19 Nisan 2024 Cuma

ESNAFIN BEKLENTİLERİ VAR

ESNAFIN BEKLENTİLERİ VAR

Isparta

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, mahalle aralarına kadar giren zincir marketlerin açılmasın zorlaştıran düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi, çalışma saat ve günleriyle ilgili düzenleme yapılmasını istedi.

ESOB Başkanı Ahmet Tural, esnafların beklentilerini şöyle açıkladı:

ESNAFA CAN SUYU VERİLMELİ

“Tabi esnafımızın hükümetimizden beklentileri var. Bunların başında sicil affı düzenlemesi geliyor. Birçok banka, özellikle de özel bankalar, geçmiş dönemlerde kredi taksitlerini ya da kredi kartı borcu ödemesini bir gün aksatanları bile kara listeye aldı. Oysa esnaf ve sanatkarlarımız günümüz şartlarında finansman desteğine çok fazla ihtiyaç duyuyor. Esnaf ve sanatkarlarımızın rahat bir nefes alabilmesi için krediye ulaşmalarının önündeki kara liste engelinin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Talebimiz etkin ve kapsamlı bir sicil affı yasası çıkarılması. Yeni yasa çıkarılarak, tüm bankaların sicil affına uymasının kesin bir şekilde belirlenmesi ve düşen bu faizlerden esnafımızın da yararlanmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Bir başka talebimiz de sıfır faizli cansuyu kredisi. Geçtiğimiz yıl ekonomik dalgalanmadan en çok etkilenen kesim esnaf ve sanatkarımız oldu. En son 2008 yılında esnafa sıfır faizli cansuyu kredisi verilmişti. Özellikle böyle bir dönemde esnafa verilecek cansuyu kredisi esnafımızı büyük ölçüde rahatlatacaktır.

MARKET ZİNCİRLERİ AÇMAK ZORLAŞTIRILMALI

Bir diğer talebimiz de Perakende Yasasının yeniden düzenlenerek, esnafımızın lehine olacak kuralların net bir şekilde hayata geçirilmesidir. Perakende ticarete yeni kurallar getirmek için Ticaret Bakanlığının gündeminde olan yasa teklifi vakit kaybedilmeden Meclis’e sunulmalıdır. Bu yasa teklifi kapsamında AVM’lerin açılışında 10 bin ve üzeri nüfus kriterinin esas alınması gerekir. Asgari 300 metrekare net satış alanı ile 100 metrekare ürün yükleme ve boşaltma alanına sahip olması, asgari 20 araçlık otopark bulundurması ve mesken binalarda açılamaması şartı getirilmelidir. Bu marketlerin plansız ve kontrolsüz bir şekilde açılması yalnızca esnaf ve sanatkarlarımıza değil, aynı zamanda zincir marketlerin birbirlerine de zarar vererek kaynak israfına yol açmaktadır. Dolayısıyla bunların açılışına sınırlama getirecek olan yeni düzenleme bir an önce hayata geçirilmelidir. Ayrıca zincir marketler haftanın her günü açık oldukları gibi, dini bayramlarda da açıklar. Sabah 9 ile 10’da açılıp, akşam 22.00’a kadar açık kalıyorlar. Hiç tatil yapmadan bu kadar uzun süre açık kalmalarına artık bir çeki düzen getirilmelidir. Bu konuda da yetki illerde valiliklerdedir. Sayın Valimizden beklentimiz de bu çağrımıza duyarlılık göstermesidir.

