Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketler  yarışmasında 100 şirket arasında 20. sırada yer alan Et-Se Hayvancılık Et ve Et Ürünleri Gıda Yemek Hizmetleri Tarım Ürünleri İthalat İhracat  Limited Şirketi, Çiftlikköy’de bin metrekare üzerine kurulu günlük 20 ton et işleme kapasitesi ile yerelden ulusala uzanan bir başarı öyküsü olarak dikkat çekiyor.
Firma sahibi olarak bu ödülü Yalova’ya getirmekten ve Yalova’nın adını tüm Türkiye’ye duyurmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Serdar Yıldız, hayvancılık ve et sektöründe dededen oğula, babadan kendisine uzanan bir süreçte üçüncü kuşak olarak kurduğu Et-Se Et firmasının kuruluş öyküsünü Yalova Gazetesi’ne anlattı: “Firmada üçüncü kuşak olarak bu işi sürdürüyorum. Dededen oğula ve babamdan bana kaldı bu şekilde devam ediyoruz. Daha önce dedem İstanbul’a canlı hayvan götürerek, babam da kasap olarak bu işe devam etmiş. Daha modern tesislerde nasıl üretim yapabiliriz diye düşündük ve bu tesisi kurduk. Tesis 2004 yılında kurulmaya başlandı ve 2010 yılında tam kapasite olarak hizmete girdi. Teknolojinin kullanıldığı butik bir firma olarak hizmet veriyoruz. Burada amaç en taze ve kaliteli eti üretip tüketiciye sunmak. Tabii ki süreç kolay olmadı. Hayvancılık politikası ile ilgili olarak et sıkıntısı zaman zaman bizi zor durumda bıraktı. 2010-2011 yıllarında et çok pahalı oldu. Maalesef bakanlık ithal ete izin vermek zorunda kaldı. Biz de şöyle bir sorun var, maalesef hayvan sayımız tam olarak doğru sayılamıyor. Sanki hayvan varlığımızın olduğunu düşünüyordu bakanlık, aslında bu sayım işi çok kolay. Bu tanesi 1 Euro olan bir çiple hayvan hareketleri takip edilerek yapılabilir. Avrupa’da bu işi böyle çözmüşler, hayvan hareketleri bu şekilde takip edilebiliyor. Biz hala hayvan sayımızın beş on milyon olduğunu düşünüyoruz. Ama kimse hayvanını kestirdikten sonra bunun düşürülmesini yapmıyor” dedi.
“Sadece Yalova değil ulusal çapta hizmet veriyoruz”
Yıldız, bu yıl Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde TEPAV ve AllWorld Network işbirliğinde yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi sıralamasında 20.sıraya girerek ödül alan firmalarının sadece Yalova’ya değil, yerelden ulusala uzanan bir hizmet ağına sahip olduğunu söyledi. Firma sahibi Serdar Yıldız, “Sadece Yalova değil, Marmara Ege Akdeniz’e açılarak firmamızı yerelden ulusala taşıyarak büyüyoruz.Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı ile TOBB’un işbirliğinde yaptığı bir yarışmaya katıldık. Bu yıl 3.’sü düzenlenen, bizim bu yarışmaya girme amacımız aslında Yalova’yı tanıtmaktı. Yalova’da böyle bir firma olduğunu göstermekti. Bu firmanın Türkiye’de ne kadar başarılı olduğunu göstermek.Bu dereceyi almayı düşündük mü, tabii ki düşünmemiştik.Çünkü biz aslında cirosu diğer büyük firmaların yanında oldukça küçük bir firmayız.Türkiye’de çok daha büyük gıda firmaları olmasına rağmen, Türkiye’de çok hızlı büyüyenler kategorisinde gıdada 2.olduk.Biz bu firmaya ailece çocuğumuz gibi bakıyoruz. Nasıl çocuğunuzun iyi okullarda okumasını, yetişmesini isterseniz, biz de firmamızın o şekilde büyümesi için uğraş veriyoruz.2010 yılında kuruldu Et-Se Et firması. Bu firmayı Türkiye’de hatta dünyada iyi bir yerlere getirmeyi düşünüyoruz. Kafamızda çok büyük projelerimiz var. Ekip arkadaşlarımız ve bizimle birlikte çalışan tedarikçilerimiz çok güçlü. Bunlar da bir şirketin gelişmesi açısından çok önemli konular” dedi.
