MENÜ

EURO 2020 planları

Abone Ol Google News

UEFA’nın kulüp organizasyonları, salgın sebebiyle farklı yerlerde oynandı. U19 düzeyindeki turnuvalar iptal edildi. Bu şartlarda EURO 2020’nin bırakın 12, 2-3 ülkede bile yapılması çok zor. ‘Tek ev sahibi’ olarak gündeme gelen İngiltere’nin ne kadar güvenilir olacağı da, ayrı bir tartışma konusu .

Haberin Devamı

Etkisini tüm hızıyla sürdüren koronavirüs, futbolu da derinden etkiledi. İstanbul'daki Şampiyonlar Ligi ve Polonya'nın Gdansk şehrindeki Avrupa Ligi finalleri bu sezona kaydırılmıştı. UEFA, EURO 2020'yi de ismini değiştirmeden bu yaza ertelemişti. Şu an itibarıyla kulüpler bazındaki bu iki organizasyon, her ne olursa olsun bu yerlerde oynanacak. Türkiye'nin yer aldığı EURO 2020 için asıl belirlenen; 12 farklı ülkedeki 12 farklı şehirde oynanma planı, ülkelerin birbirlerine olan seyahat kısıtlamaları sebebiyle çok zor gözüküyor.

İşin ekonomik boyutu

Bu çıkarımı; Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi'nde tam 7 maçın yerinin virüs sebebiyle başka ülkelere alınması ve U19 takımlarının yer aldığı Gençlik Ligi'nin, hem erkekler hem de kadınlarda yaz ayında düzenlenecek 2021 U19 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinin iptali üzerinden de yapabiliriz. UEFA, 11 Haziran 2021'de Türkiye-İtalya (Normalde Roma’da) açılış maçıyla başlayacak EURO 2020'yi, işin ekonomik boyutu ve diğer birçok sayısız nedeni de sayarsak, mutlaka gerçekleştirecek. İlk başta ev sahibi sayısının 12'den, 4'e indirilmesi çok konuşuldu. Şimdi de tek bir ülkede yapılması gündemde. UEFA, ev sahibi ülkelere turnuva için elverişli olup olmadıkları konusunda Nisan'ın ilk haftasına kadar süre verdi.

Haberin Devamı

Hâlâ vaka sayıları yüksek

Mayıs ortasında statlara 4 bin civarında seyirci almayı planlayan İngiltere'nin, turnuvayı tek başına düzenleme ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi. İzolasyon ve sık sık takımların ülke değiştirerek bir yerden bir yere seyahat etmelerinin riskli olduğunu düşünürsek, ‘tek ev sahibi’ mantıksız değil. Ancak İngiltere için bir olumlu bir de olumsuz durum söz konusu; olumsuz olanı, salgından ilk başta yeterli önlemi almadığı ya da gevşek davrandığı için en çok etkilenenlerin başında geliyorlar. Sadece 2 gün önce 9.985 vaka sayısı (Toplamda 4 milyonun üzerinde) açıklandı ve 323 kişi (122 binin üzerinde) hayatını kaybetti.

Şu an cevapları bulmak zor

Diğer taraftan yaklaşık 357 milyonluk anlaşma ile ilk toplu aşı çalışmasına (2020 Aralık) başlayan ülke konumundalar. Her gün ortalama 100 kişiden 27'sini aşılıyor. Fransa ve Almanya ile kıyaslanırsa; bu iki ülkede 100 kişiden 6'sı her gün aşılanıyor. Ancak dünya üzerinde şu an aşıların nasıl bir sonuç vereceğini kısa vadede kestirmek güç. Sonuca gelirsek; 2020'nin tek ülkede oynanma olasılığı çok yüksek, ancak tribünde taraftar olur mu, ne kadar olur, sıkışık maç takviminde takımlardaki oyuncu sayısı kaça çıkar, takımlar nasıl şekilde dış dünyadan izole olurlar? gibi birçok sorunun cevabını bulmak, şu an imkansız gözüküyor.

YORUM YAZ