ESNAFIN SGK PRİM YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ

1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giren Ahilik Fonu ödemeleri ertelenerek yeni düzenlemeye gidilmelidir. Acilen bir yeni düzenleme ile Ahilik Fonu tamamen kaldırılarak ödemesi yapılan Sosyal Güvenlik primi içerisinden esnafa yük getirmeden Ahilik Fonu’na pay ayrılmalıdır. Fondan işsizlik maaşı ve hizmet yılına göre de kıdem tazminatı ödemesi yapılmalıdır. Mevcut ekonomik koşullarda esnaf ve sanatkarlarımız Bağ-Kur primlerini ve çalıştırdıkları işçinin sigorta primlerini bile ödemekte zorlanırken Ahilik Fonu’na yeni ödeme yapması esnafımız için 2020’nin sıkıntılı geçeceğini göstermektedir. Esnaf ve sanatkarlar olarak sıkıntı değil artık her alanda rahatlamak istiyoruz. Çünkü esnafın böyle bir fona ödeme yapacak gücü yoktur. Diğer taraftan, esnafımızın üzerindeki SGK prim yükünün de hafifletilmesi gerekir. Sırf sigorta prim maliyetlerinden dolayı esnafımız, işçi almaktan çekiniyor. İşvereni cesaretlendirmek ve istihdamı artırmak için yüksek sigorta primlerinde indirim talep ediyoruz. Yine esnafın yoğun çalışma temposu göz önünde bulundurularak esnafımıza yıpranma payı hakkı verilmesi gerekir diyoruz.

CUMHURBAŞKANINA ÖTV TEŞEKKÜRÜ

Ulaşım sektöründe hizmet veren esnafımıza bugüne kadar Hükümetimiz tarafından kolaylıklar sağlandı. ÖTV muafiyeti ile araçların yenilenmesi, gibi pek çok konuda düzenleme yapıldı. Bu düzenlemelerden dolayı başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimize bir kez daha teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Taksilerde kamera takma zorunluluğuna ilişkin düzenlemede de bir yıllık süre uzatımından duyduğumuz memnuniyeti de dile getirmek istiyoruz.

ISPARTA ESNAF ŞEHRİDİR KARARLAR ONA GÖRE ALINMALIDIR

Yerel yönetimlerden beklentimiz, ortak akıl mekanizmasının işletilmesidir. Ben yaptım oldu mantığının geçmişte hiçbir fayda sağlamadığını hep birlikte gördük. O nedenle, atılacak adımlarda ben değil biz diyerek, tüm kesimleri sürece dahil etmek suretiyle kararlar almak gerekir diyoruz. Bizler esnafımızın kalkınması refah payının yükselmesi için yapılan her düzenlemenin yanındayız. Esnafımızı ilgilendiren konularda da düzenleme yapılırken esnafımız mağdur edilmeden istişare, işbirliği ve ortak akılla düzenlemeler yapılması gerekir. Çünkü ilimiz bir esnaf şehridir. Esnafımızın mağduriyeti ildeki tüm kesimleri, tüm paydaşları olumsuz önde etkileyecektir. Üniversite, sağlık ve asker şehri olmamız dolayısıyla, hizmet sektörünün ekonomimizde önemli bir paya sahip olduğunu da hesaba katarak, tüm kamu kurum kuruluşlarından, idarecilerimizden arz talep dengesini göz önünde bulundurmalarını düzenleme yapılırken, hem esnafımızın, hem de öğrencimizin, ve vatandaşımızın mağduriyet yaşamaması için gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyoruz.”

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Esnaf bitti baskan

17 Ocak 2020 Cuma 01:13

Sn tural siz esnaf odasi baskanisiniz esnaf ddukkani kaptmak icin geliyr nie kapatiyrsun diyen yok kapatma vergisi soruyrsunuz esnaf 1 aydir kan agliyr sizin umrunuzda deil bu saat kisitlamasi ne iranami ozeniyrz birdahaki secime ne siz ne sukru baskaniniz nede akp bitti

zafer

16 Ocak 2020 Perşembe 18:03

ne tatili ya belediye gece dükkan acanlara bile izin vermiyor artık adam gece dükkan acıyor iş olsun karnımız doysun kira cart curt ödeyelim diye belediye otogar haric acık kalan mekan olmayacak diye karar alıyor daha Gericilikte bir numara Bizim ISPARTA.

