Etiyopya Yahudileri Holokost’ta Avrupalı Yahudileri kurtarmak için çalışmış

Zamanında İtalyan işgaline karşı çıkan Etiyopya Yahudileri, 1943’te İmparator Haile Selassie’ye giderek Avrupa’dan Yahudileri ülkelerine getirip misafir etmek istemiş.

Dünya 1 yorum
31 Ocak 2019 Perşembe

Söz konusu girişimin haberi, Varşova Gettosunun dağıtılışından üç ay sonra, Auschwitz’in dört krematoryumunun da  tam kapasite ile çalıştığı bir zamanda Palestinian Post (Bugünkü Jerusalem Post) gazetesinde yayınlanmıştı.

8 Ağustos 1943 tarihli makalede Etiyopyalı bir diplomatın Londra’da Agudath Israel adlı Yahudi kuruluşundan Harry Goodman ve Dr Sprinnger ile görüşmesinden bahsediyor.

Ancak 1943’teki bu girişimde 6 milyonun büyük bölümü çoktan ölüm kamplarında yok ediliyordu.

Benzer bir görüşme daha evvel 1941’de de Addis Ababa’da da  yapılmış.  1941’de İtalyanlardan özgürlüğünü kazanarak Etiyopya’ya dönen İmparator Selassie, Yahudileri kurtarmak için girişimde bulunmuş ve 1500 Yunanlı Yahudi’yi ülkesine kabul etmiş.

Ancak haberi veren Jerusalem Post gazetesi 1943’te tam olarak neler olduğu hakkında kesin bir araştırmanın yokluğundan bahsediyor.  İtalyan Diktatörü Benito Mussolini’nin  1930’larda Yahudileri Etiyopya’ya göndermek istediği biliniyor.

Kayıtlara göre o yıllarda Etiyopya’da Gondor bölgesinde 50 binden fazla  siyahi Yahudi’nin çeşitli kasabalarda  yaşadığı sanılıyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün