Etiyopya doğumlu İsrailli ilk bakan Pnina Tamano Shata

İsrail demokrasisi koalisyonda anlaşıp tarihindeki en büyük hükümet bunalımını atlatırken, yeni bakanlardan biri dikkat çekiyor. Etiyopya doğumlu Pnina Tamano Shata göçmen olarak geldiği İsrail’in 35. hükümetinde göçmenlerden sorumlu bakan oldu.

Dünya
18 Mayıs 2020 Pazartesi

Mavi - Beyaz İttifakından olan Knesset üyesi Shata, İsrail’in Maariv gazetesine duygularını şöyle ifade etti: “Göçmenlik ve Asimilasyon Bakanı olarak görev alacak olmamdan dolayı çok gururlandığımı ve heyecanlandığımı söylemek isterim.” 

Tamano Shata 1981 yılında Etiyopya’nın Wuzaba köyünde doğdu ve 1984 yılında Musa Operasyonu adı altında düzenlenen Etiyopya göçmenlik dalgası sırasında İsrail’e geldi. 

Shata İsrail’e ulaşmak için, babası ve beş kardeşi ile birlikte Sudan sınırına kadar çölde yürümüş, oradan binlerce Etiyopyalı ile birlikte uçaklarla İsrail’e getirilmişti. Shata yolculuğun zorluklarından dolayı annesini Etiyopya’da bırakmak zorunda kalmış, aile ancak birkaç yıl sonra bir araya gelebilmişti. 

Göçmenliğin İsrail’in ruhu ve kalbi olduğunu belirten Shata basına açıklamasında sözlerine şöyle devam etti: “Benim göçmenlik bakanı olmam uzun bir yolculuğun finalinin mihenk taşıdır. Üç yaşında bir kız annesini geride bırakarak çölleri yürüyerek yaptığı yolculukta bu ülkeye gelmiş, bu ülkede eğitim alıp büyümüş ve göçmenlerin haklarını savunacak bakan olmuştur. Göçmen olarak yaşadığım zorluklar, ırkçılık ve ayırımcılık halen bu ülkede var. Ben bunlarla mücadele ederek bu güne geldim. Şimdiden sonra da bakan olarak ve bir vatandaş olarak aynı mücadeleyi sürdüreceğim.”

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün