24 Nisan 2024 Çarşamba

ESKİ EŞİNE NAFAKANIN KALDIRILMASI DAVASI AÇTI

ESKİ EŞİNE NAFAKANIN KALDIRILMASI DAVASI AÇTI

Isparta

Eşinden ayrıldıktan sonra aylık 240 lira yoksulluk nafakası bağlanan kadın, sigortalı bir şekilde asgari ücretin çok az üstünde bir maaşla çalışmaya başladı. Bunun üzerine eski eşi Adem S, Isparta 2. Aile Mahkemesi'ne başvurarak "yoksulluk nafakasının kaldırılması" davası açtı.

TBMM'de süresiz nafakaya sınır getirilmesi için çalışma sürerken Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yoksulluk nafakasında emsal bir karara imza attı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, verdiği emsal kararla "Eski eş çalışsa bile yoksulluk nafakası ödenmeli" dedi.

Boşanmalarda eşlerin ölünceye kadar maaş ödemesine bile yol açabilen süresiz nafakaya sınır getirilmesi konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çalışmalar devam ediyor.

Yeni yasama döneminin başlamasıyla gözler, TBMM'ye çevrildi. Süresiz nafaka yerine 3 ile 5 yıl süre sınırlaması getirilmesi düşünülen yasal değişiklik ile ilgili çalışmalar devam ederken Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yoksulluk nafakasında emsal bir karara imza attı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, verdiği emsal kararla "Eski eş çalışsa bile yoksulluk nafakası ödenmeli" dedi.

YOKSULLUK NAFAKASI BAĞLANAN KADININ DAVASI EMSAL OLACAK

Habertürk'ten Yasemin Güneri'nin haberine göre, eşinden ayrıldıktan sonra aylık 240 lira yoksulluk nafakası bağlanan kadın, sigortalı bir şekilde asgari ücretin çok az üstünde bir maaşla çalışmaya başladı. Bunun üzerine eski eşi Isparta 2. Aile Mahkemesi'ne başvurarak "yoksulluk nafakasının kaldırılması" davası açtı.

Yargıtay'dan emsal niteliğinden nafaka kararı: Eski eş çalışsa bile yoksulluk nafakası ödenmeli

Eski eşi lehine yoksulluk nafakası bağlandığı sırada eski eşinin işsiz olduğunu belirten Adem S. eski eşinin sigortalı olarak çalışmaya başladığını ileri sürerek nafakanın kaldırılmasını istedi.

Yerel Mahkeme; davalının düzenli bir işi olduğunu ve iş yerinde uzun süredir çalıştığını, davalının kendisini yoksulluktan kurtaracak miktarda düzenli ve sabit bir gelire sahip olduğunu, davalının bakmakla yükümlü olduğu herhangi bir kimsenin bulunmadığını belirterek yoksulluk nafakasının kaldırılmasına hükmetti.

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, nafaka alacaklısı kadının 240 TL nafaka ve asgari ücret ile, zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılamasının beklenemeyeceğini belirterek kararı bozdu.

Yargıtay, verdiği kararda yoksulluk nafakası bağlananları ilgilendirecek bir gerekçeye imza atarak, "Davalının eline geçen toplam gelir miktarı, onu yoksulluktan kurtaracak mahiyette değildir" dedi.

Yargıtay'dan emsal niteliğinden nafaka kararı: Eski eş çalışsa bile yoksulluk nafakası ödenmeli

YARGITAY'IN BOZMA KARARINA YEREL MAHKEME DİRENDİ

Kadının asgari ücretli bir eşte çalışmasının onu yoksulluktan kurtarmadığının altını çizen Yargıtay, şu gerekçeleri dile getirdi: "Davacının da bu durumda, davalı kadın ile aynı ekonomik şartlara sahip olması, nafakanın kaldırılmasına değil, artırılması veya azaltılmasına etki edecek olgulardandır. O halde, mahkemece yapılacak iş; tarafların sosyal ve ekonomik durumları gözetilip, nafaka takdir edilirken taraflar arasında mevcut olan denge durumu da dikkate alınarak, hakkaniyet ilkesi gereğince nafakanın uygun bir miktarda indirilmesine karar vermek gerekir."