Bilincli vatandas

16 Ocak 2020 Perşembe 12:16

O marketlerde çalışanların bile maaşlarını devlet ödüyor. Esnafın bunlarla rekabet şansı sıfır. Kapılarında neden işkur etiketi olduğunu bir sorun isterseniz.

Ali veli

16 Ocak 2020 Perşembe 12:11

AVM ler kapansın ıspartanın yılmazlar market zinciri açık kalsın zengin olsun değilmi.

Memur Bey

16 Ocak 2020 Perşembe 10:20

Bir de memura, asgari ücretliye baksanız. 2 üniversite okudum. 2 de yüksek lisans. 2 yıldır memurum. Aldığım para 4 bin lira. Allah'ım buna da şükür ama gün günden kötüye gidiyor.

Köylü

16 Ocak 2020 Perşembe 10:16

Yazık be ya. Bu kadar mı... Şu gariban köylüye de bi sahip çıksanız. Asıl mağdur onlar. Esnafın neyi var. Yükünü tuttu zamanında. Köylü perişan.

Eski A101 çalışanı

16 Ocak 2020 Perşembe 01:58

Bu A101 çalışanların sırtından geçiniyor. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri çalışanlara ödetiyorlar, parasını çalışanlardan alıyorlar. Bu konuda devlet müfettiş görevlendirsin, vatandaşını korusun.

oodaccıı

16 Ocak 2020 Perşembe 00:41

beenn ıspartada basiit esnafım.uyeyıım..yııllda ıkı defa aııdatt alıyorsunuz,eevvrakk ıımzallattıırsak para alıyrsunz. odannınn esnafa katkıısı yook ıısp.esnf.oodd.bsşşklıgının.30 daahhaa basskanı vvaar senn eenn bbasısın.3harttenn memnunm.

Restine rest

16 Ocak 2020 Perşembe 00:12

Sizde o 1 gün boyunca herseyi 2 3 katina satin demi

yanlış

16 Ocak 2020 Perşembe 00:11

Isparta esnaf şehrini de nerden çıkardın...Memur şehridir, memura öğrenciye para gelmezse haracama olmaz, esnaftan alışverişte olmaz..... basit

sengetli

15 Ocak 2020 Çarşamba 21:18

Keske 3 harfliler kadar personel calistrp garibana ekmek kapisi acabilseniz.

Duyarlı vatandaş

15 Ocak 2020 Çarşamba 20:49

Yeter ki vatandaşı kazıklayabilin.Bunun için her türlü önlemi almaya hazırsınızInsan böyle birşey teklif etmeye bile utanır bee

...

15 Ocak 2020 Çarşamba 14:23

Esnaf fiyatlarını uygun tutsun oradan alışveriş yapalım.

Vatandaş

15 Ocak 2020 Çarşamba 14:01

Esnaf insanın yüzüne bakmıyor. Anket yapın Isparta esnafı ile ilgili ve sonuçları aranızda tartışın. Sattığı malın arkasında durmayan esnaf yok olmaya mahkumdur. 3 harfliler olmazsa olmazdır.

aksın

15 Ocak 2020 Çarşamba 13:28

öyle ya 3 harfliden 3 kuruş ucuz bir şey alamayalım ısparta şartlarında üretim yapıp istanbul fiyatları ile satanlardan alalım ekmek ısparta şartlarında üretilir ankaradan istanbuldan pahalıdır ulaşım servis hepsi böyle ya bu esnaflıkmıdır 200 gram ekmek ankarada hala 125 kuruş bizde 150 kuruş bana kalırsa dışarıdan esnaf getirelim belki daha ucuz üretir satarlar 3 harflilerde bizim sigortamızdır esnaf odaları ıspartanın ıspartalının yanında değildir

İprahim zübükzade

15 Ocak 2020 Çarşamba 13:27

Isparta’da esnaf olmak varmış. Neredeyse bütün kurumlar esnafı koruyor, kolluyor. Öğrencilerden, askerlerden, gurbetçi memurlardan 2-3 kat fazla aldığı ücretler yetmiyor şimdi de üç harfli marketlere göz diktiler.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR