banner249

Ev alacaklar dikkat!

Kağan Furkan İnşaat yetkilisi İbrahim Dayanış ve İnşaat Mühendisi Çağdaş Efe Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde ev alırken nelere dikkat etmeli, enerji kimlik belgesi ve yenilenebilir enerji gibi konularında açıklama yaptılar.

Ev alacaklar dikkat!
banner240

Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Toplantı Salonu’nda basın mensupları ile bir araya gelen firma yetkilileri uzmanlık alanlarıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. 

Devrin sadece bireysel tasarruf devri olmadığını ifade eden İnşaat Mühendisi Çağdaş Efe,  “Çağımızın gelişen ve değişen teknoloji sürecinde artan enerji sarfiyatı neticesinde artık devletler de tasarruf etmeye çalışıyor. Bu kapsamda ülkeler tasarrufa teşvik etmeye yönelik kamu spotları hazırlıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor ” dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapılarda yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji tüketiminin minimalize edilebilmesi ile ilgili çalışmasının olduğunu ifade eden Efe, “Bu gelişmelerden en önemlisi artık binalarımızın bir enerji kimlik formlarının oluşturulması ve proje aşamasından itibaren çeşitli enerji sarfiyatlarının hesaplanarak binalara kimlik sağlanmasıdır. Artık iskân ruhsatı almak üzere başvuran tüm yeni yapılarda ‘Enerji Kimlik Belgesi’ düzenleniyor. Bu bağlamda aklımıza ilk gelen soru enerji kaybının binalarımızda nasıl oluştuğudur. Yapılarımız dış etkenlerden korunması gerekir. Bu açıdan baktığımız da akla ilk gelen binalarımızın mantolamasıdır. Mantolama yaz, kış binalarda ki ısı kaybını en aza indirerek ciddi enerji tasarrufu sağlar. Konuya sadece enerji kaybını azaltmak mantığı ile yaklaşmak çok doğru değildir. Unutmamalıyız ki binalarımız bizler gibi yaşayan birer dokudur. Bu dokunun zarar görmemesi için temelden çatıya birçok tedbir almamız gerekmektedir” diye konuştu.

 Denizli sürekli göç alan bir olduğu için yapı sirkülâsyonunun hızla arttığını ifade eden Efe, “Ortaya çıkan konut ihtiyacını karşılamak için sürekli yeni inşaat firmaları ve müteahhitler türemekte bu bağlamda rant ve rekabet artıyor” dedi.

 “EV ALIRKEN ÇOK DİKKAT ETMELİYİZ”
İnşaat Mühendisi Çağdaş Efe, “Ev alırken tüm insanların sadece odalarının büyüklüğüne, manzarasına, mevkisine ya da dekorasyonuna önem gösteriyor. Genel anlamda binanın doğru projelendirilmiş olmasına, izolasyonunun yapılıp yapılmadığına, hangi yapı denetim firmasının denetlediğine bakılmıyor” diye konuştu.

Mühendis Efe, “Satın aldığı evde yaşamaya başlayan kişiler kullanıma başladıktan sonra binasındaki temel yanlışları görmekte yapılan yanlış imalatlar sonucu hukuki süreçler başlıyor. Kağan Furkan İnşaat olarak bizim temennimiz binaların sadece demir-beton kontrollerinin değil, temelde kullanılan izolasyon malzemelerine,çatı izolasyonu, mantolama imalatlarının da ilgili belediye ve yapı denetim firmaları tarafından ciddi bir şekilde kontrol edilmesidir. Kontrol mekanizmalarının sağlıklı yürümesi neticesinde enerji sarfiyatı daha düşün ve saha sağlıklı uzun ömürlü binalarda yaşamamız olağandır. Bu konuda en büyük görev ilgili belediyelere ve yapı denetim firmalarına düşmektedir. İnşaat firması sahipleri ve müteahhitleri değerlendirecek bir sistem henüz ülkemizde mevcut değildir. Yasalarımızda ki açık kapılar neticesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her kişi teknik anlamda bir koşul taşımadan müteahhit ünvanı alabilmekte ve inşaat yapabilmektedir. Bu durum kalite düzeyini düşürmekte olduğu gibi denetimsel açıdan da aşılması güç engeller ortaya koyuyor” diye konuştu.
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER