Eski SS askeri Holokost´u inkar etmekle suçlanıyor

Almanya’da 96 yaşındaki eski bir Nazi SS askeri, Holokost’u inkâr etme suçlamasıyla karşı karşıya.

Dünya
31 Temmuz 2019 Çarşamba

Karl Munter hakkında Holokost’un boyutunu sorgulama ve II. Dünya Savaşı sırasında Fransa’da sivillere yönelik katliamda yaşamını yitiren kurbanlarla ilgili çirkin ve hakaret içerici yorumlarda bulunma suçlarından dolayı Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nde soruşturma açıldı.

Munter, geçtiğimiz sene Alman televizyon kanalı ARD ile gerçekleştirdiği gizlice kameraya alınan röportajında Nisan 1944’te Fransa’nın Villeneuve-d’Ascq şehrinde 86 sivilin öldürüldüğü katliamın failleri olan SS ordusunun bir üyesi olduğunu kabul etmişti. Bazıları 15 yaşından genç olan kurbanlara ateş ettiğini ise inkâr etmişti.

Savcılar Munter’i nefret söylemi ve ölenlerin anısını lekelemekle suçladı. Munter, Ascq kurbanlarının kendi ölümlerinden sorumlu olduğunu iddia etmiş ve konuşmasının ayrı bir bölümünde ise Nazilerin Holokost’ta gerçekten altı milyon Yahudi’yi öldürüp öldürmediğini sorgulamıştı. Holokost’u inkâr etmek ya da küçümsemek Almanya’da suç teşkil ediyor.

Aynı suçtan iki kez suçlu bulunamayacağı kararı yüzünden Munter, Ascq’ta gerçekleşen katliama katılımından dolayı yargılanamayacak. Eski asker 1949’da Fransız mahkemesince toplu katliamdaki rolü nedeniyle gıyabında suçlu bulunmuştu. Hem Munter hem de komutanı Walter Hauck Fransa Askeri Mahkemesi’nde II. Dünya Savaşı sonrasında ölüm cezasına çarptırılmıştı. Ancak daha sonra affedilmişlerdi.

Munter suçlu bulunursa beş sene hapis cezasına çarptırılabilir. Nazi dönemindeki eylemlerinden dolayı birçok eski SS askeri geçtiğimiz yıllar içinde yargılandı.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün