20 Mayıs 2017 23:33

Euroleague'de final günü: Bu iş bu kez olacak

Önder Karakaya, bu akşam 21.00'de oynanacak Fenebahçe-Olimpiakos maçını değerlendirdi.

Paylaş

Önder KARAKAYA

Fenerbahçe bu akşam saat 21.00’de hem kulüp hem Türkiye spor tarihi için çok büyük önem arz eden bir müsabakaya çıkıyor. Geçen sezon acı verici şekilde kaybedilen Euroleague şampiyonluğu için yeniden meydan okumayı başaran sarı-lacivertliler kupaya 1 galibiyet mesafede. Finalde bu kez CSKA Moskova yok. İki gün önce bu sayfalarda CSKA’nın eski baş belası olarak okuduğunuz Olimpiakos yine yapacağını yaptı ve Rus ekibini saf dışı bırakarak Fenerbahçe’nin rakibi oldu. Aslına bakılırsa pek çok Fenerbahçeli taraftar geçtiğimiz yılın rövanşı olması arzusuyla karşılarında CSKA’yı görmek istiyordu. Ne var ki bu gerçekleşmedi ve son yıllarda ciddi bir kupa geleneği edinen Yunanistan temsilcisi finale yürümeyi bildi.

Yarı final eşleşmelerinde görüldü ki her iki ekip de kupayı almayı fazlasıyla istiyor. Fenerbahçe’nin taraftar avantajı ve inancı ön plana çıkarken Olimpiakos’un bu seviyeleri oynama alışkanlığı ve Vassilis Spanoulis faktörü teraziyi dengeye getiriyor. Bana öyle geliyor ki 1980’li yılların sonu ve ’90’ların başında sıkça deneyimlediğimiz çok düşük skorlu maçları andıran bir 40 dakika bizleri bekliyor. İki takımın da set savunması konusunda uzman olması ve tempoyu itme alışkanlıklarının bulunmaması bu beklentiyi tetikleyen faktörler. 

BOGDAN’A BÜYÜK İŞ DÜŞECEK

Bire birlere göz attığımızda heyecan verici eşleşmeler görüyoruz. Boyalı alanda Ekpe Udoh-Yorgo Printezis kapışmasından kemik sesleri gelmesi muhtemel. Elbette Udoh zaman zaman Khem Birch ve Nikola Milutinov ile de ilgilenecek. Özellikle Birch ile kapışmaları geniş çaplı bir blok partisi şeklinde cereyan edebilir. Kısa forvet pozisyonunda Nikola Kalinic ile Kostas Papanikolau’nun yüzleşmesi sert savunma ve alçak post oyunundan keyif alan basketbolseverler için seyre değer enstantanelere namzet. Olimpiakos cephesinin en büyük silahı konumundaki Vassilis Spanoulis’i durdurma görevi ise büyük ihtimalle Bogdan Bogdanovic’in omuzlarında olacak. Cuma gecesi Sergio Llull ile ısınma turunu atan Bogdan asıl büyük sınavı Spanoulis önünde vermek durumunda kalacak gibi görünüyor. İki ekip adına da ekstra faktör olarak kenardan katkı veren Kostas Sloukas ve Erick Green’in bol “crossover”lı kıvrak rekabeti de mücadelenin kaderini tayin edebilecek kadar belirleyici öneme sahip olabilir.

OBRADOVIC SÖZÜNÜ TUTTU

Tam 1 sene önce CSKA’ya karşı çekilemeyen bir ribaund ve Khryapa’nın son saniye basketiyle uzayan mücadele. Sloukas’ın üçlüğüyle başlayan uzatma periyodu, peşinden çalınmayan düdükler ve drama dozu yüksek bir yenilgi. Bunlar hiçbir zaman unutulmadı ve unutulmayacak. Ancak kimilerine göre önemli olan kazanmak veya kaybetmek değil, deneyimler üzerine başarı inşa etmektir. O gece Koç Zeljko Obradovic kendisine uzatılan mikrofonlara, “Gelecek sezon tekrar bu noktada olacağız” şeklinde iddialı bir ifade kullanmıştı. Ve gelinen noktada -hiç de şaşırtıcı olmayan biçimde- müddei iddiasını ispat etmiş konumda. Herkes müsterih olsun, Fenerbahçe bu gece Euroleague şampiyonu olacak. Kolay mı olacak; hiç sanmıyorum. Fakat o kupa bu defa Avrupa’dan Asya’ya geçecek. 

ÖNCEKİ HABER

Tales Buluşması 27 Mayıs’ta

SONRAKİ HABER

Yokuşlu bir yol

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...