Yargıtay'ın verdiği bozma kararına direnen mahkeme, "Nafakanın karşı tarafı cezalandırma aracı olarak kullanılamayacağı, ülkemizde asgari ücretle geçinen ve eşi çalışmayan çok sayıda ailenin de bulunduğu" gerekçesine yer verdi.

Yerel mahkemenin direnmesiyle dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul, yerel mahkemenin kararının bozulmasına "oybirliğiyle" karar verdi. Bu kararın ardından, yoksulluk nafakası bağlanılan eski eş, asgari ücretle maaş aldığı bir işte çalışmaya başlasa bile yoksulluk nafakası ödenecek. Yargıtay'ın bu kararında dikkat çekici bir nokta da, "asgari ücretin" geçinmeye yeterli bir miktarda olmadığı oldu.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

komik

23 Ekim 2019 Çarşamba 09:47

:)) zaten hep yasada olan bir durum ... yeniymiş gibi yansıtılması cok sacma neresi emsal.... tıpkı babasındna maaş alan birinin evlenmesi yada işe girmedi duurmunda yetim maaşşının kesilmesi durumuyla aynı..... kesilen 240 liarla bir falza daha sigara içsin.... ayda 500 tl sigaraya para verirler nafakaya gelince bas bas bagırıyorlar

Hakkaniyet rumuzlu kişiye

23 Ekim 2019 Çarşamba 00:02

Nafaka ceza, ya da devletin aldatılan kişi adına intikam alma aracı değildir. Zaten aldatılmışsa maddi manevi tazminatını alıyor. Nafaka yoksulluğa düşen eşe yardım amaçlı aylık ödenen ücrettir, karşı taraf sigortalı işte çalışıyorsa nafaka kesilmelidir doğrusu budur.

hakkaniyet

22 Ekim 2019 Salı 22:42

eğer koca evlilik kurumuna bilerek zarar vermiş(aldatma, gereksiz borçlanmayla geçim darlığına sürükleme) , kadını mağdur edip boşanmak zorunda bırakmışsa sırf evliliği korumadığı zarar verdiği için (başkalarına da caydırıcı olması için) ömür boyu nafaka ödemesi hiç de adaletsizlik olmaz..ama eğer aldatma yok ve piyasa şartlarından ötürü iflas türü ekonomik sıkıntılar yaşanmış ve kadın bu zor günde kocasına destek olmayıp boşanmayı tercih etmişse işte buna nafaka hak değil.

mahalle sakini

22 Ekim 2019 Salı 21:57

TRT YESEN HER AY AKSATMADAN 240 TL Ver Bakalım.

Adalet

22 Ekim 2019 Salı 19:38

Ben bayanım. Eşim eski eşiyle 3 ay evli kalmış. Yıllardır nafaka ödüyor. Bi çocuğumuz var şimdi. Eski eşi lüks yaşıyor. Biz çocuğumuza yerine göre ilaç bile alamıyoruz. Süresiz nafakanın bir an önce kalkmasını istiyoruz.

trt

22 Ekim 2019 Salı 16:42

verdiği aylık 240 tl.amma laf etmişsiniz.verecek tabi

xcvb

22 Ekim 2019 Salı 14:53

tmm artik bundan sonra evlenmem ben bitti.....

Anne

22 Ekim 2019 Salı 13:05

Büyük haksızlık.bende bir kadınım ama herşeyde eşitlik se eğer bu ne.Eşinden ayrılan bayanları çevremde gördüğüm hiç hoş olmayacak şekilde yaşıyorlar nafaka alıp gününü gün ediyorlar.Öte yandan ayrılan erkek yeni bir hayat kuracak maddi açıdan zorlanıyor.ömür boyu nafaka kalkmalı.vicdanen haksız buluyorum.boşanmaları özendirici hale getirmemeli.

xxx

22 Ekim 2019 Salı 12:33

bu ak parti kesinlikle bu hakları kadınlardan almaz çünkü oyların büyük kısmını kadınlar veriyor böyle devam ettiği sürece evlilikler uzun soluklu olmucak hiç

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR