TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Esnafın zararı büyük

Yaşanan kuvvetli fırtına ve yağmur, Kordon’daki iş yerlerini acı bilançoyla karşı karşıya bıraktı. Kot farkı olan yerlerde zararın çok daha büyük olduğu belirtilirken, Kordon esnafının yüzde 90’ının durumdan etkilendi

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2018 08:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Esnafın zararı büyük

KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER

İzmir, son yılların en kuvvetli fırtınasını yaşadı. Fırtınanın saatteki hızı zaman zaman 100 kilometreye bulurken, İzmir’in en gözde yerlerinden Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda yağmur ve fırtına nedeniyle denizin yükselmesi sonucu sular cadde ve sokakları göle çevirdi. Kordon’daki ev ve işyerlerini su bastı. Kordon’da çoğu kafeterya ve restoran olan mekanların sahipleri ellerinde süpürgelerle suları tahliye etmeye çalıştı. Ancak rüzgarın şiddetiyle birlikte denizin yükselmesi ve rögarların yetersiz kalması suların iş yerlerine girmesini engellenemedi. Acı fatura ise fırtınanın yavaşlaması ve yağmurun dinmesi ve temizlik işlemlerin başlamasıyla ortaya çıktı. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, fırtına sonrası Kordon esnafını ziyaret etti ve oluşan zarar hakkında iş yeri sahiplerinden bilgi aldı. Zararın boyutunun çok büyük olduğunu söyleyen Şanlı, “Kot farkı olan yerlerde zararın boyutu çok daha büyük. Kordon’da yağmur suyu giderleri var. Bu giderler deniz seviyesinin altında kalıyor. Lodos denizden Kordon’a doğru esince mazgaldan da su geriye doğru geldi. Deniz suyu tahliye kanallarından girdi ve deniz adeta Kordon’la birleşmiş oldu. İZSU burada tekrar bir çalışma yapması lazım” diye konuştu.

 ZARARIN BOYUTU ÇOK BÜYÜK

Bu zor günde esnafı ziyaret etkilerini ve zararları hakkında bilgi aldıklarını belirten Şanlı, “Esnafımızın durumlarını öğreniyoruz. Sosyal hizmetler dolaşıyor, belediyemiz dolaşıyor. Tutanaklar tutuluyor. Bununla ilgili daha sonra toplu değerlendirmeler yapacağız. Esnafımızın ne kadar kaybı olduğunu belirleyip onunla ilgili de bir çalışma yapıyoruz. Gözlemlediğim kadarıyla esnafımızın yüzde 90’ı sıkıntılı bir durumda. İşletmelerin yüzde 90’ı şu anda iş göremez halde. Hepsinin iş yerlerine su dolmuş durumda. Bu bir doğal afet. 2006 yılında da böyle bir durumla karşı karşıya kalmıştık. Doğal bir afet olduğu için işletmelerimizin bazılarında kot farkı olduğu için iş yerlerini su bastı. Belimize kadar su olan işletmeler var. İnşallah böyle bir durumla karşılaşmayız. Esnafın maddi olarak çok büyük kayıpları var” dedi.

DENİZ SUYU TAHLİYE KANALLARI

Lodosun şiddetini arttırması ve suların gelmesiyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin olaya anında müdahale ettiğini belirten Şanlı, İZSU Genel Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı, temizlik ve fen işleri gibi birimlerin de büyük gayret gösterdiğini dile getirdi. Kordon’daki yaşanan bu vahim olayın nasıl gerçekleştiğini anlatan Ömür Şanlı, şöyle konuştu: “Büyükşehir ekipleri zamanında müdahale etmeye çalıştı. Ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Ancak bütün işletmeler aynı anda bu kötü olayla karşılaşınca yetişmekte zorlandılar. Bazı yerlerde kot farkı var. Aslında İZSU’nun tekrar bir çalışma yapması lazım. Yağmur suyu giderleri var burada. Bunlar biraz deniz seviyesinin altında kalıyor. Birçok mazgaldan da su geriye doğru geliyor. Lodos tersten, Kordon’a doğru esince bu sefer deniz suyu tahliye kanallarından girdi ve deniz adeta Kordon’la birleşmiş oldu. Bu konuda İZSU yetkilileri daha duyarlı olup bir çalışma yapabilirler. Bu çalışma yapılırsa önlemimizi almış oluruz. Bir daha böyle olaylarla karşılaşmayız. Böyle bir durumla karşılaşmayı hiç kimse istemez.”

BELEDİYE’YE SİTEM!

