak buna açığız. Oturup bütün partilerle konuşacağız, makul bir noktada buluşursak bu değişikliği de yaparız, biz hazırız."



MAZERETLERİ ORTADAN KALDIRIYOR


Yıldırım, yeni sistemin özelliğinin hızlı işlemesi, bürokratik kayıpların önüne geçmesi olduğunu belirterek, “O yüzden 5 yıl boyunca çalışacağı ekibi seçme hakkı veriyor. Sistemin özü, esası mazeretlere sığınmayı ortadan kaldırıyor ve 5 yıl boyunca kesintisiz hizmet etmeyi, icraat yapmayı, vaat edilen şeyleri yerine getirmeyi öngörüyor. Bu gayet doğal. Bunu da neyle yapıyor? Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapıyor. Bu da lazım, icraat için lazım" diye konuştu.



Yıldırım, “Halk oylamasının sonucunun 'evet' çıkması halinde partiler arasında bir birleşme olabilir mi?" yönündeki soruya “Hayır. Herkes işine bakar" yanıtını verdi.





YAPTIĞIMIZ İŞTEN ÇOK EMİNİZ


“Maddelerin anlatılması ve anlaşılmasında sorun olup olmadığına ilişkin" bir soru üzerine Yıldırım, “Birebir karşılaştırdığımda da bana vatandaş sormadı bugüne kadar. Ben herkesin içine giriyorum. Belki sormak istemedi veya ihtiyaç duyulmadı ama karşılaşmadım. Sorusu olana mutlaka verecek cevabımız var. Yaptığımız işten çok eminiz" değerlendirmesinde bulundu.



MHP İLE HEDEFİMİZ AYNI


“MHP ile ortak bir program yapacak mısınız" sorusuna karşılık Yıldırım, “MHP ile program yapmayacağız. Beraber program yapmıyoruz ama MHP de biz de 'evet' kampanyası yapıyoruz. Hedefimiz aynı" dedi. “Böyle bir öngörünüz vardı. Siz mi vazgeçtiniz" sorusu üzerine Yıldırım, “Beraber konuştuk, böyle olmasını uygun gördük. Tek taraflı vazgeçme değil" dedi.



Benim için bir fazlaysa tamamdır


Halk oylamasından “Evet" oyunun yüksek oranda çıkmasını nasıl yorumlayacağı sorulan Yıldırım, “Benim için 'evet' oyları 'hayır'dan bir tane fazlaysa tamamdır. Esas olan odur, halk oylamasının mantığı da esası da odur. Hiçkimse bunu 'Meşruiyet vardı, yoktu' diye iddia edemez. Bir kere bunu peşin koyalım. Böyle olacağı için söylemiyorum ama yavaş yavaş böyle laflar ediyorlar. Bizim amacımız olabildiğince yüksek oranda 'evet' çıkması için gayret göstermek, daha çok vatandaşımıza erişmek, daha çok vatandaşımızı ikna etmek, gönlünü kazanmak, kararının olumlu yönde olmasını sağlamak" dedi. Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki mitinglere ilişkin soru üzerine, “Bölgenin durumu iyi, Batı'dan farkı yok. Herkes bayrağını almış eline, teröre lanet okuyor. Kılıçdaroğlu biraz da oraları dolaşsa iyi olur. Salonlardan çıkıp da biraz Hakkari'ye gitsin, Şırnak'a gitsin. Oralarda vatandaşın bu mücadelede ne kadar mutlu olduğunu görür de morali düzelir biraz, daha güzel şeyler söylemeye başlar" ifadelerini kullandı.