Et-Se Et olarak hizmet verdikleri firmalar arasında ulusal marketler, restoranlar, restoran zincirleri, yemek firmaları, mağaza zincirleri, Antalya’daki büyük turizm şirketleri ile 4-5 yıldızlı oteller bulunduğuna  dikkat çeken Yıldız, “Biz burada önce kendimize bir altyapı hazırlıyoruz bu işi yaparken, kendimize bir mezbaha kurduk. Bunun için de Çanakkale Biga’yı seçtik kendimize.Araçlarla buraya getirip, parçalara ayırıp buradan sevk ediyoruz. Et-Se eti kestiriyor, soğuk zincir kırılmadan buraya getiriyor, buradaki tesislerimizde parçalıyor.Gerekirse paketleyerek müşteriye ulaştırıyor. Paketlenmiş ve vakumlu olarak müşteriye ulaştırıyor.İleri işlenmiş ürünler olarak ise, köfte, döner ve sucuk ürünleri ile müşterilerimize hitap ediyoruz. Yeni kurmayı planladığımız tesisimiz ile birlikte 30 bin m2’lik alanda gençlere yönelik daha hazır ve pişmiş ürünlerle ulaşmayı düşünüyoruz. Ben kendim Çiftlikköy Gacık Köyü’ndenim. Bu tesisi de Yalova’nın bir köyünde 300-500 kişinin çalışacağı yeni bir tesis olarak  yapmak istiyorum. Biz eti pakete koyan ilk firmalardan birisi olarak da ödül almıştık, bu anlamda yeniliklerin öncüsü olmayı da sürdüreceğiz” dedi.
Girişimcilikten korkmamak gerektiğini ve başarının anahtarının ise çok çalışmak olduğunu belirten Serdar Yıldız, “Girişimci olmak isteyenler çekinmesinler, çok çalışmaları gerekiyor. Herkes oturarak iş istiyor. Ben 41 yaşındayım daha yeni masam oldu. Daha önce hiç oturarak çalışmadım. Benim yapamadığım çok şey oldu. ama eninde sonunda şirketi buraya getirdik, ben yapamam diye  vazgeçmesinler” diye konuştu.
Son günlerde yaşanan besilik hayvan konusundaki sıkıntının yerel üreticinin desteklenmesi ile çözülebileceğini ve ithal etin Türk damak tadına uymadığını belirten Yıldız, “Hayvancılık sektörünü dövizdeki artış büyük oranda etkiledi. Besilik hayvan yurt dışından getirildiği zaman yüksek girdilerle Türkiye’ye giriyor. Hayvancılık yapan insanlar şu anda ne yapsak diye bir kaos içerisinde. Bakanlık buna önlem olarak burada yerli üreticiyi destekleyip bizim damak tadımıza uygun üretilmesi gerekiyor. Bakanlığın gelecek 5 yıllık hayvancılık politikasını da şimdiden ele alması gerekir. Dünyanın 7.büyük tarım ülkesiyiz diye öğretiyorduk çocuklarımıza ama şimdi her şeyi dışarıdan alıyoruz” dedi.
Günlük 20 ton et işleme, 10 ton et dondurma kapasitesi….
Et-Se Et firması olarak günlük 20 ton et işleme kapasitesi ve bunun 10 tonunu ise dondurup satabilme imkanına sahip olduklarını belirten firma sahibi Yıldız, “Firmamız bin metrekare alanda 50 kişi çalışıyor. Günlük 20 ton et işleme kapasitesi, bunun 10 tonunu ise dondurup satabilme imkanına sahibiz. 20 ton eti aynı gün içerisinde paketleyip sevk edebiliyoruz. Günlük olarak her gün 200 büyükbaş, 1000 küçükbaş hayvanı bu tesisimizde tutabilme imkanına sahibiz. Bu et firması için çok büyük değil, ama ton olarak bakıldığında bu fazla geliyor. Bizim araç gerecimiz 30 ton dondurulmuş ürünü muhafaza edebiliyor. Firmamız aynı zamanda ISO 2001 Kalite Belgesi, Helal Gıda sertifikasına sahip, iki gıda mühendisi ve bir veteriner hekimimiz var. Bu yıl Et-Se Et çiftlik projesini hayata geçirdik. Bu yıl kurban bayramında küçük ve büyükbaş hayvanların hijyenik şartlarda kesimini burada gerçekleştireceğiz” dedi.
Editör: TE Bilişim