Özel bir tur şirketinin İzmir yetkilisi olan Osman Sekmen ise belediyeye sitem etti. Sekmen, “Her yerde belediyeler halkın sokağa bıraktığı pisliği temizlerken, İzmir’de halk belediyelerin bıraktığı pisliği temizlemek zorunda kalıyor. Burada önlem bir türlü alamadılar. Belki de 3 yılda bir yaşanılan bu sıkıntıyı bir çözüm bulunamadı. İş yerimizin önüne kum torbası bile atsak belediye ekipleri geliyor ve diyor ki ‘Bu kum torbaları neden burada?’ En basit olarak esnafın koyduğu tenteleri yıllarca tantana yapmış bir belediyeye sahibiz. İş yerimizin halini gelip görmelerini istiyoruz. Çamurlu su, lağım suyu ve deniz suyu birbirine karıştı. İş yerimizde belimize kadar gelen su vardı. İtfaiye ekipleri geldi, yardımcı olmaya çalıştı ama iş işten geçti. Temizlik yapıyoruz, söylenecek çok da bir şey kalmadı. İş yerindeki her şey su nedeniyle gitti. Elektrik yok, bilgisayar sistemleri gitti. Mobilyalarımız mahvoldu. Parkelerimiz sudan dolayı bitti. Telefon sistemlerimiz, ses kayıt sistemlerimiz mahvoldu. İki gün boyunca iş yapamayacağım, satış yapamayacağım, ödeme alamayacağım. Tekrar hizmete girmemiz 2 günümüzü alacak. Bir anca önce faaliyete dönmenin peşindeyiz. Çünkü müşterilerimiz bizi bekliyor” diye konuştu.

MADDİ ZARARIMIZ BÜYÜK

Altyapıda büyük bir sorun var olduğunu söyleyen işletmeci Emine Alagöz, öğlen 14’de geleceği iş yerine sabah 9’da geldiğini belirterek, “Fırtına ile beraber gelen suyu çekpas ile temizlemeyi çalıştık ancak arka tarafta Dantel Sokak denilen sokağı öyle bir şekilde yaptılar ki yağmur suları kanala gitmiyor. Dükkanlarımıza giriyor. Bulunduğumuz sokakta rögar var ama yeterli değil ve yetmedi zaten. Buzdolaplarımız mahvoldu, oturma gruplarımız mahvoldu. Bütün ahşap ürünlerimiz sudan dolayı bitti. Suyu içine alan parke ve ahşap ürünlerimiz şişecek ve kullanılamaz hale gelecek. Öğlen 14’de geleceğim işe sabah 9’da geldim. Maddi zararımız büyük. Ama yaşadığım ruhsal çöküntüyü anlatamam. Bunun bedelini Aziz Bey ödeyemez. Bugün iş yapamayacağımız. Önümüzdeki günlerde de bu sıkıntı devam edecek” dedi.

FIRTINA CAMLARI PATLATTI

Kordon’da işletmecilik yapan Levent Yurdakul, denizin ayaklarına kadar geldiğini belirterek, “Rögarlar böyle bir olaya hazırlıklı olmadığını yaşadığımız bu vahim olayla anlamış olduk. Rögarlar tıkalıydı. Kendi ellerimizle rögarları açtık, temizledik. Kir, çöp bütün mazgalları tıkamıştı. Altyapı çok kötü olduğu için arka sokaklardan, caddelerden gelen su da akıp gitmedi. Deniz seviyesi yükseldi. Sahildeki oturma bariyerleri fırtına ile yerlerinde söküldü. Deniz suyu ile beraber oturma bariyerleri buralara kadar geldi. Deniz dükkanımıza kadar geldi. Fırtına ile camlar patladı, tenteler, üst kaplamalar zarar gördü. Su aldığı için elektrik kısa devre yaptı. Kaldırımlar deniz kumuyla doldu. Zararın ne kadar olduğunu daha tespit edemedik. Sigorta şirketi gelip belirleyecek. İş yerimiz zarar gördüğü için de iş yapamayacağız” şeklinde konuştu.

ATATÜRK MÜZESİ’NE SU BASTI

Kordon’daki işletmelerin yüzde 90’ı fırtına ve sudan zarar görürken, apartmanlar da olaydan etkilendi. Kordon’da bulunan Atatürk Müzesi’ni de su bastı. Atatürk Müzesi’nin deniz seviyesi altında bulunan bodrum katı da yaklaşık 1 metre kadar su altında kaldı. Belediye ekipleri müzenin bodrum katındaki suları arıtmak için uzun süre çalıştı. Müze yetkililerden alınan bilgiye göre, müzenin bodrum katında değerli bir eserin olmadığı ve hiçbir zararın yaşanmadığı öğrenildi. Suların çekilmesinin ardından temizlik işlemlerine geçen iş yeri ve apartman görevlileri, uzun süre boyunca temizlik işlemleri için uğraştı. İZSU Genel Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı, temizlik ve fen işleri gibi birimleri mağdurlar olan iş yerlerine yetişmekte zorlandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.