Avrupa'ya toptancı bakış yanlış


16 Nisan'dan sonra AB ile ilişkilerin yeniden masaya yatırılacağını belirten Yıldırım, “Türkiye kamuoyunda AB'ye destek dibe vurmuş durumda. 16 Nisan'dan sonra mutlaka ilişkiler masaya yatırılacak. Kampanya döneminde yaşadıklarımızı da dikkate alırsak bir değerlendirme ihtiyacı olduğu muhakkak. Avrupa Birliğinde bazı ülkeler, seçim yapılan ülkeler bu anayasa değişikliğinin tarafı oldular. Bu asla kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bizim neyi değiştirip neyi değiştirmeyeceğimize, nasıl hareket edeceğimize bir başka ülke karar veremez. Hayır kampanyasında bir şekilde yer alıyorlar ve buna taraf oluyorlar. Bu, kabul edilemez bir şey. Bunun da en sert şekilde cevabını veriyoruz. Toptancı usulle değerlendirmek yanlış olur. Bazı ülkeler daha makul, bazıları ise maalesef olumsuz tutum içinde. Tüm Avrupa bize karşı diye değerlendirmek de hata olur" dedi.



CHP de varız diyor


İdam konusunda da halk oylamasına gidilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Yıldırım, “İdam konusu da bugünlerde gündeme getiriliyor. Bütün dikkatimizi 16 Nisan'a vermemiz gerektiğini düşünüyorum. İdam da toplumun bir talebidir. Bütün siyasi partilerle bunun değerlendirmesi yapılır, ona göre adım atılır. İdam konusunda CHP 'Varız' diyor ama çok samimi olduğunu düşünmüyorum. Bu süreç geçsin göreceğiz. Eğer CHP de varsa biz de varız. Herkes varsa biz de varız. Mutlak bir mutabakat varsa bizim görevimiz onu yerine getirmek. HDP hariç. HDP'nin ne istediğinin önemi yok. Üç parti bunu konuşur" yanıtını verdi.





Galatasaray'ın görüşü değil


Galatasaray'da Hakan Şükür ve Arif Erdem'in üyelikten ihraçlarının ilk aşamada olmadığı ve sonrasında aidatlarını ödemedikleri için ihraç edildiği hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Yıldırım, “Galatasaray camiasının görüşünü yansıtan bir şey değil. Fırsat, boşluk bulup alınmış bir karar" dedi. Yıldırım, şöyle konuştu: “Aslında aidat ödemedi diye çıkarılmış gibi gözükmekle beraber yönetim kurulunun onun ötesinde bir yetkisi olmadığı için böyle bir işlem yaptılar. Ama bu kararı yapılacak ilk genel kurula taşıyacaklar ve orada da tekrarlayacaklar. Bana verilen bilgi bu. Dolayısıyla her camiada yanlış adamlar olabilir. Galatasaray camiası yıllarca yüzümüzü ağartmış bir kulüptür. Dolayısıyla buradaki birtakım kişilerin, birtakım marjinal, muhalif grupların yaptığı yanlışları, çiğlikleri kulübe, 100 yıllık mazisi olan kulübe mal etmek haksızlık olur. Ben konuştum, anlatılanlardan ikna oldum doğrusu."



Engelli koşudan artık kurtulacağız


Bir gazetecinin, “AK Parti maddeleri izah etme durumunda gibi muhalefet de size 'Böyle yapacaklar, böyle olacak' şeklinde korku temeli üzerinden gidiyor" sözleri üzerine Yıldırım, “Biz de diyoruz ki Sayın Kılıçdaroğlu korku salarak algı oluşturuyor, ümitsizlik pompalıyor, kaos, kargaşa, Türkiye için karamsar bir gelecek tablosu çiziyor. Biz de tersini söylüyoruz" dedi. Türkiye'nin engelli koşudan, vesayet odaklarının müdahalesinden kurtulacağını, koşar adımlarla gideceğini belirten Yıldırım, “Ekonomisini, demokrasisini daha geliştirecek, refah seviyesini artıracak, terörle mücadelesini etkin bir şekilde devam ettirecek. Türkiye, bölgesinde küresel olarak daha güçlü olacak. Zaman kayıplarının bu ülkeye maliyet, bedel ödetmesinin önüne geçecek. Olumlu tarafını anlatmaya çalışıyoruz. O da olumsuzluklarını anlatmaya çalışıyor. Kararı millet verecek" değerlendirmesi yaptı.




























#Başbakan
#Binali Yıldırım
#16 Nisan 2017
#Anayasa referandumu
#AK Parti
#MHP
7 yıl önce